Brankica Savić master biologije – Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić-Paljić

Brankica Savić master biologije – Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić-Paljić

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić
Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Brankica Savić Master biologije
Brankica Savić master biolog

Medicinske usluge

Biografija doktora

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić Novi Sad

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Analiza ćelija plodove vode - amniocenteza - Cena: 24.000 din.
Najviše korišten metod za uzimanje materijala za prenatalnu  dijagnozu je amniocenteza, koja se sprovodi od 16-te gestacijske nedelje trudnoće. Metod podrazumeva uzimanje 10-20 ml plodove vode kroz trbušni zid, pod ultrazvučnom kontrolom. Ćelije u plodovoj vodi potiču od amniona,  fetalne kože i epitela urinarnog trakta. Nakon kultivacije ćelija, pristupa se analizi hromozoma, koja podrazumeva detekciju strukturnih promena hromozoma (delecije, translokacije, duplikacije i dr.) i odstupanje od normalnog broja hromozoma. Rezultati se dobijaju za 8 – 10 dana.

Analiza ćelija resica horiona - Cena: 24.000 din.
Uzimanje uzorka resica horiona se izvodi između 11-14. gestacijske nedelje pod kontrolom ultrazvuka. Hromozomska analiza može se uraditi iz materijala resica direktnom metodom ili nakon kultivacije ćelija. Direktna analiza podrazumeva detekciju promena u broju hromozoma (najčešće su trizomije 13-15. hromozoma tj. Patau sindrom, trizomija 18-Edvardsov sindrom i trizomija 21-og hromozoma-Daunov sindrom) i pol deteta, i rezultat se dobija u roku od nekoliko sati, a definitivan nalaz, koji podrazumeva pregled fine strukture hromozoma, dobija se nakon kultivacije ćelija, u roku od 10 dana.

Analiza plodove vode na CMV i Toksoplazmu, cena: 12.000 din.
Citomegalovirus (CMV) i Toxoplasma gondii kao parazit, mogu uzrokovati brojne anomalije ukoliko dođe do infekcije u toku trudnoće. Ukoliko se utvrdi prisustvo specifičnih IgM antitela u krvi majke, preporučuje se testiranje na prisustvo DNK patogena u plodovoj vodi kako bi se utvrdilo da li je infekcija zahvatila i fetus. Vreme izdavanja nalaza je 2-3 radna dana.

Analiza plodove vode na cističnu fibrozu, cena: 10.000 din
Prenatalno testiranje na CF se savetuje u slučajevima porodičnog opterećenja, kao i kada postoji makar jedan karakterističan simptom ovog oboljenja. Genetička analiza predstavlja identifikaciju 50 najčešćih mutacija u CFTR regionu. Rezultati se dobijaju za 2-3 radna dana.

Analiza ćelija krvi ploda - kordocenteza - Cena: 24.000 din.
Analiza fetalne krvi (kordocenteza), se izvodi posle 20. gestacijske nedelje i podrazumeva uzimanje uzorka fetalne krvi. Koristi se za razjašnjavanje hromozomskih mozaicizama dobijenih u amniocentezi ili biopsiji resica horiona i za dijagnostiku naslednih hematoloških bolesti. Rezultati analize se dobijaju nakon 72 sata.

Analiza kariotipa - Cena: 9.000 din.
Analiza limfocita periferne krvi vrši se kod parova koji imaju ponavljane spontane pobačaje, sterilitet, porodično opterećenje ili su bili izloženi hemikalijama ili zračenju. Za analizu se uzima 2 ml krvi iz vene, a rezultati se dobijaju nakon kultivacije, u roku od 72 sata.

Analiza ćelija pobačenog ploda - Cena: 19.000 din.
Analiza pobačenog ploda se vrši u svrhu potvrde sumnje da je uzrok pobačaja neka od hromozomskih aberacija. Rezultati se dobijaju nakon 8-10 dana. Dobijanje urednog nalaza analize ploda omogućava bračnom paru da naredni put mirno dočekaju najsrećniji trenutak - dolazak zdravog deteta na svet.

Analiza mikrodelecija Y hromozoma - Cena: 12.000 din.
Mikrodelecije Y hromozoma su posle Klinefelterovog sindroma, vodeći genetski uzrok neplodnosti muškaraca. Na Y hromozomu, u regionima koji su označeni kao AZFa, AZFb i AZFc, nalaze se geni odgovorni za proizvodnju sperme i formiranje zdravih i funkcionalnih spermatozoida. Delecije u navedenim regionima nazivaju se mikrodelecije Y hromozoma. One dovode do smanjenja broja (oligospermija) ili potpunog nedostatka spermatozoida (azospermija). Genetska dijagnostika ovih mikrodelecija je veoma važna kako bi se utvrdio razlog muške neplodnosti. Analiza može da se uradi iz brisa unutrašnje strane obraza ili iz krvi i nisu potrebne prethodne pripreme. Rezultati se dobijaju za 2 - 3 dana.

Testiranje na cističnu fibrozu - Cena: 17.000 din.
Cistična fibroza (CF) ili mukovicidoza je jedno od najčešćih genetskih oboljenja u beloj populaciji, sa velikom učestalošću nosilaca mutiranog gena u opštoj populaciji (4 - 5% ). Uzrok cistične fibroze je mutacija gena CFTR, koji se nalazi na hromozomu 7. Nasleđuje se autozomno - recesivno. Nosioci mutiranog gena mogu imati: sasvim zdravu decu, decu koja su obolela od cistične fibroze ili decu koja su, kao i roditelji, samo nosioci gena za cističnu fibrozu. Bolest najčešće remeti funkciju disanja, ali se javljaju i poremećaji u funkciji jetre i pankreasa. Uzorci za prenatalno testiranje su horionske čupice i amnion. Za testiranje kod novorođenčadi i odraslih osoba koristi se bris bukalne sluznice ili krv. Rezultati analize se dobijaju za 2 - 3 dana.

QF PCR plodove vode za 3 – 4 dana - Cena: 11.000 din.
QF PCR plodove vode jeste tehnika kojom se utvrđuje postojanje jedne od tri najčešće trizomije hromozoma, te otkrivanje postojanja nekog od sindroma - Patau sindrom (trizomija 13. hromozoma), Edvardsov sindrom (trizomija 18. hromozoma) i Daunov sindrom (trizomija 21. hromozoma). Pored toga, tehnika QF PCR plodove vode omogućava detektovanje postojanja kompletne triploidije (koja nastaje kao posledica poremećaja broja hromozoma, a koje se često javljaju kod spontanih pobačaja). Zatim, ova tehnika detektuje promene u broju polnih hromozoma Klinefelterov sindrom - XXY i Tarnerov sindrom - X0, kao i promene tipa XXX i/ili XYY. Iz abortivnog materijala se mogu naknadno utvrditi trizomije hromozoma 15,16 i 22 koji predstavljaju najčešće uzročnike spontanog pobačaja u prvom trimestru.

Venske tromboze - Cena: 12.000 din.
Venske tromboze predstavljaju bolest krvnog sistema. Ona nastaje usled zastoja krvnih ugrušaka, koji delomično ili u potpunosti začepe venu i onemogućavaju prolazak krvi kroz nju. Ukoliko dođe do začepljenja površinskih vena u pitanju je superficijalni (površinski) tromboflebitisu, a Ukoliko se krvni ugrušci stvaraju u dubokim venama u pitanju je duboka venska tromboza.

Neinvazivni prenatalni test - Harmony
Neinvazivni prenatalni test Harmony predstavlja analizu DNK fetusa koja se dobija iz krvi majke, a kojom se otkriva postojanje Patau sindroma, Edvardsovog sindroma ili Daunovog sindroma. Izolovana DNK se sekvencira sekvenatorom i dobijeni podaci se analiziraju kako bi se utvrdio eventualan prevelik broh 13, 18. ili 21. hromozoma, kao i prisustvo polnih hromozoma X i Y.

Biografija doktora: Brankica Savić Master biologije

Brankica Savić master biolog

Brankica Savić je 2007. godine završila Prirodno – matematički fakultet, Departman za biologiju i ekologiju, Univerziteta u Novom Sadu. Akademske master studije, studijski program diplomirani biolog – master, završila je 2012. godine. U laboratoriji ordinacije za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić zaposlena je od 2008. godine.

Zakazivanje pregleda

Brankica Savić

Master biologijeMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić

Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić

Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Brankica Savić, master biologije, zaposlena je u ordinaciji za genetiku i pedijatriju Dr Popić-Paljić. Analize koje obavlja su amniocenteza, analiza ćelija resica horiona, analiza ćelija krvi ploda – kordocenteza, analiza kariotipa, analiza ćelija pobačenog ploda, mikrodelecija Y hromozoma i testiranje na cističnu fibrozu.

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić
Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: