Mr. sci. med. dr Taita Stojilković Ginekolog Akušer – Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Specijalna ginekološka bolnica Genesis
Uroša Predića 4
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Mr. sci. med. dr Taita Stojilković Ginekolog Akušer
Dr Taita Stojilković ginekolog akušer

Medicinske usluge

Biografija doktora

Specijalna ginekološka bolnica Genesis Novi Sad

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Prenatalne genetske konsultacije
Prenatalne genetske konsultacije obuhvataju prikupljanje detaljne anamneze oba bračna partnera sa ciljem prevencije razvoja genetskih poremećaja kod novorođenčeta.

Analiza ultrazvučnih i biohemijskih markera za hromozomopatije i genetska oboljenja (DOUBLE i TRIPPLE test)
Na osnovu DOUBLE i TRIPPLE testa dobija se informacija o biohemijskim markerima koji ukazuju na mogućnost i procentualnu verovatnoću pojave hromozomopatija i genetskih oboljenja kod novorođenčeta.

Prenatalna dijagnostika - biopsija horionskih čupica (CVS, horiocenteza)
Prenatalna dijagnostika izuzetno važna za otkrivanje hromozomskih aberacija i genetskih oboljenja. Biopsija horionskih čupica se obavlja između 11. i 14. (13+6) gestacijske nedelje. Preporučuje se kod parova kod kojih postoji povećan rizik od genetskih i hromozomskih poremećaja. Ukoliko ste Rh negativni, obavezno to naglasite ginekologu, jer će biti potrebno da primite injekciju Rh imunoglobulina nakon procedure za slučaj da se bebina krv pomeša sa Vašom.

Prenatalna dijagnostika - amniocenteza (AC)
Prenatalna dijagnostika kariotipa ploda obuhvata niz testova, među kojima je i amniocenteza. Ona detektuje promene u broju i strukturi hromozoma ploda, a preporučuje se u slučaju da je majka ima preko 35 godina, pojava hromozomskih ili genetskih bolesti u porodici ili pozitivan nalaz krvnih pretraga. Amniocenteza se obavlja između 16. i 30. gestacijske nedelje.

Ekspertni ultrazvuk u prvom trimestru
Ekspertni ultrazvuk u prvom trimestru radi se između 11. i 14. gestacijeske nedelje ( 13+6). Tokom ovog ultrazvuka određuje se debljina zadebljanja vratnog nabora (NT - nuhalna translucenca), ragistruje se postojanje nosne kosti, protok krvi kroz levu i desnu komoru srca ploda, procenjuje se osnovna anatomija srca bebe, položaj srčanih šupljina, velikih krvnih sudova itd. Pored toga, procenjuje se i kvalitet formirane posteljice. Ekspertni ultrazvuk je jako bitan, jer se na osnovu njega isključuje 60% mogućnosti oštećenja ploda, ali i detektuju srčane mane koje predstavljaju najčešće nepravilnosti ploda.

Rani anomalijski ultrazvuk
Rani anomalijski ultrazvuk obavlja se između 14. i 18. gestacijske nedelje (17+6)

Ekspertni ultrazvuk u drugom trimestru
Ekspertni ultrazvuk u dtugom trimestru obavlja se između 18. i 25. nedelje trudnoće (24+6). Tokom ovog ultrazvuka procenjuje se izgled ploda, veličina malog mozga, razmak između očnih jabučica, proverava se prisustvo srednje kosti petog prsta, veličina nosa, uva i stopala, veličina butne kosti i nadlaktice. Ekspertni ultrazvuk u drugom trimestru omogućava proveru da li je započela treća faza razvoja mozga, rast i funkciju srca ploda , organa za varenje, organa za izlučivanje mokraće itd.

Fetalna ehokardiografija sa Doppler-om
Fetalna ehokardiografija sa Doppler-om obavlja se nakon 20. gestacijske nedelje. Ona predstavlja eksperski ultrazvuk srca ploda, tokom kojeg se obavlja detaljan pregled srca, proverava anatomija i funkcionalnost obe komore, obe pretkomore, aorta, njen izlaz iz leve komore, plućna arterija, srčana pregrada itd.

Merenje dužine cervikalnog kanala
Merenje dužine cervikalnog kanala služi kao predikcija prevremenog porođaja. Crvikalni kanal bi trebalo da bude doboljno dugačak i da nije otvoren kako bi bili sigurniji da neće doći do prevremenog porođaja. Dužina cervikalnog kanala zavisi i od stadijuma trudnoće i nakon 37. nedelje ona se značajno smanjuje. U slučaju prevremenog skraćenja grlića materice, potrebno je sprovesti dodatna istraživanja kako bi se sprečio prevremeni porođaj.

Praćenje fetalne biometrije i Doppler kod zastoja u rastu
Praćenje fetalne biometrije i Doppler kod zastoja u rastu obavljaju se u slučaju da dođe do usporavanja u razvoju fetusa. Tada je potrebno detaljno i znatno češće pratiti njegov razvoj kako bi se otkrilo da li je taj zastoj privremenog karaktera ili fetus u potpunosti prestaje da se razvija te je potrebno okončati trudnoću. Isto tako, zastoj u rastu može dovesti do prevremenog porođaja ili nezrelosti fetusa na rođenju.

Praćenje i kontrola blizanačkih trudnoća
Blizanačke trudnoće su znatno rizičnije od drugih trudnoća. Zbog toga je potrebno pomno praćenje i kontrola ovakvih trudnoća kako bi se one iznele do kraja i rodila zdrava novorođenčad.

Praćenje visokorizičnih trudnoća
Visokorizične trudnoće obuhvataju trudnoće majki sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, trudnoće sa zastojem u razvoju ploda, trudnoća kod premladih ili previše starih žena, trudnoća sa prethodnim spontanim pobačajima, ukoliko dođe do prevremenog pucanja plodove vode itd.

Rano detektovanje raka dojke
Novi test Igenomix-a, jedne od najreferentnijij i najuspešnijih kompanija za genetiku u Evropi i svetu. Ukoliko žena od svojih roditelja nasledi mutaciju BRCA1 ili BRCA2 gena, pod povećanim je rizikom za razvoj raka dojke ili jajnika. Muškarci nosioci mutacije ovih gena imaju povećan rizik za razvoj karcinoma dojke, a oba pola su pod većim rizikom od razvoja i drugih tipova karcinoma. Testiranje BRCA1 i BRCA2 gena u lgenomix-u omogućava testiranje mutacija u oba ova gena, ukoliko u porodici ima obolelih članova. U slučaju pozitivnog nalaza, test omogućava da se donese odluka o potrebi učestalih dijagnostičkih kontrola ili odgovarajućih procedura lečenja, kako kod osobe kod koje se detektuju mutacije gena, tako i kod njenih rođaka.

Neinvazivni prenatalni test NACE
NACE test je jedan od najsavremenijih prenatalnih testova današnjice, koji vam na jednostavan i potpuno bezbedan načinomogućava da sa tačnošću od preko 99 odsto otkrijete da li postoji rizik da beba koju nosite ima neku od najčešćih hromozomskih nepravilnosti. Izvodi se tako što se trudnici izvadi krv, a rezultati se dobijaju unutar 3 dana od prispeće uzorka u laboratoriju.

ERA – test endometrijalne prijemčivosti
Test je namenjen svima koji planiraju trudnoću, a imaju problem sa implantacijom (usađivanjem oplođene jajne ćelije u telo materice). ERA test je jednostavna i brza procedura. Uzima se uzorak tkiva endometrijuma (biopsija) koju izvodi ginekolog. Nakon primanja uzorka tkiva, laboratorija analizira ekspresiju 238 gena koji su povezani sa statusom endometrijalne prijemčivosti. ERA prediktor, specijalno dizajniran od strane IVIOMICS-a, obrađuje dobijene podatke i klasifikuje uzorak kao prijemčiv ili ne prijemčiv. Rezultat procedure određuje da li će pacijentkinjin endometrijum biti adekvatan za usađivanje embriona nakon embrio-transfera ili ne, u cikulusu kada je načinjena biopsija. Ukoliko analiza pokaže da je endometrijum prijemčiv za implantaciju, tada se definiše prozor implantacije, tj. tačan dan kada treba sprovesti transfer embriona i povećati mogućnost uspeha celokupnog IVF tretmana.

Biografija doktora: Mr. sci. med. dr Taita Stojilković Ginekolog Akušer

Dr Taita Stojilković ginekolog akušer

Dr Taita Stojilković diplomirala je 1988 godine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu 1997. godine završila je specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva. Tokom specijalizacije boravila je na višemesečnom usavršavanju u Guy’s Hospital u Londonu u timu Prof. Michaela Chapmana. Prof. Michael Chapman je jedan od najpriznatijih svetskih stručnjaka za sterilitet i vantelesnu oplodnju. Nakon završetka specijalizacije dr Taita Stojilković odlazi na dalje usavršavanje u London gde je radila sa vrhunskim stručnjacima iz oblasti fetalne medicine i prenatalne dijagnostike. U Centre for Fetal Care, Institute of Obstetrics and Gynaecology, Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital započela je svoj istraživački rad pod patronatom Prof. Nickolasa Fiska. Ovaj priznati profesor ima internacionalnu reputaciju iz oblasti fetalne dijagnostike i tretmana.

Objavila je radove iz oblasti fetalne medicine u internacionalno priznatim časopisima Br J Obstet Gynaecol.: Second trimester maternal serum beta human chorionic gonadotrophin and pregnancy outcome i u Ultrasound Obstet Gynecol.: Middle cerebral artery Doppler in severe intrauterine growth restriction.

Nakon nepune dve godine boravka u Londonu vraća se u Novi Sad. Zapošljava se na odeljenju za planiranje porodice u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Znanje i veštine stečene u inostranstvu iskoristila je za unapređenje rešavanja problema vezanih za pojavu ili rizik od nastanka genetskih poremećaja u porodici. Bavila se ultrazvučnim pregledima trudnica i invazivnom prenatalnom dijagnostikom sa ciljem dobijanja uzoraka (amnionske tečnosti) za genetsku analizu ploda. Na istom institutu je završila i odbranila magistarski rad pod nazivom Rizik od infekcija nakon upotrebe IUD pod mentorstvom Prof. Milenka Bujasa 2000. godine.

Godine 2001. upisuje magistarske studije na University College of London iz oblasti prenatalne genetike i fetalne medicine. Nakon samo godinu dana uspešno brani tezu pod nazivom Genotype analysis of cell populations in prenatal samples using QF-PCR pod mentorstvom Prof. Charlesa Rodecka, Dr Joyce Harpera i Prof. Caroline Mackie Ogilvie.

Tokom poslediplomskih studija aktivno je učestvovala na nacionalnim i internacionalnim skupovima gde je prezentovala novu metodu dijagnostike prenatalnog uzorka QF-PCR (amnionske tečnosti i biopsije horionskih čupica) kao i dobijanje rezultata u vrlo kratkom vremeskom periodu.

Nakon završenih poslediplomskih magistarskih studija nastavila je istraživački rad na UCL (University College of London), Department of Obstetrics and Gynaecology, gde se bavila pionirskim istraživanjima vezanim za neinvazivnu dijagnostiku. U stručnom časopisu Prenatal Diagnosis objavila je rad o određivanju pola ploda u ranoj trudnoći koristeći free fetal DNA iz majčine krvi. Postala je član SAFE organizacije (The Special Non-Invasive Advances in Fetal and Neonatal Evaluation Network) koja se bavi istraživačkim radom u okviru EU, korišćenjem ff-DNA iz majčine krvi radi evaluacije Rh faktora ploda i prenatalne dijagnostike aneuploidija.

Sa Prof. Charles Rodeckom je radila na odeljenju fetalne medicine i objavljivala radove u vezi sa prenatalnim skriningom i dijagnostikom. Na istraživanjima u vezi sa intrauterinim zastojem u rastu radila je sa Prof. Donald Peebles-om i bavila se istraživanjem iz oblasti imprintiga.

Uključila se u rad nacionalnih (britanskih) studija iz fetalne medicine. Prezentovala je rezultate svojih istraživanja na svetskim kongresima i u časopisima. Pored istraživačkog rada kontinuirano se bavila i kliničkim radom. Poseban akcenat je stavila na rad sa problematikom visoko rizičnih trudnoća na Klinici za akušerstvo ULC Hospital u Londonu gde je postala šef dnevne bolnice a istovremeno je radila i u jednoj od najpoznatijih privatnih bolnica u Londonu – The Portland Hospital for Women and Children.

Stekla je prestižnu diplomu Kraljevskog društva akušera i ginekologa - Diploma in Advanced Obstetric Ultrasound of RCOG (Royal College of Obstetrics and Gynaecology) i redovno radila na odeljenju Gynaecology Diagnostic and Outpatient Treatment Unit at University College Hospital, sa Dr Davorom Jurkovićem, ekspertom u primeni ultrazvuka u ginekologiji, sa posebnim naglaskom na primenu u ranim fazama trudnoće.

Član je međunarodnih udruženja iz oblasti prenatalne dijagnostike i fetalne medicine i član GMC (General Medical Council) UK.

Autor je i koautor brojnih stručnih radova u britanskim i međunarodnim časopisima, a učestvovala je u pisanju protokola UCLH bolnice (protokol visoko rizičnih trudnoća dnevne bolnice, menadžment obstetrične holestaze, antenatalne anemije, gestacijskog dijabeta kod trudnica).

Na odeljenju patologije trudnoće Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Kliničkog centra Vojvodine radi od 2012. godine i posebno se bavi visokorizičnim trudnoćama i ekspertnim ultrazvučnim pregledima trudnica.

Zakazivanje pregleda

Mr. sci. med. dr Taita Stojilković

Ginekolog AkušerMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Uroša Predića 4
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Uroša Predića 4
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Mr. sci. med. dr Taita Stojilković, ginekolog – akušer, vrhunski stručnjak iz veoma široke oblasti koju obuhvata prenatalna dijagnostika, obaviće sve vrste pregleda i analiza kako biste bili sigurni da će se Vaša trudnoća odvijati kako treba i Vaše potomstvo biti zdravo. Bogato iskustvo koje je stekla dr Taita Stojilković radeći i usavršavajući se u inostranstvu, ali i stručan i prisan pristup svakoj pacijentkinji, može Vam uliti poverenje i sigurnost da ste i Vi i Vaša beba u pravim rukama.

Specijalna ginekološka bolnica Genesis
Uroša Predića 4
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: