Obeležena VIII Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Karcinom grlića materice, uz karcinom dojke i debelog creva je treći vodeći uzrok u obolevanju i peti u umiranju od svih malignih tumora kod žena u Srbiji, a tek petina žena se odazove preventivnoj ginekološkoj kontroli, rečeno je danas u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, povodom VIII Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se obeležava od 10. do 25. januara.

Ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović je ukazala je da je prioritet u 2014. godini rano otkrivanje raka grlića materice, dojke i debelog creva i naglasila značaj preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti.

Da je rano otkrivanje važno dokazuje i podatak, dodala je ministarka, što je u Evropi smanjena stopa smrtnosti sa tri na 2,6 odsto.

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, prim. dr Dragan Ilić istakao je da se svake godine u Srbiji registruje oko 1.400 novoobolelih žena, a u proseku 450 žena svih uzrasta umre od karcinoma grlića materice, odnosno da svakoga dana u Srbiji obole četiri žene, a jedna izgubi bitku. To Srbiju, dodao je, stavlja na drugo mesto u Evropi po stopi umiranja od te bolesti.

Najviše stope obolevanja od karcinoma grlića materice zabeležene su u Pčinjskom okrugu – 39,4 na 100.000 žena, Šumadijskom 30 na isti broj i Moravičkom 28,7.

Stopa umiranja, dodao je dr Ilić varira, tako da je najveća stopa mortaliteta u Priotskom okrugu – 14,3 na 100.000 žena, Pomoravskom 12,8, a Sremskom 10,4.

Prema rečima šefice Kancelarije za skrining pri Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, prim. dr Verice Jovanović žene od 25 do 64 godine koje žive u Srbiji imaju pravo i treba da budu obuhvaćene skriningom. Dr Jovanović je navela da je tokom 2012. i 2013. godine pozvano 90.000 žena, ali da se tek svaka druga odazvala testiranju. U ovoj godini, dodala je dr Jovanović, plan je da se oko 23 doma zdravlja dodatno uključe u skrining.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direkor Klinike za fginekologiju i akušerstvo i predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju raka grlića materice, rekao je da je to bolest koja se može sprečiti, ali da je neophodno da se obavi skrining. Prof. Stefanović je istakao da su uzročnici raka grlića materice uglavnom poznati, a da je Papanikolau test bezbolan i besplatan.

Na konferenciji je ukazano i na značaj medija u obaveštavanju javnosti o ranom otkrivanju raka grlića materice.

Izvor: Tanjug