Obeleženo 230 godina postojanja KBC Zemun

Ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović govorila je danas na svečanoj akademiji, povodom obeležavanja 230 godina postojanja Kliničko-bolničkog centra Zemun.

Ministarka zdravlja je istakla da je ova ustanova jedinstvena po tome što su se još davne 1784. godine pravoslavna i rimokatolička bolnica ovde sjedinile u jednu ustanovu.

Ponosni smo zbog tradicije i svega što KBC Zemun radi, ali i zbog toga što je u same temelje uneseno da nega mora biti ista za sve bez obzira na veru, istakla je ministraka i dodala da posebne pohvale treba uputiti medicinskim sestrama i tehničarima koji jesu duša zdravstva.

U Kliničko-bolničkom centru Zemun danas radi 1.100 zdravstvenih radnika, a svake godine se u ovoj zdravstvenoj ustanovi pregleda više od 20.000 pacijenata.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun, doc. dr Dragoš Stojanović podsetio je na to da je kroz tu ustanovu prošlo mnogo lekara, koji su postavili temelje modernog zdravstva na našim prostorima.

Doc. Stojanović je potvrdio da će ove godine biti nastavljena rekonstrukcija bolnice i da će biti obnovljena odeljenja laboratorije i dijalize. Prema njegovim rečima, bolnica u Zemunu će dobiti i dve potpuno opremljene operacione sale za neurohirurgiju i ortopediju.

Ministarki zdravlja prof. dr Slavici Đukić Dejanović dodeljena je plaketa za naročite zasluge, a plakete su dobili i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, čija je fondacija danas uručila bolnici ultrazvučni aparat i aparat za anesteziju.

Zemunska bolnica osnovana je 25. februara 1784. godine naredbom Generalne komande Habzburške monarhije, kojom su spojene katolička i pravoslavna bolnica.

Bolnica postaje savremeno lečilište kada je u nju 1883. godine došao doktor Vojislav Subotić, koji je od kuhinjskih prostorija napravio operacione sale.

Kliničko-bolnički centar Zemun je i prva bolnica na ovim prostorima koja je dobila rentgen aparat 1901. godine.