Akne (Bubuljice)

Šta su akne?

Akne su takvo kožno oboljenje koje se karakteriše pojavom komeda (čepića, sujedaca) i gnojanica na licu, a često i na grudima i leđima. One se najčešće javljaju u doba adolescencije, kod omladine i mlađih osoba.

Da li je normalno za adolescente da imaju umereni stepen akni?

Da.

Šta prouzrokuje akne?

Prema onome što se danas zna, ovo stanje predstavlja poremećaj i u žlezdanoj funkciji u koži zbog promena u sekreciji izvesnih hormona.

Da li akne uvek zahtevaju lečenje?

Mnogi blagi oblici akni ne zahtevaju nikakvo lečenje. Ukoliko su gnojanice i sujedci brojni i njihovo prisustvo pacijentu smeta fizički i psihološki, lečenje je veoma važno.

Da li su akne izlečive?

Odgovarajuće lečenje može, u velikoj večini slučajeva, dovesti kako do značajnog poboljšanja tako i do potpunoga izlečenja.

Da li je opasno cediti sujedce?

Da, ukoliko se to čini na neodgovarajući način. Najbolje je obratiti se lekaru koji bi trebalo da vam da uputstvo u pogledu tačnog načina na koji treba sprovesti ovu proceduru. Ceđenje akni na licu može prouzrokovati infekciju koja je za ovaj deo veoma opasna .

Da li je važno za osobu koja ima akne da pere svoje lice često sapunom i vodom?

Da. Redovna upotreba odgovarajućeg sredstva za čišćenje tri do četiri puta dnevno je veoma korisna. Međutim, neke kože su vanredno osetljive pa se mora zbog toga obratiti velika pažnja da ne dođe do nadražaja kože.

Da li je sunce korisno za akne?

Da. Stanje se značajno popravlja tokom onih meseci u kojima je povećano izlaganje suncu.

Da li je lečenje ultravioletnim zracima korisno?

Da. Ali takvo lečenje trebalo bi da se sprovodi pod nadzorom lekara i po uputstvima proizvođača kvarc-lampi.

Da li je lečenje X-zracima korisno u lečenju akni?

Lečenje X-zracima je vrlo efikasno i u izvesnim otpornim oblicima akni ali, danas, se veoma oprezno primenjuje od strane većine dermatologa zbog njihove sve veće bojazni od nepotrebnog izlaganja X-zracima, odnosno radijaciji. Pacijenti koji imaju akne trebalo bi da se leče najpre drugim metodama, dok terapija X-zracima treba da bude poslednji pokušaj u lečenju onih osoba koje nisu odgovorile na prethodne, manje rizične metode.

Da li akne ostavljaju ožiljke na koži?

U mnogo slučajeva, kada se leči na odgovarajuči način, ostaje malo ožiljaka. Međutim, kod nekih pacijenata pitanje ožiljaka može da bude veoma ozbiljan problem, naročito zbog lošeg psihološkog efekta koji oni proizvode na pacijenta.

U čemu se sastoji lečenje ožiljaka od akni?

Poslednjih nekoliko godina primenjuje se tehnika takozvanog izravnavanja kože (dermabrazija). Ovaj metod sastoji se u odstranjenju površinskih slojeva kože prema dnu ožiljka. Kada se zaceli koža, ili je ožiljak iščezao ili je ulegnuće kože na mestu ožiljka smanjeno, opšti izgled je znatno poboljšan.

Kako se izvodi izravnavanje kože?

Izravnavanje kože postiže se primenom uređaja za abraziju koji se okreće i grebe površinske slojeve kože.

Da li je izravnavanje kože bolna procedura?

Ne, jer se koža anestezira putem primene lokalnog anestetika dok se izvodi ceo postupak.