Alergija na ambroziju, simptomi i testiranje

Da li se i Vama dešava da tokom perioda od avgusta do polovine oktobra osećate iritantan svrab u nosu, ne možete da prestanete da kijate, suze Vam oči i kao da Vam curi voda iz nosa? Velika je verovatnoća da je krivac za to stanje ambrozija. Polen ambrozije ima vrlo snažan alergijski potencijal, a to znači da kod osoba sklonih polenskoj alergiji već u malim koncentracijama uzrokuje tegobe. Najveće koncentracije se registruju krajem avgusta i u prvim sedmicama septembra.

Simptomi alergije na ambroziju

Simptomi alergije na ambroziju liče u početku na prehladu. Većina alergičnih osoba zapaža da se Nekoliko godina unazad prehlade, ali uvek u istom periodu godine, odnosno krajem avgusta i početkom septembra. Tipični simptomi su učestalo kijanjevodenastasekrecija iz nosazapušenost nosa što zaista liči na prehladu. Ono po čemu se alergijana ambroziju razlikuje od prehlade jeste svrab nosasvrab i suzenje očiju, ne retko i svrab grla i uha. Simptomi alergijske kijavice uzrokovane ambrozijom su vrlo neprijatni, iritativni i ometaju kvalitet života, smanjuju radnu aktivnost, remete san i odmor. Alergijska kijavica predstavlja značajan faktor rizika za pojavu astme, te ukoliko osoba koja ima alergijsku kijavicu počne da kašlje, ili oseća stezanje i sviranje u grudima potrebno je da se bez odlaganja javi na lekarski pregled.

Kožni alergološki test ili testiranje iz krvi?

Pored tipične kliničke slike, za potvrdu dijagnoze potrebno je uraditi i alergološki test. Zlatan standard za utvrđivanje alergije na polen je kožni alergološki test, koji je jednostavan, bezbolan, rezultati se vidljivi već nakon 15 minuta. Za pouzdanost kožnih alergoloških testova bitno je da se lekovi iz grupe antihistaminika ne uzimaju minimum 48 sati pre testiranja. Ukoliko je to neizvodivo kao aleternativa i dopuna kožnog alergološkog testa može se raditi testiranje na alergene iz krvi, ali je znanto skuplje, manje pouzdano i rezultati nisu odmah dostupni.

U specilistickoj ordinaciji Dr Jarić godinama uspešno funkcioniše savetovalište za astmu alergijske bolesti disajnih puteva, gde je pored alergoloških testova i lekarskog pregleda moguće dobiti i sve savete o savremenoj terapiji i prevenciji alergije na polen ambrozije.

Ne čekajte da tegobe počnu, javite se na vreme i uz stručnu pomoć lekara provedite avgust i septembar bez muke i alergije. Sprečite užasne simptome do kojih dovodi alergija na ambroziju uz pomoć ordinacije Dr. Jarić.