Alergija na ambroziju

Najčešći krivac za tegobe uzrokovane alergijskom kijavicom je korovska biljka ambrozija, čiji polen krajem avgusta i početkom septembra dostiže najviše koncentracije i u tom periodu uzrokuje i najintenzivnije tegobe. Zato je neophodno adekvatno lečenje alergije na ambroziju.

Najčešći simptomi alergije na ambroziju su svrab, otok, crvenilo i suzenje očiju, curenje bistrog vodenastog sekreta iz nosa, kijanje, svrab i zapušenost nosa, ponekad sa bolom u sinusima. Alergijski rinitis, posebno ukoliko nije pravovremeno i adekvatno lečen, predstavlja faktor rizika za pojavu alergijske astme. Oko 90% osoba sa astmom ima i simptome alergijskog rinitisa. Na astmu treba posumnjati ukoliko se pored znakova alergijskog rinitisa javi kašalj, suv, iritantan, posebno intenzivan tokom noći, uz epizode otežanog disanja, nedostataka vazduha ili sviranje i šištanje u grudima.

Lečenje alergije na ambroziju

Alergija na ambroziju je vrlo neprijatna i dosadna. Budite uvereni da ne morate da trpite i živite sa ovim simptomima. Konsultujte se sa svojim lekarom, koji će Vam, na osnovu alergoloških testova i pregleda, uvesti blagovremenu i adekvatnu preventivnu – antiinflamatornu terapiju. Važno je istaći da se najbolji rezultati postižu kada se preventivna terapija uvede na samom početku cvetanja ambrozije, tj. dok tegobe nisu postale intenzivne ili, još bolje, dok se simptomi alergije nisu ni pojavili.

U lekarskoj ordinaciji Dr Jarić, moguće je uraditi alergološko testiranje na paletu od 20 najčešćih inhalatornih alergena, uključujući i korovsku bilju ambroziju i njoj srodne vrste. Pregledom plućne funkcije, moguća je rana i blagovremena dijagnoza astme, te na osnovu svih pregleda i preporuka za savremenu terapiju astme i alergijskog rinitisa.

Ukoliko i Vas muči alergija na ambroziju, pozovite ordinaciju Dr Jarić.