Alergija na grinje – simptomi, saveti i lečenje

Alergija na grinje, odnosno alergija na kućnu prašinu, alergične osobe muči tokom cele godine, nezavisno od godišnjeg doba. Od ove vrste alergena se ne može pobeći, jer oni su svuda, u ogromnoj količini. Ipak, potrebno je znati kako se simptomi alergije mogu preduprediti ili olakšati, i na koji način sprovesti lečenje alergije na grinje.

Lekarska ordinacija za plućne bolesti Dr Jarić
, u okviru koje postoji i savetovalište za astmu i alergijske bolesti disajnih puteva, informisaće Vas i posavetovati o ovoj bolesti.

Simptomi koje izaziva alergija na prašinu

Alergija na prašinu izaziva različite reakcije kod alergičnih osoba. Kod nekog se pojavljujureakcije na koži, u vidu svrabacrvenila ili plihova. Nekome se javlja svrab i suzenje očiju. Ukoliko zahvati disajne puteve, mogu se javiti alergijska kijavicakašaljgušenje ili alergijska astma. Nekada su alergijske reakcije na grinje toliko jake da onemogućavaju normalan svakodnevni život.

Saveti za ublažavanje tegoba

  • koristite antialergijsku posteljinu koja se lako održava
  • svakodnevno protresite i proluftirajte posteljinu
  • izbacite zavese
  • tepihe i itisone zamenite prostirkama
  • izbacite sve nepotrebne sitnice koje skupljaju prašinu
  • redovno uklanjajte prašinu sa polica, podova i stolova vlažnom krpom
  • svakodnevno provetravajte kuću
  • zabranite pušenje u kući
  • povremeno zamrzavajte posteljinu kako bi niska temperatura ubila grinje

Lečenje arergije na kućnu prašinu

Ovi saveti mogu pomoći u ublažavanju alergijskih reakcija, ali ne mogu izlečiti alergiju. Jer, ma koliko čistili kuću, prašina nikad ne može biti u potpunosti uklonjena, a samim tim ni grinje. Najpre je potrebno da se obave alergijski testovi i testovi plućne funkcije, nakon čega će Vam lekar – specijalista pripisati adekvatnu terapiju lekovima. Lekovi za alergiju postoje u više varijanti: tabletesirupisprejevi, inhalatorimasti…  Nemojte koristiti lekove za alegiju bez preporuke lekara, jer ne znate koji lek će biti najdelotvorniji za Vas. Tek nakon pregleda, testa i detaljnog razgovora sa Vama, on može da Vam odredi način lečenja, koji će imati pozitivane efekte.

Suprotstavite se alergiji i naučite kako da živite sa njom i da Vas što manje ometa. Rešite se neprijatnih alergijskih reakcija i olakšajte sebi život. Da se savlada alergija na kućnu prašinu i grinje tu je ordinacija Dr Jarić.