Alergija na polen

Sunce, cveće, šarene livade, prava prolećna idila… Radost za sve, osim za one koji pate od polenske groznice. Za ljude sa sezonskim alergijskim bolestima disajnih puteva dolazak proleća nagoveštava sezonu iritirajućih tegoba. Koliko je teško imati alergijsku kijavicu, znaju samo oni koji pate od nje i njihovi najbliži. Alergijska kijavica nije životno ugrožavajuća bolest, ali tegobe koje izaziva su veoma iritirajuće i bitno utiču na kvalitet života obolelog. Nelečena, može da dovede do upale sinusauha očiju.

Osobe koje imaju alergijsku kijavicu imaju četiri puta veći rizik za obolevanje od alergijske astme. Istraživanja pokazuju da oko 40% osoba sa alergijskom kijavicom ima i simtpome astme, odnosno, od svih osoba sa astmom preko 80% ima i simptome alergijske kijavice.

Kako prepoznati da u proleće i leto imamo kijavicu, a ne prehladu? Ukoliko se jave simtpomi slični prehladi, ali traju duže od 7 dana, posebno ukoliko ih prate napadi kijanjaobilna vodenasta sekrecija iz nosasvrab nosa i očiju, i ukoliko ste slične tegobe imali i prethodnih godina, u približno isto doba godine, dijagnoza alergije je veoma verovatna.

U tom slučaju, kožni alergološki testovi potvrđuju kliničku sumnju i dijagnostikuje se uzročni alergenPojava kašljaotežanog disanja ili zviždanja u grudima može da ukaže na pridruženu alergijsku astmu. U tom slučaju, potrebno je javiti se što pre lekaru, u cilju blagovremene dijagnostike i terapije imajući u vidu da bronhoopstrukcija u astmi ne samo da smanjuje kvalitet života, već ako je teška, može biti i životno ugrožavajuća.

Poznavanje uzročnog alergena je bitno u planiranju adekvatne preventivne terapije. Ukoliko znamo na koju vrstu polena postoji senzibilizacija i znamo vreme kada počinje polinacija alergogene vrste, u mogućnosti smo da blagovremeno primenimo i adekvatnu preventivnu terapiju i sprečimo pojavu alergijskih simtpoma.

Na teritoriji Srbije postoje centri u kojima se meri koncentracija alergogenog polena u vazduhu. U Novom Sadu u sklopu PMF-a, Departmana za biologiju i ekologiju već duže vreme uspešno funkcioniše Laboratorija za palinologiju, koja ne samo da meri polen u vazduhu, nego i pruža informacije, tj. neku vrstu prognoze polena. Kao što nam je bitna prognoza vremena, ukoliko patimo od alergije, bitna nam je prognoza polena u vazduhu.

Na sajtu www.nspolen.com lekari i osobe sa alergijom, mogu da se informišu o prisustvu polena u vazduhu, kao i tendenciji porasta ili opadanja koncentracije u vazduhu, i shodno tome da planiraju početak, trajanje i prekid preventivne terapije.

Većina osoba sa alergijskim bolestima lekove uzima samo po potrebi, kada su simtpomi bolesti prisuti i veoma izraženi, odnosno, toliko intenzivni da više ne mogu da trpe.

Pravilna terapija podrazumeva primenu tzv. protivzapaljenskih lekova čim se u vazduhu registruje uzročni alergen i primenjuju se u kontinuitetu sve dok je prisutna veća koncentracija alergogenog polena.

Sprečavajući pokretanje alergijskog zapaljenja moguće je vrlo uspešno sprečiti i pojavu simtpoma, odnosno uz adekvatne mere preventivne terapije najveći broj osoba sa alergijskom kijavicom može ceo period polinacije provesti bez tegoba ili sa minimalnim tegobama koje ne remete kvalitet života.

Kako da se izborite sa polenskom kijavicom, kao i ostalim tegobama, posavetovaće Vas u lekarskoj ordinaciji i savetovalištu za astmu i alergijske bolesti Dr Jarić.