Alergije na polene korova – ambrozija

Alergije na polene korova – ambrozija

Zakazivanje pregleda



Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Velisavljev

Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Velisavljev

Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Alergije su u stalnom porastu te danas predstavljaju sve češći problem u našim ordinacijama.

Jedna od najčešćih alergija je alergija na polen korova tj. ambroziju i to pod kliničkom slikom alergijskog konjunktivitisa i ili rinitisa tj. polenske kijavice /zapaljenje nosne sluznice/.

Ambrozija  u narodu poznata kao limundžik, opaš ili fazanuša je jednogodišnja korovska  biljka koja se sreće na različitim tipovima zemljišta.Staništa ambrozije  su najčešće zapuštena građevinska zemljišta , vrtovi, neobrađene poljoprivredne površine, u kulturama kukuruza, suncokreta, uz puteve , železničke pruge, dakle svuda gde ima dovoljno svetla.

Niče krajem aprila , a počinje da  cveta  od sredine jula  do septembra meseca, sa najvećom produkcijom  polena  u avgustu i septembru.Optimalna temperatura za njeno klijanje  i nicanje je temperatura  od 20-22 C.Ima veoma veliki potencijal reprodukcije i stalnu zalihu semena u zemljištu.Jedna biljka ambrozije proizvede 500-3000 ahenija -semena koje mogu održati klijavost u zemljištu i do 40 godina, a isto tako produkuje više od milijardu polenovih zrna koja se  uz pomoć vetra mogu raspršiti na površini od više kvadratnih kilometara.

Ambrozija spada u alergene koji izazivaju tegobe  kod oko 10% ljudske populacije.Kod ljudi  polen ambrozije je uzročnik 75% svih polenskih alergija  pri čemu ne postoji starosna granica  za pojavu osetljivosti.Kod najosetljivijih  osoba čak i samo  8 do 20 polenovih zrna u 1 m 3 vazduha može  da izazove jake  alergijske reakcije .Od tegoba letnjih poelnskih alergija pate u najvećoj meri deca i radno sposobno stanovništvo. Kliničke manifestacije alergije na ambroziju: pored polenske kijavice, sezonski otitis, astmu, digestivne i urinarne smetnje / povraćanje, bolove u stomaku, dijareju, urinarne infekcije/reakcije na koži /koprivnjača, angioneurtoski edem i ekcem/.

Simptomi nisu  opasni  po život, ali SMANJUJU efikasnost na poslu, te uzrokuje  značajne gubitke  radnih dana.

UZROKUJE: povećan broj hospitalizacija , povećan broj poseta hitnoj pomoći, kao i povećan broj izostanka sa radnog mesta i u školi  u vreme pojačane koncentracije polena ambrozije u vazduhu..UTIČE  na : društvenu aktivnost, izbor karijere , kućne poslove, sportsku aktivnost , fizičku aktivnost , san i uopšte na način života osoba koje imaju problem sa alergijom na ambroziju.

Polen ambrozije spada u specifične agense koji zagađuju  vazduh. Kada je aerozagađenje veće  tada nastaje povećana produkcija polena ambrozije i povećava se broj alergogenih proteina.Tako da se time objašnjava  povećan broj respiratornih tegoba kada je aerozagađenje veće.

Polenske alergije se javljaju sezonski, u vreme kada je u vazduhu najveći broj čestica polena stabala, korova ili trava.

Polen biljke ambrozije je NAJALERGOGENIJI POLEN NAŠEG PODRUČJA .

Simptomi preosetljivosti na ambroziju mogu da se manifestuju kijanjem /karakteristično je kijanje u salvama tj. naletima po 10-20 puta /, peckanje u nosu,zapušen nos,pojačana sekrecija iz nosa  i smanjen osećaj čula mirisa ili čak potpuni gubitak čula mirisa. Pojačana sekrecija iz nosa može da traje ponekad tokom  cele sezone. Preosetljivi na polen mogu otežano da dišu  i da se žale na stezanje i bol u grudima.To je onda znak da se radi o sezonskoj bronhijalnoj astmi,koja je uzrokovana alergijom na ambroziju.Mogu da se jave  i podočnjaci , uzrokovani povećanim dotokom krvi.Ovakvi pacijenti su često razdražljivi, malaksali i bez koncentracije, što im umanjuje radnu sposobnost , a opterećuje okolinu obolelog i otežava uobičajenu komunikaciju.

Kada alergičar udahne alergen i kada taj alergen uđe u krvotok , imunološki sistem reaguje , te dolazi do alergijske reakcije.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, anamneze, alergotestiranjem, utvrđivađem prisustva eozinofila u nosnom sekretu te imunološkim ispitivanjima.

Da bi roditelji razlikovali alergijski rinitis od obične prehalde ili infekcije , evo nekoliko praktičnih saveta:

Alergijsko zapaljenje nosne sluznice se javlja sezonski u periodu polinacije određene biljke./mart -oktobar sezona cvetanja polena/

  • Dete kija u naletima po 5- 10-20 puta
  • Dete ima svrab nosa i to je tzv. „Alergijski pozdrav „kada dlanom trlja nos
  • Pojačana sekrecija iz nosa , sekrecija je bistra
  • Suzenje očiju je prisutno i takođe svrab u očima, i kapaka, konjunktivacrvenilo
  • Može da se javi suvi nadražajni kašalj

Terapija kao i za svako stanje ili bolest najvažnija je prevencija.

Terapija treba da bude takva da se ukloni alergen, a pod uslovom da je poznat treba  sprovesti desenzibilizaciju, koja je moguća u određenim uslovima.Od medikamenata preporučuju se antihistaminici i u težim slučajevima kortikosteroidi. Terapija može biti opšta i lokalna.

Posle svakog boravka napolju a naročito nakon boravka u prirodi, u parku detetu treba isprati nos fiziološkim rastvorom i to više puta u toku dana.

Potrebno je uraditi ukupni Ig E seruma i prick test na inhalatorne alergene da se utvrdi na koji polen je dete alergično.Tada pre sezone i u sezoni treba koristiti adekvatnu terapiju koju odredi alergolog .

Najbolje je sprovesti desenzibilizaciju, koja je sada sprovodi i u Poliklinici Velisavljev Novi Sad.

Sajt: http://www.poliklinikavelisavljev.com/

Poliklinika Velisavljev
Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: