Alergije na ubod insekata

Mogu li ljudi koji su alergični na ubode pčela, stršljenova i osa učiniti nešto da izbegnu ovakve ubode?

Mogu. Verovatnoća da će doći do uboda može se umanjiti vrlo prostim zaštitnim merama:

a. Bilo kakva vrsta hrane će privući ovakve insekte. Kuvanje ili obedovanje na otvorenom prostoru, otvorene kante za smeće, hranjenje pasa i mačaka na otvorenom prostoru, mrvice dečjih slatkiša, sve će to privući insekte. Držanje hrane pokrivene do trenutka upotrebe ili bacanja, pažljivo čišćenje prostora gde se baca smeće, povremeno zaprašivanje spoljnih rekreacionih površina i kanti za smeće insekticidima držače insekte na odstojanju.

b. Rad u bašti treba pažljivo izvoditi; električne obrezivače živice, traktore i kosilice s pogonom ne treba koristiti.

c. Pošto parfemi, sprejovi za kosu, ulje za kosu i sunčanje i drugi kozmetički preparati privlače insekte, njih ne bi trebalo upotrebljavati. Laki odevni predmeti u koje se insekti mogu  uhvatiti, jajce i žive boje, cvetne dezene i crninu treba izbegavati. Svetle boje kao što su bela, zelena, drap i kaki izgleda da niti privlače niti razdražuju insekte.

d. Cipele, kada smo van kuće, treba uvek nositi, izuzev na čvrstoj peskovitoj plaži.

e. Zdrav razum će sprečiti mnoge ubode. Mirno, tiho ponašanje bez iznenadnih pokreta i mahanja ruku, izbegavanje situacija za koje se zna da privlače insekte i stroga pažnja otkloniće nevolju.

Kakve još zaštitne mere može preduzeti osoba osetjjiva na insekte?

Ovakva osoba, kada je van zatvorenih prostorija, treba da sa sobom uvek nosi pribor koji sadrži adrenalin za injekciju, antihistaminske tablete i povesku. Posle uboda odmah treba upotrebi ti ove lekove i otići lekaru.

Postoji li zaštitno lečenje pacijenata osetljivih na ubode insekata?

Postoji. Oni mogu biti podvrgnuti probama na ekstrakte insekata i onda biti desenzibilisani u odnosu na odgovarajućeg insekta.