Alergije na polen nam stižu

Samo što nam nije stiglo proleće, a zajedno sa njim i lepo, sunčano vreme. To je period koji svi jedva čekamo kako bismo otišli napokon u prirodu ili makar u dugu šetnju po parku. Međutim, kod izvesnog broja ljudi uporedo sa lepim vremenom stižu i nevolje zvane prolećne alergije. Ako pripadate toj grupi ljudi, znate o kakvim je mukama reč. Ne dozvolite da Vam simptomi alergija na polen uporpaste uživanje u prelepom prolećnom suncu. Na vreme se naoružajte sprejevima, lekovima ili još bolje, izlečite se od istih. U tom Vašem cilju može Vam pomoći Ordinacija dr Kikinđanin.

lecenje_alergije_na_polen

Šta sve izaziva prolećne alergije?

Sa prvim prolećem, kreću duži i topliji dani, sa više sunca. To je znak prirodi da je vreme da počne da se budi iz zimskog sna u koji je zapala pred kraj jeseni. Sve počinje da buja od života, listići niču, a drveće polako počinje i da cveta. Od sredine marta do kraja aprila cvetaju brojne vrste trava – livadarka, ježevica, popino prase i ovsenica i drveće topola, lipa, breza, vrba, hrast itd. Kao posledica toga, javlja se povećana koncentracija polena u vazduhu. Osobe koje su osetljivije, mogu prilično burno da reaguju na ovu pojavu u vidu alergije.

prolecne_alergije

Simptomi alergije na polen

Ako se Vaš organizam u bujici polena nađe iznuren, oslabljen nekom drugom bolešću, stresom ili neispavanošću, postoji mogućnost da pogrešno protumači postojanje ovih materija u okruženju. On ih vidi kao opasne i uključuje biološki alarm. Taj alarm manifestuje se u vidu alergije na polen. Simptomi alergijske reakcije na polen su: kijanje, svrab i oticanje nosa, curenje vodenkastog sekreta iz nosa, crvenilo, svrab i suzenje očiju itd. Svi ovi činioci utiču na to da se osoba oseti bezvoljno, neefikasno i da ne može da vodi normalan život.

Lecenje_alergije_na_polen

Suzbijanje simptoma i lečenje alergije na polen

Postoje brojni načini da se izborite sa ovom napasnom bolešću. Neki od njih tiču se prevencije – izbegavanje kontakta sa alergenom, često tuširanje i pranje kose, kratkotrajna provetravanja stana itd. Međutim, i ako se pridržavate svih saveta, velika je verovatnoća da ćete teško izaći na kraj sa alergijom. Za ublažavanje ili suzbijanje simptoma postoje lekovi koji se primenjuju dva meseca pre cvetanja trave i drveća. Za lečenje korisni su lekovi u obliku spreja za nos uz korišćenje antihistamina. Međutim, ako zaista želite da se oslobodite patnje koja Vas čeka svake godine najbolje je da  krenete u ofanzivu i odlučite se za lečenje alergije izazvane polenom. Sami nećete uspeti u tome. Ali zato je tu za Vas Ordinacija dr Kikinđanin da Vam pomogne u toj teškoj bici.

lecenje_alergija_na_polen

Alergološki testovi na inhalatorne alergene

Prvenstveno, da bi se odredilo na koji ste konkretno polen alergični, potrebno je uraditi alergološki test. Brojni su alergološki testovi na inhalatorne alergene, ali najčešće se koristi Prick test, odnosno test uboda. Sprovodi se tako što se na prednjoj strani podlaktice stavljaju kapi odgovarajućeg alergena kroz koje se lancetom blago pritiska – ubode  koža i time unosi alergen. Ukoliko je osoba alergična na mestu uboda posle 20 minuta  stvara se papula (otok) i okolno crvenilo. Nakon izvršenog testiranja pristupa se lečenju alergije.

Budite spremni za proleće i sva uživanja koja ono nosi. Ne dozvolite da Vam alergije na polen diktiraju tempo i način života. Kako biste se izborili sa alergijom, za Vas je tu Ordinacija dr Kikinđanin.