Analiza bubrežnog kamenca – Laboratorija Lin Lab

Analiza bubrežnog kamenca – Laboratorija Lin Lab

Bol koji izaziva kamen u bubregu ume da bude gotovo nepodnošljiv, kažu oni koji su ga doživeli. Osobe koje često pate od ovog bolnog i neprijatnog problema, mogu da pomognu sebi tako što će im se obaviti analiza bubrežnog kamenca, u laboratoriji Lin Lab. Analiza će dati podatke o sastavu i vrsti kamenca, kako bi se mogao napraviti lek koji će pomoći pacijentu na delotvoran i brz način. Da biste više saznali o jedinoj laboratoriji u Novom Sadu koja nudi ovu uslugu, pogledajte prezentaciju Laboratotija Lin Lab.

Analiza bubrežnog kamenca

Simptomi bubrežnog kamenca

Kamen u bubregu izaziva iscrpljujući, isprekidani bol, koji se širi od boka prema genitalijama i bedrima. Uglavnom pacijent oseti i potrebu za hitnim mokrenjem, nemir, mučninu i povraćanje, a pojačano se i znoji.  Bol dolazi u talasima, traje između 20 i 60 minuta, a uzrok mu je stezanje mokraćnog kanala koji pokušava da izbaci kamen. Ponekad se pojavljuju i krv i gnoj u urinu, bolno mokrenje, groznica. Nabrojani simptomi se dešavaju ukoliko bubrežni kamenac naraste do veličine od najmanje 3 mm, te uzrokuje zastoj u mokraćovodu. Manju kamenci mogu da prođu i neprimećeno.

Vrste bubrežnog kamenca

Bubrežni kamenac je masa nastala taloženjem kristala iz urina. Kamenje u mokraćnim kanalima se deli prema mestu na kojem je nastalo: u bubregu (nefrolitijaza), mokraćovodu (ureterolitijaza) ili mokraćnoj bešiki (cistolitijaza). Dele se i po hemijskom sastavu: kalcijum, struvit, urična kiselina ili drugi sastojci).

Analiza kamena u bubregu

Dijagnostika i lečenje bubrežnog kamenca

U dijagnostici izuzetno znače analiza urina, pregledi, ultrazvučni pregled i testovi krvi. Ukoliko nema tegoba od kamenca, onda se samo posmatra i čeka. Ako, pak, kamenac izaziva jako neprijatne i bolne simptome, najpre se pribegava kontrolisanju bola nesteroidnim antiupalnim lekovima ili opioidima. Ozbiljniji slučajevi neretko zahtevaju hiruršku intervenciju. Određeni slučajevi zahtevaju invazivne oblike operacije, kao što je laserska litotripsija ili perkutane tehnike, kao što je perkutana nefrolitotomija.

Analiza kamena u bubregu svakako nam daje dragocene podatke koji su neophodni da bi se sprovelo dalje lečenje i otklanjanje bola.

Preporuka strane: