Analiza semene tečnosti – spermogram – Laboratorija Lin Lab

Analiza semene tečnosti – spermogram – Laboratorija Lin Lab

Spermogram je analiza od koje se kreće u ispitivanje plodnosti muškarca. Analiza semene tečnosti je poželjna za parove koji planiraju potomstvo, a neophodna onima kojima to nije pošlo za rukom u roku od dve godine. Obzirom da su parovi najčešće nestrpljivi da saznaju rezultate spermograma, laboratorija Lin Lab, u Novom Sadu, ovu analizu obavlja svakog dana, po ceo dan, bez zakazivanja. Ukoliko želite da pogledate više detalja o laboratoriji, pogledajte prezentaciju Laboratorija Lin Lab.

Pregled sperme

Uzimanje spermograma

Za dobijanje pouzdanih podataka tokom analize neophodna je minimalna priprema pacijenta, koja podrazumeva apstinenciju (suzdržavanje od seksualnih aktivnosti, koje rezultiraju ejakulacijom) u trajanju od tri do pet dana. Apstinencija ne bi trebalo da bude kraća od 48 sati, jer bi tada ovaj faktor mogao značajno uticati na broj spermatozoida, dok apstinencija duža od sedam dana utiče na smanjenje broja progresivno pokretnih spermatozoida. Pored toga, savetuje se izbegavanje alkohola najmanje jedan dan pre izvođenja testa. Uzimanje semene tečnosti za analizu traje kratko, nekoliko sekundi.

Analiza spermograma

Značaj spermograma

Analiza spermograma je rutinska pretraga i predstavlja osnovno ispitivanje neplodnosti. Preporučljivo je da se urade bar dva adekvatna pregleda sperme, tj. spermograma. Ukoliko se uoče bilo kakve promene, pacijent se upućuje na pregled urologa, koji će utvrditi tačnu dijagnozu i, ukoliko je potrebno, prepisati adekvatnu terapiju.

Spermogram je, na neki način, test plodnosti za muškarce i njegov značaj je izuzetan, obzirom da pokazuje broj i kvalitet (pokretljivost i izgled) spermatozoida u semenoj tečnosti.

Preporuka strane: