Angelika, Anđelika, Kravojac

Angelica archangelica - Angelika

Latinsko ime: Angelica archangelica L. – Umbelliferae

Izgled biIjke: Angelika je vrlo krupna, snažna i lepa, do 2m visoka zeljasta biljka. Rizom je mesnat, krupan, kratak i gusto obrastao dugačkim korenjem. Stablo je pravo, šuplje, na osnovi kao ruka debelo i crvenkasto, oblo, pri vrhu razgranato. Listovi su triput perasto usečeni, vrlo krupni (donji 60-80cm) i na osnovi mehurasto obuhvataju stabljiku. Štitaste cvasti se nalaze na vrhu stabljike i ogranka. vrlo su krupne i imaju mnogo cvetova zelenkaste ili žućkaste boje. Plod je jajolik, pljosnat i krilat, do 7mm dugačak i do 5mm širok, žućkastobeličaste boje. Cveta u julu i avgustu.

Rasprostranjenost: Gaji se po močvarnim mestima. Retko se nalazi divlja biljka.

Svojstva: Cela biljka ima svojstven prijatan aromatičan miris. Ukusa je najpre oslatkog, a zatim aromatično ljutog.

Gajenje i berba: Ovo lekovito bilje uspeva na lakom, rastresitom, plodnom i močvarnom zemljištu. Seme se mora posejati čim sazri, jer brzo gubi klijavost. Dobijeni rasad se rasađuje na stalna mesta početkom jeseni na rastojanju 80x80cm. Mora se često okopavati i obilno navodnjavati. Biljka cveta druge ili treće godine. Stabljike i drške. (bez cvasti), namenjene poslastičarima, seku se već od prve godine, od maja do septembra (5-6 berbi), vezuju u snopice i odmah prodaju. Prinos oko 25 hiljada kilograma sa hektara.

Štitovi sa zrelim plodovima. odsecaju se u nekoliko navrata od avgusta do septembra, suše na asurama na suncu, omlate i plodovi se pakuju u vreće.

Rizomi se vade prve godine pre nego što list otpadne, očiste, operu, uzduž na četvoro raseku i suše na jakoj promaji.

Sastav: Rizomi i korenje sadrže 0,30-1% etarskog ulja, oko 6% smole, pektina, sitosterola, kumarina, raznih kiselina i drugih materija.

U plodovima ima 0,5-1,5% etarskog ulja, oko 16% masnog ulja, kumarina i drugih sastojaka.

Etarsko ulje se u svetu proizvodi u industrijskim količinama, najviše u Zapadnoj Evropi, destilacijom samlevenih plodova, rizoma i korenja. Glavni sastojak ulja je felandren. Ulje je vrlo skupo. Najviše ulja potroše fabrike raznib desertnih pića.

Upotreba: Već nekoliko hiljada godina angelika se koristi za lek i začin. Deluje povoljno na želudačno-crevne organe, olakšava varenje, odstranjuje gasove i teškoće koje zbog toga nastaju. Nije škodljiva i ne izaziva naviku. Zbog prijatnog mirisa svi je rado uzimaju. U tu svrhu uzima se 5-10g praška ili 5% čaj spravljen od plodova ili korenja. Čaj je još prijatniji od svežih dršaka i korenja, jer je veoma aromatičan i povoljno utice na raspoloženje bolesnika. U apotekama se izrađuju razni galenski preparati, pre svega tinkture (20%), alkoholature, ekstrakti i drugo.

U domaćinstvu se mogu spraviti ovi čjevi:

  1. Za apetit: 30g korena angelike, i po 15g lincure, kičice, pelena i blaženog čkalja – pomešati i od te smeše 3 supene kašike popariti sa pola litra ključle vode, poklopiti, ostaviti ukraj štednjaka i posle 2 sata piti po 1 čašu 3-4 puta dnevno pre jela.
  2. Za bolje varenje: po 25g plodova angelike, anisa, morača i kima – pomešati i od te smeše uzeti 2 supene kašike, popariti sa 100g ključale vode, poklopiti, ostaviti ukraj štednjaka, ali da ne vri, 2-3 sata piti posle jela.
  3. Protiv gasova, nadimanja, grčeva i drugih smetnji: 30g korena angelike i po 15g kamilice, nane, morača i kima – pomešati i čaj načiniti i piti kao pod 2.
  4. Mlade sveže stabljike angelike služe za spravljanje slatkog za zimu, kandiranog voća i kompota. To su veoma, prijatne poslastice koje može svako domaćinstvo da spremi za zimu. Uzimaju se posle jela.

Trubaljka (Angelica Pančići Vand.) i divlja anđelika (Angelica Silvestris L.) rastu kod nas po livadarna i vlažnim šumama. One su takođe Iekovite, ali sadrže manje etarskog ulja, pa im je zato i lekovitost manja. Osim toga, ove biljkc nisu medicinski proučene.

Narodna imena: angelika (Orfelin), angelica, anđelika, anđelski koren, anđeosko drvo, vrtna vanelka, gozdni koren, žlahtna angelika, kadlinac, kravogaz, kravojac, siriš.

Angelica silvestris u narodu se naziva: angelika, anđelski (anđeoski) koren, borštna angelika, divlja anđelika, koren svetoga duha, kravojec, trubaljka, trubelj.