Angina pektoris – Poliklinika Cardios Novi Sad

Angina pektoris – Poliklinika Cardios Novi Sad

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Cardios Novi Sad

Mikole Kočiša 4
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Cardios Novi Sad

Mikole Kočiša 4
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Fizički napor, emocionalni stres, naglo izlaganje hladnoći, obilni obroci, preterano pušenje i konzumiranje alkohola, nagla promena vremenskih prilika … Da li su ovo uzročnici za pojavu jedne od najčešćih bolesti srca angina paktoris?

Svaki simptom poput pojave bola u grudima po tipu stezanja, probadanja, žarenja ili pritiska dodovi nas na pregled kod kardiologa. Kardiološki pregled možete obaviti u poliklinici Cardios Novi Sad, zakazivanjem termina pregleda na kontakt telefon:

Poliklinika Cardios Novi Sad
Mikole Kočiša 4
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Šta je angina pektoris?

Angina pektoris predstavlja oboljenje srca, od koje prema procenama kardiologa godišnje oboli oko 23.000 ljudi.

Radi se o kardiovaskularnom oboljenju koje nastaje kada je potreba srca za krvlju veća od mogućnosti njegovog snabdevanja. Zbog poremećaja cirkulacije u srce ne dospeva dovoljno kiseonika, što može dovesti i do infarkta.

Da li je stres glavni okidač za nastanak angine pektoris?

Stres igra veliku ulogu za pojavu angine pektoris, pa su ovoj bolesti podložniji oni koji se bave stresnijim zanimanjima kao što su policajci, profesionalni vozači, menadžeri, vatrogasci i novinari.

Angina pektoris javlja se već nakon 30. godine. Oboljevaju i muškarci i žene, različitih starosnih grupa, žene mahom posle menopauze, a muškarci od 40. do 60. godine.

Angini pektoris skloniji su oni koji su gojazni mada oboljevaju i debeli i mršavi ljudi.

Genetika igra važnu ulogu u pojavi ove bolesti, ali u najvećem broju slučajeva, čak 90 odsto, anginu pektoris uzrokuje ateroskleroza, koja dovodi do sužavanja koronarnih arterija i smanjuje protok krvi u delovima srca.

Za pojavu angine pektoris uzrok mogu biti i druge bolesti kao što su razne kardiomiopatije, arterijska hipertenzija, anemija

Karakteristični simptomi angine pektoris

Bol u grudima u vidu stezanja, pritiska, žarenja, osećaja težine u grudima, česti su simptomi angine pektoris. Najčešće se javlja bol koji se širi u vrat, vilicu, ramena, sa unutrašnje strane ruku, u leđa, stomak i traje od jedan do deset minuta. Ove tegobe praćene su malaksalošću, hladnim znojem, ubrzanim lupanjem srca, strahom.

Faktori rizika za pojavu angine pektoris su povišen krvni pritisak, šećer, pušenje, povišene masnoće u krvi, gojaznost, nekretanje.