Anis, Anason, Aniz, Aniž, Slatki Kopar

Anis - Pimpinella anisum

Latinsko ime: Pimpinella anisum L. – Umbelliferae

Anis je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka 20-60cm. Anis raste divlje oko istočnog dela Sredozemnog mora. Droga potiče samo od gajene biljke. Anis je vrlo prijatnog, jakog aromatičnog mirisa na anetol, a ukusa slatkog, aromatičnog, toplog i naljutog, sličnog moraču. Anis se razlikuje od plodova ostalih štitarica po tome što je obrastao malim jednoćelijskim, bradavičastim dlakama debelih zidova i ima mnogositnih masnica.

Sastav: Anis sadrži 1,5-4 % etarskog ulja, oko10 % masnog ulja, 20 % belančevine i šećera.Anisi aetheroleum dobija se destilacijom pomoću vodene pare iz zrelih svežih plodova.

Upotreba anisa i njegovog ulja je česta i raznovrsna, naročito u narodnoj medicini i dečjoj praksi. Razne pastile i bombone, likeri i druga sredstva za uživanje, preparati za zube i usta i dr. takođe sadrže anisovog ulja. Plod dodaju hlebu i kolačima kao kim.

Upotreba i dejstvo slični su zvezdastom anisu i moraču: ekspektorans, karminativ, stomahik  spazmolitik), galaktagog i korigens mirisa i ukusa mnogih neprijatnih lekova. Stimuliše sekreciju žuči i pljuvačke. Dejstvujući na neuro-muskularni sistem objašnjava njegovo uspešno dejstvo protiv kašlja, gastralgije i kolika.

Mešani čajevi sa anisorn:

  1. Poremećaj srčanog rada usled nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima: po 10g anisa, morača, kima i kamilice, po 25g nane i matičnjaka i 5g kore krušine.  Jednu supenu kašiku ove mešavine popariti sa 200g ključale vode, poklopiti i posle 2 sata odliti i popiti posle jela. Može se piti triput dnevno.
  2. Za lakše iskašljavanje osušene sluzi iz pluća: po 25g anisa, morača, slatkog korena i majorana, kao pod 1; pije se topao čaj.
  3. Za lakše iskašljavanje: po 20g anisa, veronike i saponarije, po 15g zove i podbela (lista) i 10g korena Jjubičice, kao pod 2.
  4. Za smirivanje kašlja i iskašljavanje sluzi: po 5g anisa, morača, islandskog lišaja i cveta podbela, po 10g nane i veronike i po 20g lista podbela i korena belog sleza, kao pod 2.
  5. Za jače izlučivanje mokraće: po 20g anisa, peruna. celera, mrkve i kima. Tri supene kašike zdrobljenih plodova popariti sa pola ltra ključale vode, poklopiti i posle 3 sata popiti u 3 obroka pre jela.
  6. Protiv gasova i nadimanja u organima za varenje: po 20g anisa, morača, kima, majkine dušice i kamilice, kao pod 5, ali se pije posle jela.
  7. Protiv zatvora: po 20g anisa, morača, slatkog korena, suvih šIjiva i kore krušine. Dve supene kašike ove mešavine popariti sa 300g ključale vode, poklopiti, ostaviti 3 sata i odjednom popiti.
  8. Čaj za osvežavanje (osobito krajem zime i rano u proleće): po 20g anisa, šipuraka , drenjina, ribizla i kiselih višanja. Tri supene kašike ove smeše kuvati 10 minuta u pola litra vode, ostaviti celu noć i sutradan piti umesto vode.
  9. Čaj protiv astme: po 20g anisa i cveta podbela i 60g lista podbela, kao pod 8.
  10. Za jače lučenje mleka: po 20g anisa, morača, mirođlije i majorana, kao pod 8.

Od anisa se u apotekama spravljaju ne samo razni čajevi već i praškovi, tinkture, ekstrakti, sirupi i mnogi drugi preparati široke potrošnje.

Ostala narodna Imena: anaton, anez, anis, anjez, morski janez, onajs, onliz, razijan, slatki janus, slatki komorač, slatki kumin.