Anksioznost – Neuropraxis Novi Sad

Anksioznost – Neuropraxis Novi Sad

Svako od nas se ponekad našao u nekoj neprijatnoj situaciji kada smo osetili vrtoglavicu, napad panike, pritisak u grlu i grudima, talase vrućine praćene osećajem straha, neželjene “crne” misli, nadutost u stomaku i nervoza. Ovo su samo neki od simptoma anksioznosti.

Ako imate neke od tegoba anksioznosti obavite pregled i saznajte na koji način možete da se oslobodite ove neprijatne pojave. Termine zakažite na kontakt telefon:

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Bulevar patrijarha Pavla 36, Novi Sad

Telefoni

+ 381 21 54 95 90

+ 381 63 54 01 55

Šta je poremećaj anksioznosti?

Anksioznost je emocionalni poremećaj, koji se javlja podjednako često kod mlađih i starijih osoba. Anksioznost se može definisati kao slobodno lebdeći strah!

Anksiozne osobe stalno su u strahu da će se dogoditi nešto loše njima ili nekome njima bliskom. Stanje straha utiče na psihičko funkcionisanje uopšte. Osoba preplavljena strahom ne može da obavlja poslove na uobičajen način, ne može da se raduje, ne može da se opusti.

Zbog aktiviranja autonomnog nervnog sistema javlja se brzo lupanje srca, znojenje, drhtanje i slično.

Kako se anksioznost manifestuje?

Anksioznost se ispoljava: putem fobije (strah od odredjenih situacija i objekata kao npr: strah od visine, zatvorenog prostora..), napada panike, kroz generalizovanu anksioznost, opsesivno – kompulzivni poremećaj (kada osoba ponavlja određeni ritual jer veruje da će je zaštiti, odnosno umanjuje njen strah), psihomatske tegobe (problemi sa varenjem, glavobolje, povišen holesterol, krvni pritisak..), seksualni problem.