Apikotomija – odstranjivanje vrha korena zuba

Kada se kaže operacija, podiđe Vas blaga jeza. Kada se kaže oralna hirurgija, već Vam nije dobro, a ako Vam stomatolog preporuči hiruršku intervenciju, vrlo verovatno ćete se sablaznuti. Još ako joj da i ime, apikotomija, i kaže kako ništa neće boleti, pobeći ćete sa stolice. I to bi bilo opravdano kada bi Vaš strah bio realan. Međutim, stomatolozi zaista znaju šta rade, i verujte da Vas ništa neće boleti.

Apikotomija spasava zub! To Vam je dovoljno da se zapitate ne bi li ipak trebalo poslušati predlog stomatologa i učiniti to. Zubi koji ne mogu da se izleče uobičajenim terapijama i gde je vađenje zuba jedino rešenje za zdravlje čitavih usta, pa i organizma, ipak mogu da se sačuvaju. Ova stomatološka intervencija Vas drži podalje od protetičkih zahvata, pa su krunice i proteze daleka budućnost, ako se uopšte i dogode.

Apikotomija se primenjuje kada postoji bilo kakav patološki proces na korenu zuba,granulom ili cista. Hirurško odstranjenje vrha korena zuba i procesa je ono što omogućava Vašem zubu da preživi.

Sam postupak se sastoji iz nekoliko koraka: reza na sluzokoži, uklanjanja kosti, uklanjanja procesa, skraćivanja korena zuba i, konačno, punjenja kanala. Ne plašite se, apikotomija se obavlja u lokalnoj anesteziji, a po prestanku delovanja, kako može da se javi bolna osetljivost, biće Vam preporučeni analgetici. Svakako će biti potrebno i da držite obloge, a zube možete da pere već drugog dana nakon operacije.

Odstranjivanje vrha korena zuba, možete obaviti u Stomatološkoj ordinaciji Repić.