Aronija – izuzetno lekovita namirnica!

Aronija, kod nas poznatija kao Sibirska borovnica je mala, ljubičasto – crna bobica – koja ima vrlo zdrav i koristan plod.

Crnoploda aronija (Aronia melanocarpa) pripada porodici ruža, u Evropu je donešena iz Severne Amerike. Osim zrelog ploda kao lek se koristi i lišće i koren. Ova biljka ima visoku otpornost na sve vrste štetočina i bolesti. Ona može da izdrži temperature do minus 45 stepeni celzijusa i zbog toga je dobila ime Sibirska borovnica.

Lekovito delovanje aronije

Nema organa u ljudskom telu na koji pozitivno ne utiče aronija.

  • poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim sudovima glave i glavobolje i leči
    migrenu, reguliše lučenje tiroidnih hormona;
  • smanjuje visok krvni pritisak, snižava nivo šećera u krvi i pomaže u aterosklerozi i trombozi;
  • smanjuje bolove u želucu, smiruje zapaljenje sluzokože, intestinalnih grčeva i pomaže u zaustavljanju proliv;
  • Interesantan je podatak da aronija pomaže u tretmanu kod upale urinarnog trakta, i prostate, čak i 5 do 10 puta više nego brusnica;
  • utiče na poboljšanje funkcije pankreasa i lečenje žuči, pomaže kod zapaljenja žučne kese i žučnog kanala;
  • Ruski naučnici su istraživanjem dokazali da aronija ubrzava izlučivanje teških metala i radioaktivnih elemenata iz tela. Nakon nuklearne katastrofe Chernobil plodovi aronije su korišćeni za ublažavanje zdravstvenih tegoba od ozračenih pojedinaca;
  • zreo plod aronije sadrži različite biofenole koji pomažu u brzini zarastanja rana;
  • sadrže velike količine karotina koji štiti ćelije od oštećenja, oči od pojave katarakte i kožu od opasnosti opekotina i obezbeđuje zaštitu od štetnog UV zračenje.

Antikancerogeno dejstvo

Zrele bobice aronije sadrže velike količine biofenoli pektin 0,75%, zatim 0,5% tanina, flavonoida i antocijanini.

Supstance kao što su flavonoidi, štite ćelije tela od oštećenja i kancera. Jedna studija u SAD-u je pokazala da nakon što je uveden ekstrat Aronije u lečenju tumora mozga, za 24 sata skoro je potpuno uništila tumorske ćelije, a efekat protiv kancera debelog creva je 60%  uništenih malignih ćelija.

Aronia – najviši izvor antioksidanata

Velika količina flavonoida i tanina, čini aroniju jednom od najvećih izvora antioksidanata. Američki naučnici otkrili su da samo 100 grama Aronije ima potencijal od 16.000 ORAC jedinica (jedinica oksidativnog kapaciteta), dok preporučena dnevna doza je 3-5 hiljada jedinica. Iz toga sledi da za obezbeđivanje optimalnog antioksidanta je dovoljna dnevna potrošnja i to samo od 10 do 20 grama koncentrata aronije.

Vitaminska bomba, rudnik minerala

Plodovi crne aronija su prava vitaminska bomba. Ona sadrži skoro sve poznate vitamine (A, C, E, B9, B6, B2, vitamin E i betakaroten), a jedan od najređih vitamina – vitamin P. Samo 100 grama aronije zadovolji potrebe sekundarne folne kiseline u telu. Takođe, predstavlja rudnik minerala poput kalcijuma, kalaj, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor. Aronija sadrži relativno visoke koncentracije šećera od oko 10% i niske sadržaje kiseline od samo 1%.

Iako je aroniju teže pronaći kod nas, budite uporni, jer imajte na umu da će samo desetak bobica Aronije dnevno sigurno dovesti do zdravog života.