Astma udružena sa rinitisom

Astma i rinitis pojedinačno pripadaju grupi čestih, ali i pored toga nedovoljno prepoznatih i nedovoljno lečenih poremećaja kod dece. Udruženo, javljaju se vrlo često, tako da 80% dece sa astmom ima i pridruženi rinitis. Kako ga lečiti?

U lečenju ove bolesti, jedan od najvažnijih momenata je kontrola sredine, što podrazumeva da iz sobe deteta treba da uklonite ukloniti višak nameštaja, jastuke od perja, pokrivače od vune i zameniti ih sintetičkim, ukloniti tepihe, brisati sve glatke površine u sobi bar jednom nedeljno vlažnom krpom, usisavati prašinu koristeći usisivače sa vodom, kada deca nisu u kući. Kućne ljubimce ne bi trebalo držati u kući deteta obolelog od astme ili alergijskog rinitisa. Dete ne bi trebalo da izlazi napolje kada je količina polena u vazduhu visoka. Što se tiče lečenja i prevencije lekove (antihistaminici, hromoglikat-natrijum, topijski glikokortikoidi, topijski dekongestivi) bi trebalo davati pre nego što se razviju simptomi bolesti.

Nemojte zanemarivati ni lečenje astme, ni rinitisa pojedinačno, jer njihova koegzistencija u organizmu može ozbiljno da naruši zdravlje.