Atletsko stopalo

Šta je to atletsko stopalo?

Atletsko stopalo je gljivična infekcija kože stopala.

Šta je to gtjivica?

Gljivica je veoma mala mikroskopska vrsta biljne ćelije koja može rasti na koži i koja pod izvesnim okolnostima može dovesti do infekcije.

Da li je atletsko stopalo uobičajena pojava?

Da. Atletsko stopalo je jedno od najčešće zabeleženih kožnih oboljenja.

Da li je atletsko stopalo zarazno?

Da, ali ne suviše.

Kako se može sprečiti nastanak atletskog stopala?

Atletsko stopalo se može sprečiti time što se stopala održavaju čista, suva i ne preterano topla. Ovo sve znači da cipele i čarape treba svakodnevno menjati. Dobro osušiti kožu između prstiju posle pranja nogu. Proveriti dobro da li je sapun između prstiju pažljivo ispran pre no što se završi sa pranjem. Treba znati da je predohrana važnija od lečenja.

Zašto se kod nekih osoba ponavljaju napadi atletskog stopala?

Ponovljena pojava atletskih stopala kod izvesnih osoba obično je posledica loše higijene stopala. Međutim, takođe može postojati neko žarište (fokus) infekcije u jednome od nokata prstiju stopala. Sve dok se takvo žarište ne sanira, može se ponovno pojavljivati atletsko stopalo (naročito za vreme toplih dana).

Da li se atletsko stopalo ikada proširi na druge delove tela, kao što su šake i prepone?

Da.

U čemu se sastoji lečenje atletskog stopala?

Postoji niz veoma efikasnih fungicidnih preparata koji mogu da srede atletsko stopalo. Neke gljivične infekcije se mogu izlečiti lekovima koji se uzimaju bilo putem usta ili na drugi način, ali koji treba da se daju samo pod nadzorom lekara.