Biopsija dojke

Biopsija dojke

Rak dojke danas predstavlja najčešći maligni tumor kod žena  u svetu. U Srbiji se godišnje registruje oko 4500 novih slučajeva, od toga oko 1000 u Vojvodini. Sve češće se nalazi u osoba ispod 50.godina. Stopa smrtnosti je u Srbiji veoma visoka, pre svega jer se promena ne otkrije na vreme.

Preglede koji su od velike važnosti za rano otkrivanje raka dojke možete obaviti u Poliklinici Atina. Preglede obavlja dr Daniela Donat, radiolog.

Vrste karcinoma – raka dojke

Postoji nekoliko vrsta raka dojke:

Duktalni karcinom dojke je najčešći. Nastaje malignom transformacijom ćelija kanala mlečne žlezde.

Lobularni karcinom dojke nastaje iz ćelija režnjeva mlečne žlezde i vrlo često se razvija obostrano, u obe dojke istovremeno.

Inflamatorni karciom je najređi oblik karcinoma dojke. Karakteriše ga pojava otoka, crvenila, a obolela dojka je topla na dodir.

Koji su simptomi i znaci raka dojke

Rani razvoj karcinoma dojke skoro i ne daje simptome i znake bolesti. Međutim, kako tumor raste, mogu se javiti neki od sledećih simptoma:

Kvržica ili čvorić – ovo je najčešći prvi znak karcinoma dojke. Ovi čvorići ne bole, mada mogu biti osetljivi na dodir. Čvorići se najpre uočavaju na ultrazvučnom pregledu ili mamogramu u odnosu na samopregled dojke ili manuelni pregled lekar.

Otok u pazušnoj jami

Bol i osetljivost tkiva dojke – ovo je ređi simptom, jedino kada se radi o inflamatornom karcinomu dojke.

Ravna ili uvučena bradavica, svrab ili pojava ulceracije u predelu bradavice

Naborana koža koja podseća na koru pomorandže takođe može biti znak pojave karcinoma dojke, kao i bilo kakva promena u izgledu, veličini, teksturi kože ili temperature dojke.

Pojava bistro ili krvavog sekreta iz bradavice ne mora uvek biti znak prisustva karcinoma, ali se mora ispitati, kako bi se utvrdio uzrok njegovog prisustva.

Trebalo bi ispitati svaki otok ili izraslinu u predelu pazuha ili ključne kosti. Ponekad se rak dojke može proširiti na pazušne limfne čvorove ili predeo oko ključne kosti tako da se svaki otok koji se rukom napipa mora ispitati.

Ultrazvuk dojki

U cilju sto ranijeg otkrivanja, karcinoma dojki, ultrazvučni pregled predstavlja  značajan doprinos ranom otkrivanju maligne bolesti. Ne treba zaboraviti da rano otkriveni rak dojke predstavlja potencijalno izlečivu bolest.

Ultrazvučni pregled dojki i pazušnih regija je neinvazivna, potpuno neškodljiva, efikasna i bezbolna  dijagnostička procedura koja traje oko 20 minuta.

Zašto se radi ultrazvuk dojki?

Ovaj pregled se preporučuje svim mladim osobama, pogotovo onima koje primete neku promenu u dojci, ili na koži, ili koji u porodici imaju obolele od maligniteta dojke, ginekološkog tumora ili tumora debelog creva.

Ultrazvuk dojki radi se:

  • U cilju razlikovanja benignih od malignih (zloćudnih tumora)
  • U cilju ranog otkrivanja malignog tumora dojke

Ultrazvučni pregled se može raditi i kod muškaaca u cilju odeđivanja porekla promene na dojci ili praćenja karakteristika neke promene.

Biopsija dojke

U slučaju otkrivanja suspektne promene u  dojci, indikovano je načiniti ultrazvukom vođenu biopsiju iste (CORE biopsija), kako bi se odredila priroda promene. Biopsija podrazumeva uzimanje uzoraka tkiva dojke za patohistološku analizu. Pre započinjanja intervencije, daje se lokalna anestizija da bi se procedura maksimalno obezbolila.

U toku same procedure lekar uzima uzorak tkiva iglom ili skalpelom. Tkivo se ispituje mikroskopski i pregleda na prisustvo karcinoma ili prekanceroznih ćelija. Uzimanje uzoraka na pregled je bezbolna procedura, ali se može osetiti neugodnost. Biopsija je jedini način da se odredi da li je promena dobroćudne ili zloćudne prirode.

Postoje različite metode biopsije

  • Hirurška biopsija
  • Ultrazvučna biopsija
  • Digitalna stereotaksična biopsija

Biopsija iglom

Biopsija iglom obavlja se kada se dobiju sumnjivi nalazi u dojci. Biopsija iglom neophodno je obaviti kako bi se dobila precizna dijagnoza pre obavljanja same operacije. Posle ove procedure dobijaju se nalazi koji pokazuju da li je ispitivano tkivo benigno, sumnjivo ili maligno.

Preporuka strane: