Biopsija prostate – kada se izvodi – Poliklinika Atina

Biopsija prostate – kada se izvodi – Poliklinika Atina

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Atina

Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Atina

Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Zbog benignog uvećanja prostate, svaki drugi muškarac u svetu posle 45.godine ima problema sa mokrenjem. Da bi se odredila tačna dijagnoza bolesti kod uvećanja prostate, potrebno je uraditi laboratorijsku analizu krvi i mokraće, tumor marker PSA, digiteroreklatni pregled prostate, biopsija prostate, citoskopija. Nakon pregleda urolog može dati tačnu dijagnozu bolesti nakon tumačenja dobijenih vrednosti.

Ukoliko imate problema sa prostatom ili možda sumnju na tumor prostate kompletan pregled i biopsiju prostate možete obaviti u Poliklinici Atina.

Poliklinika Atina
Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

 

Šta je ultrazvučno vođena transrektalna biopsija prostate?

Ultrazvučno vođena transrektalna biopsija prostate je nezamenljiva metoda za otkrivanje početnih stadijuma karcinoma prostata.

Transrektalni ultrazvuk (TRUS) prostate je deo rane dijagnostike karcinoma prostate koju čin:

  • Digitorektalni pegled prostate
  • Određivanje PSA-prostoa specifičnog antigena

Biopsija prostate je intervencija koja se primenjuje kod sumnje na karcinom prostate. Najčešći razlog za biopsiju prostate je povišena vrednost PSA. PSA je marker koji ukazuje na oboljenje prostate.

Biopsija prostate beleži najbolji prikaz kada se tanka sonda ultrazvučnog aparata plasira par centimetara u debelo crevo i direktno prisloni uz prostatu. Takav pregled zove se transrektualni ultrazvuk prostate. Sonda proizvodi visokofrekventne ultrazvučne talase, nečujne za ljudski sluh, koji se odbijaju o površinu prostate. Sonda može da zabaleži slike iz različitih uglova gde se jasno vidi cela prosata kao i eventualne sumnjive promene u njoj.

Kako se izvodi biopsija prostate?

Biopsija se obično radi tako da pacijent leži na leđima, raširenih nogu takozvanom “ginekološkom položaju”. Na ovakav način biopsija se najlakše i najkraće izvodi. Ukoliko pacijent ne može da zauzme ovakav položaj, postavlja se na bok, uz kolena koja su savijena ka grudnom košu. Intervencija ne traje duže od 10 minuta.

Komplikacije posle biopsije prostate su retke. Neposredno posle biopsije se pojavljuje malo krvi na čmaru i obično ne taje duže od par sati. Ozbiljnije komplikacije mogu biti infekcije koje se prepoznaju na osnovu pojave drhtavice i povišene temperature.