Biopsija prostate (TRUS biopsija) – Ultrazvučno vođena biopsija prostate

Upala prostate je prilično česta bolest a rizik od oboljenja raste sa godinama i bar jednom u životu pogađa 10 do 15 odsto muškaraca.

Prostata je mišićnožlezdani organ koji se nalazi na dnu male karlice, ispod mokraćne bešike. Kod zdravih muškaraca je oblika kestena i veličine kivija. Prostata se sastoji od dva režnja i jednog suženja. Prostata ima egzokrinu funkciju i produkuje vodenasto-beličastu, blago kiselu semenu tečnost – spermu. Semena tečnost potpomaže kretanje spermatozoida i istovremeno ih štiti od infekcije.

Najčešća oboljenja prostate su:

  • Benigna prostatična hiperplazija
  • Prostatitis
  • Karcinom
  • Karcinom prostate

Šta je ultrazvučno vođena transrektalna biopsija prostate?

Ultrazvučno vođena transrektalna biopsija prostate je nezamenljiva metoda za otkrivanje početnih stadijuma karcinoma prostata.

Transrektalni ultrazvuk (TRUS) prostate je deo rane dijagnostike karcinoma prostate koju čin:

  • Digitorektalni pegled prostate
  • Određivanje PSA-prostoa specifičnog antigena

Biopsija prostate je intervencija koja se primenjuje kod sumnje na krcinom prostate. Najčešći razlog za biopsiju prostate je povišena vrednost PSA. PSA je marker koji ukazuje na oboljenje prostate. Nije strogo povezan za karcinom jer se povišene vrednosti mogu naći i kod pacijenata sa benignim uvećanjem prostate ili kod pacijenata sa upalom prostate.

Biopsija prostate beleži najbolji prikaz kada se tanka sonda ultrazvučnog aparata plasira par centimetara u debelo crevo i direktno prisloni uz prostatu. Takav pregled zove se transrektualni ultrazvuk prostate. Sonda proizvodi visokofrekventne ultrazvučne talase, nečujne za ljudski sluh, koji se odbijaju o površinu prostate. Sonda može da zabaleži slike iz različitih uglova gde se jasno vidi cela prosata kao i eventualne sumnjive promene u njoj.

Kako se izvodi biopsija prostate?

Biopsija prostate se izvodi kroz završno debelo crevo ili rektum pod kontrolom ultrazvuka. Uzimanje isečaka se vrši uz korišćenje specijalne igle kojom se velikom brzinom uzimaju uzorci tkiva koji su debljine nekoliko mm i dužine do 2,5 cm. Obično se uzima najmanje šest uzoraka tkiva koji se analiziraju u laboratoriji.

Biopsija se obično radi tako da pacijent leži na leđima, raširenih nogu takozvanom “ginekološkom položaju”. Na ovakav način biopsija se najlakše i najkraće izvodi. Ukoliko pacijent ne može da zauzme ovakav položaj, postavlja se na bok, uz kolena koja su savijena ka grudnom košu. Intervencija ne traje duže od 10 minuta.

Komplikacije posle biopsije prostate su retke. Neposredno posle biopsije se pojavljuje malo krvi na čmaru i obično ne taje duže od par sati. Ozbiljnije komplikacije mogu biti infekcije koje se prepoznaju na osnovu pojave drhtavice i povišene temperature.

Biopsija danas predstavlja najsigurniju metodu da se potvrdi ili otkoni sumnja na karcinom prostate.

 

 

Preporuka strane: