Birgerova bolest (Trombangitis obliterans)

Šta je Birgerova bolest?

To je hronično zapaljivo oboljenje izvesnih arterija i vena, uglavnom na ekstremitetima, koje se obično završava začepljenjem sudova. Uglavnom se javlja kod muškaraca dvadesetih, tridesetih ili četrdesetih godina.

Šta prouzrokuje Birgerovu bolest?

Tačan uzrok nije poznat, ali je interesantno primetiti da su mnogi od pacijenata strastni pušači. U izvesnom malom broju slučajeva smatra se da uzimanje velikih količina ražanog hleba može biti u vezi sa pojavom ove bolesti.

Kakvi su simptomi Birgerove bolesti?

Simptome prouzrokuje zapaljenje krvnih sudova koje na kraju vodi okluziji, začepljenju. U početku pacijent može osečati hladnoću i bol u jednom od udova. Zatim može imati oštar bol duž krvnog suda. Na kraju, mogu postojati posledice neodgovarajućeg priliva krvi sa ulceracijom ili regionalnom gangrenom kože napadnutog ekstremiteta. Najzad, nožni prst ili čak ceo ekstremitet može postati gangrenozan.

Da li je ova bolest naročito raširena?

Rasprostranjenost ove bolesti je vrlo široka.

Napada li Birgerova bolest krvne sudove srca, mozga, bubrega ili creva?

Da, ali vrlo je teško potvrditi takvu dijagnozu.

Šta preporučuje medicina u slučajevima Birgerove bolesti?

a. Pušenje je apsolutno zabranjeno. Mnogi pacijenti će pokazati izrazito poboljšanje svoga stanja već nekoliko nedelja pošto ostave pušenje.
b. Može se preduzeti fizioterapija da bi se poboljšao priliv krvi u ekstremitete (udove)
c. Lekovi koji dovode do popuštanja spazma krvnog suda često bivaju vrlo korisni
d. Blokada nerva (uključujući blokadu novokainom onih nerava koji prouzrokuju kontrakciju krvnih sudova) pokazala se korisnom u izvesnim slučajevima

Koristi li se hirurgija u lečenju Birgerove bolesti?

Da. U izvesnim izolovanim slučajevima, lumbalna simpatektomija u donjem delu leđa pomogla je otklanjanjem onih nerava koji stimulišu kontrakciju krvnih sudova.

Da li je lumbalna simpatektomija opasan hirurški postupak?

Nije, i oporavak će posle operacije nastupiti u praktično svim slučajevima.

Kako se izvodi lumbalna simpatektomija?

Kroz rez na slabini.

Kakve izglede ima pacijent koji boluje od Birgerove bolesti?

Ova bolest je obično hronična i traje dugo godina. Ako nije daleko odmakla, ako pacijent prestane da puši i ako primeni gore opisane mere, može izbeći ozbiljne komplikacije kao što je gangrena ekstremiteta.