Bokvica, žilolak, trputac, tegavac, vučac

Bokvica

Latinsko ime: Plantago L. – Piallltaginaceae

Kod nas raste dvadesetak vrsta bokvice po naseljima, pored puteva na livadama i pašnjacima, po šumama i na drugim mestima. Ima ih svuda. Nisu otrovne ni škodljive. Za vreme ratova i gladnih godina jeo se mlad list, posebno od velike ili ženske bokvice (Plantago major L.). Neke se od najdavnijih vremena upotrebljavaju kao lek, mnogo više u narodu nego u školskoj medicini, za lečenje mnogih bolest, a i kao profilaktično sredstvo (zelen list i sok iz lista kao prolećna vitaminska kura). U većini vrsta bokvice lišće se razvija u obliku rozete u dnu stabljike koja nije granata i nema lišća, nego se završava zbijenom cvašću od neuglednih sitnih cvetova. Prema obliku listova i cvasti razlikuju se među sobom neke domaće vrste koje su najrasprostranjenije i koriste se kao lek:

  1. Ženska, širokolista bokvica (Plantago major L.)

  2. Muška, uskolista bokvica (Plantago lanceolata L.)

  3. Srednja bokvica (Plantago media L.)

Sve tri vrste su trajne zeljaste biljke sa listovima u rozeti, a na svakom listu se ističu lučno povijeni nervi koji se pri vrhu lista spajaju – krunica je gola; cvetaju od proleća do zime.

  1. Ženska bokvica (iako su obe hermafroditne, tj . nema ženskih tj. muških bokvica), ima široke jajaste, sjajne i debele listove na širokoj peteljci; sivkasta ili ružičasta cvast je valjkasta, dugačka; cvetna stabljika dugačka je koliko i list; raste na vlažnim mestima, pored ugaženih puteva i ispod strehe, svuda gde se sliva voda.

  2. Muška bokvica ima uske duguljaste šiljaste listove koji se postepeno sužavaju u široku kratku peteljku; cvast je kratka, mala, jajolika ili okruglasta; cvet je beličast; raste po pašnjacima. Cvetna stabljika je duža od Iistova i ima 5 dubokih brazda.

  3. Srednja bokvica raste na suvim mestima, dlakava je, cvetna stabljika je oko 5 puta duža od lista, cvast je dugačka i srebrno-bela; lisće je široko ovalno.

Berba: List se bere sve dok biljka cveta, a koren se vadi cele godine. Ne smeju se mešati navedene tri vrste bokvice. Svaka se mora odvojeno brati, sušiti, pakovati i svaka pod svojim imenom. U narodu se najviše ceni i najčešće upotrebljava širokolista, krupna ili ženska bokvica.

Sastav: U svim organima ove lekovite biIjke ima heterozida aukubozida i enzima invertaze, emulzina, tirozinaze i koagulaze. U listu ima oko 40% tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida. U semenu ima sluzi, masnog ulja, belančevina i šećera.

Upotreba: List bokvice deluje protiv raznih upala kože i sluznice, pojačava lučenje tečnosti u plućima i time olakšava, iskašljavanje guste suve sluzi iz organa za disanje; smanjuje učestano mokrenje i povoljno deluje na organe za varenje: proliv, katar, grčevi, čir na dvanaestopalačnom crevu i na želucu.

Plantakod je farmaceutski fabrički sirup protiv kašlja, izrađen od listova bokvice i drugih lekova. Domaćinstva mogu za zimu za svoje potrebe načiniti s!ičan sirup: mlado, sočno, tek uzbrano lišće bokvice oprati u nekoliko voda (јer bokvica često raste po naseljima gde ima razne prljavštine, prašine i drugih izvora zaraze). samleti mašinom za meso i stiskanjem kroz platno iscediti zelen sok; 1kg tog soka pomešati sa 2 kg meda ili prokuvati 10 minuta sa 2 kg šecera. Uzima se 4-5 puta dnevno po 1 kašika.

Pastile se prave u apotekama i farmaceutskoj industriji: po 5g soka od bokvice, crnog šećera (od sladića), gume tragakante i samlevenog rizoma od perunike, sve se pomeša , doda 50g vode i pola kilograma šećera, zamesi i načine pastile prijatnog ukusa i dobar lek za organe za varenje (čir želuca i dvanaestopalačnog creva) i disanje (hronični bronhit, faringit, laringit). Umesto vode i šećera bolje je dodati 600g meda.

Za ublažavanje napada kašlja i lakše izbacivanje sluzi: po 20g lista bokvice (muške, dugoliste), cveta belog sleza, cveta i lista podbela i morača. Tri supene kašike ove smese popari se sa pola litra ključale vode. poklopi i posle 3 sata ocedi, zasladi medom i pije svaka 2 sata po 1 kašika.

Protiv velikog (magarećeg) kašlja: po 20g lista muške bokvice, rosulje, pitomog kestena, cveta zove i trave daninoć. Kao prethodni čaj, pije se topao.

Narodna medicina: Bokvica je omiljen narodni lek. Za nju gotovo svi znaju i mnogi je upotrebljavaju kao lek. Svako će vam odmah, bez okolišenja, kazati da je za posekotine najbolje priviti list bokvice. Ako se slučajno posečete dok ste na selu, prva pomoć je list od bokvice. Većina zna da list prethodno treba dobro oprati da bude čist, da se ne bi nečistoćom sa lista rana zarazila. Mnogi opran list obrišu i namažu mašću ili uljem i tek onda prilepe na ranjeno mesto, ili list bokvice stucaju ili na ploči malo opeku i tek tako omekšan stavljaju na ranu. Ovo je sasvim opravdano, jer posekotina ne krvari, ne zagnoji, brzo zarašćuje i ostaje mali ožiljak. Godine 1958. dokazana je znana antibakterijska moć bokvice, jer su u njoj otkriveni fitoncidi (Felklova).

Narodna imena: za žensku bokvicu: vela bokvica, veliki trpotec, veliki trputac, ženski zilovlak, žilavac, marina bokva, paskvica, pitoma bokvica, tarpotac, tarpudac, terput, čelnik, široki trputac.
Za mušku bokvicu: bukvica, glavor, duga bokva, dugi trputac, žilovljak, konjsko rebro, krepotec, mala bukvica, muški žilovlak, popova lozica, treputac, tripotec, troputac, crnoglavac.
Za srednju bokvicu: bokva, srednja bokva, srednja bukvica, triputac, troputac, široki prpotec.