Bol u leđima – uzroci, simptomi i lečenje

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Studio za održavanje tela Motus

Bulevar Evrope 20
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Studio za održavanje tela Motus

Bulevar Evrope 20
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Bol u leđima je najčešći problem koji pogađa veći deo populaciije u nekom trenutku života. Simptomi koji su karakteristični za bol u leđima se manifestuju kao blaga ukočenost, nelagodnost ili pak blagi bol u predelu leđa prilikom određenog pokreta. Bol u leđima može izazvati loše držanje tela, ako nepravilno sedimo ili stojimo, kao i nepravilno savijanje i podizanje iz sagnutog ili stojećeg položaja.

Uzroci bola u leđima

Uzroci bola u leđima najčešće nastaju usled: starenja, osteoporoze, uklještenja međupršjenskog diska, slabost leđnih mišića, fizički napori, gojaznost…

Bol u lumbalnom predelu nastupa naglo, i to obično posle podizanja tereta ili naglog nekonttolisano pokreta,  a ponekad iz nekog posebnog povoda. Bol koji se javlja je vrlo intenzivan, oštar i pojačava se pri svakom pokretu, kašlju, kijanju, smehu …

Bol koji se javlja noću u toku spavanja povećava se prilikom ležanja na leđima a trebalo bi uzeti u obir i isključiti infekciju lumbalnih pršljenova.

Vrste bola u leđima

Bol u leđima najčeše pogađa donji deo leđa, s tim da se bolna senzacija može prostirati duž kičme, od vrata pa sve do kukova.

Simptomi za bol u leđima se najčešće manifestuju kao blaga ukočenst, nelagodnost ili blagi bol u predelu leđa prilikom određenog poketa. Loše držanje tela, ukoliko nepravilno sedimo ili stojimo, kao  nepravilno savijanje i podizanje, može izazvati bol u leđima.

Simptomi bola u leđima su:

  • Bol u vratu
  • Ukočenost usled naglog pokreta
  • Bol u ramenu
  • Zamrznuto rame
  • Ankylosing spondylitis
  • Procureli disk
  • Išijagija upala nerva

Bol u leđima može da nastane ili u gornjem delu leđa ili u donjem delu leđa. Bol u gornjem delu leđa obično se oseti u gornjoj polovini leđa kao i u ramenima i vratu. Može da se desi kao posledica oštećenja ligamenata i tetiva koji su previše istezani, ili prilikom saobraćajnog udesa ili tokom treninga. Takođe, loše držanje, gojaznost, kao i slabi mišići abdomena mogu da uzrokuju bol u leđima.

Bol u donjem delu leđa oseća se u podnožju leđa. Bol može nastati od dizanja teških predmeta, preteranog istezanja mišića donjih leđa, ili od direktne povrede ili nezgode. Prekomerna telesna težina, pušenje i stres takođe mogu da doprinesu bolu donjih leđa. Međutim, u nekim slučajevima, uzrok bola u donjem delu leđa može da bude rezultat određenih bolesti, kao što su bolesti kostiju, artritis, virusne infekcije ili abnormalnosti kičme.

Akutni i hronični bol u leđima

U zavisnosti koliko bol dugo traje, može se podeliti na akutni bol u leđima i hronični bol.

Akutni bol u leđima koji se javlja kao kratkotrajni bol, obično traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Simptomi akutnog bola variraju od probadajućeg bola do bolova u mišićima, ograničene fleksibilnosti kao i nemogućnosti da se ustane uspravno.

Hroničan bol u leđima je često progresivan i on se vremenom pogoršava. Za svaku vrstu bola u leđima važna je prevencija. Kao preventivne mere podrazumeva se pravilno držanje, održavanje adekvatne telesne težine, kao i kombinovanje vežbi za jačanje mišića.

Ukoliko su vaši problemi bolovi u leđima, vratu, ramenima, rukama,nogama,išijas, trnjenje, slabija pokretljivost ekstremiteta, vrtoglavice ili glavobolje, Studio za održavanje i negu tela Motus vam stoji na raspolaganju kao i stručno, medicinski edukovano osoblje koje se maksimalno posvećuje svakom pacijentu.

Studio za održavanje tela Motus
Bulevar Evrope 20
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: ,