Bol u uvu kod dece

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...


Telefoni:

Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...


Telefoni:

Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Za postojanje bola u uvu kod dece odgovorni su različiti uzročnici. Oni mogu biti virusni, bakterijski, kombinovani, do bola može doći usled povrede uva itd.

Kako da znate da Vaše dete boli uvo?

Ako dete ume da pokaže ili kaže šta ga muči nije teško ustanoviti da ga boli uvo. Ali ako su u pitanju bebe, onda je situacija malo komplikovanija. Bebe su najčešće uznemirene, bude se uz vrisak, odbijaju hranu, često može da postoji samo proliv ili povraćanje. Može da bude povišena temparatura. A najčešće bolu u uvu prethodi pojačano curenje sekreta iz nosića.

Koji su najčešći uzroci bola u uvu?

Bol u uvu se može javiti iz nekoliko razloga. To su:

  1. Akutno zapaljenje srednjeg uva (otitis media acuta)
  2. Zapaljenje kože kanala spoljašnjeg uva (otitis externa)
  3. Povrede uva

Akutno zapaljenje srednjeg uva – otitis media acuta

U slučaju akutnog zapaljenja srednjeg uva najčešći uzrok su virusi ili bakterije ili se radi o mešovitoj infekciji. Obično prethodi kijavica, pojačano curenje sekreta iz nosa, bol u ždrelu, ili zapušen nosić. Nekad zapaljenje uva prate i uvećane i/ili bolne žlezdice na vratu.

Simptomi akutnog zapaljenja srednjeg uva

Uz bol koji je izuzetno jak, prateći simptomi ponekad su povraćanje, proliv, glavobolja, povišena temparatura. Ponekad se desi da uvo procuri. Sekret iz uva može da bude sluzav, sluzavo gnojav, a nekad i sa primesama krvi.

Upalu srednjeg uva može da prati osećaj vrtoglavice i oslabljenog sluha.

Zapaljenje kože kanala spoljašnjeg uva – otitis externa

Ovo oboljenje najčešće viđamo leti ili posle kupanja u bazenima. Radi se o infekciji kože spoljašnjeg uva i ušnog kanala. Uvo je jako bolno na dodir i pomeranje, koža crvena, otečena, topla. Mogu biti uvećane i bolne limfne žlezde na vratu. Bol zrači prema vilici i vratu.

Povrede uva

Povrede uva najčešće mogu da nastanu mehaničkom traumom, padom, poljubcem ili udarcem u uho, stranim predmetima koje deca guraju u uši, štapićima za uši…

Pored bola i, ponekad, krvarenja iz uva, deca mogu da se žale na oslabljen sluh i zujanje u ušima.

Ostali uzroci bola u uvu: refleksan bol iz zubića, pritisak u srednjem uvu, refleksan bol iz grla…

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja otorinolaringološkim pregledom koji obuhvata pregled uva, grla i nosa.

Laboratorijskim analizama kompletne krvne slike, leukocitarne formule, CRP-a, po potrebi i drugim biohemijskim i laboratorijskim analizama dopunjava se dijagnostika i određuje najadekvatnija terapija za Vaše dete.

Nekad je, radi dopune dijagnoze, potrebno uzeti bris iz grla, nosa ili uva (ako postoji sekrecija). Ukoliko dete ima bol i dok traju zapaljenje i infekcija ne obavlja se timpanometrija. U slučaju da je uzrok bola povreda uva, provera sluha se obavlja audiometrijom.

Lečenje bola u uvu

U zavisnosti od opšteg stanja deteta, kliničkog nalaza, dužine trajanja simtoma, pridruženih oboljenja, mogućnosti dobre saradnje sa roditeljima, lečenje bola u uvu treba da bude individualno za svako dete.

Većina upala uva može da prođe spontano po prinicipu čekaj i kontroliši. U terapiji se koriste antibiotici, lekovi protiv bola i zapaljenja, kao i vazokonstriktorne kapi koje se sipaju u nosić. Treba izbegavati kapanje bilo kakvih kapi u uši, osim ako to ne preporuči lekar specijalista.

Kako možete pomoći svom detetu pre odlaska kod lekara?

Ako posumnjate da se kod deteta javio bol u uvu, do odlaska kod lekara dajte mu lek protiv bolova (najčešće Brufen, Paracetamol, Eferalagan…). Ono što morate da znate jeste da se deci mlađoj od 16 godina ne sme davati acetilsalicilna kiselina (aspirin).

Zagrejte uvo rukom, toplom krpom i smirite dete. Ako se sve dešava u toku noći, smirite dete. Pokušajte da ga ne nosite noću kod lekara, jer to predstavlja veliki stres za dete, Vas i lekara. Nemojte sami da sipate nikakve kapi detetu u uvo, a posebno ne toplo ulje itd.

Obavezno kod lekara

Ako se pojavi bilo kakav otok, crvenilo oko uva, curenje iz uva, jaka glavobolja, ako je dete previše uspavano i tromo, obavezno idite kod lekara.

Šta ako se upale uva često ponavljaju?

Deca koja idu vrtić, koja su izložena duvanskom dimu, imaju ekceme i alergije, uvećan treći krajnik, astmu, imunološka oboljenja itd. najčešće imaju ponavljane upale uva.

Ukoliko se kod Vašeg deteta upale uva često ponavljaju, obavezno odvedite dete na pregled kod otorinolarigologa. Lečenje u tom slučaju može da bude hirurško, operacija krajnika, trećeg krajnika, ugradnja ventilacionih cevčica…

Kako da sprečimo razvoj upale uva kod dece?

Najbolji vid prevencije razvoja upale uva kod dece, pored isključivanja faktora koji mogu da dovedu do čestih upala, jeste vakcinacija dece. Deca treba da budu redovno vakcinisana po kalendaru vakcinacije. A posebno vakcinom protiv najčešćih uzročnika ponavljanih zapaljenja uva kao što su Streptococcus pneumoniae kojeg ima više serotipova, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis i Staphylococcus aureus.

Novija istraživanja pokazuju da je korisna i vakcina protiv gripa.