Bolni sindrom vratne kičme – Neuropraxis Novi Sad

Bolni sindrom vratne kičme – Neuropraxis Novi Sad

Ubrzan način života, nepravilno i dugotrajno sedenje za radnim stolom i kompjuterom mogu dovesti do bolova u predelu vratne kičme. Tegobe u predelu vratne kičme su veoma česta pojava, kako kod starijih, sve češće i kod mladih osoba.

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis u Novom Sadu, može da Vam ukoliko imate bolove u vratnom delu. Saznajte više i zakažite svoj pregled na kontakt telefon ordinacije

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Novosadskog sajma 29, Novi Sad

Telefoni

+ 381 21 54 95 90

+ 381 63 54 01 55

Bolni sindrom vratne kičme

Bolni sindrom vratne kičme su bolovi iz vratne kičme koji se šire prema jednom ili oba ramena, lopaticama ili prednjoj strani grudnog koša i pritom su praćeni ukočenošću vrata i ograničenim pokretima vratne kičme.

Degenerativne promene vratne kičme

Postoje mnogobrojni uzročnici, ali daleko najčešći  uzrok bolova u vratu su degenerativne promene vratne kičme. Složena građa i velika pokretljivost vratne kičme, savremen način života, svakodnevne mikrotraume, do kojih dovodi rad s glavom u prinudnom položaju (npr. rad za računarom, vožnja automobila, gledanje TV i sl.), neprilagođena visina radne površine na radnom mestu, nekvalitetan noćni odmor na previsokom ili preniskom jastuku, spavanje na stomaku itd. dovode do degenerativnih promena na vratnoj kičmi.

Uzrok bolova u vratnom delu mogu biti:

  • Bolesti nekih organa (srca i koronarnih krvnih sudova, pluća)
  • Neuritis
  • Radikulopatija
  • Mijelopatija
  • Meningitis ili tumori
  • Bolesti koštano-mišićnog sistema
  • Fibromialgija
  • Loše držanje, itd.
  • Reuma

Bolovi iz vrata mogu da se šire u jednu stranu glave i dovode do poremećaja vida zujanja u ušima, poremećaja ravnoteže vrtoglavice, mučnine. Kada se bolovi šire u jednu ili obe ruke javlja se trnjenje u prstima i duž cele ruke, smanjena ili povećana osetljivost kože i gubitak snage u ruci.

Da bi stručnjaci neurološke i psihijatrijske ordinacije Neuropraxis uspostavili dijagnozu, moraju prvo uzeti detaljnu anamnezu, klinički pregledati pacijenta, zatim načiniti rtg vratne kičmedoppler krvnih sudova vrata I glave, EMG gornjih ekstremiteta, a veoma često se obavi i magnetna rezonanca vratne kičme. Nakon prikupljenih nalaza i postavljene dijagnoze pristupa se određivanju adekvatne terapije.