Bolnice Novi Sad – Specijalna hirurška bolnica PARKS – Dr Dragi

Bolnice Novi Sad – Specijalna hirurška bolnica PARKS – Dr Dragi

Specijalna hirurška bolnica PARKS - Dr Dragi
Subotička 41
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dobrodošli:
Upoznajte doktore i zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

Specijalna hirurška Bolnica Parks Dr Dragi Novi Sad

Upoznajte doktore i zakažite pregled

Dr Evgenije Segedi hirurg

Mr sci. med. dr Evgenije Segedi
Hirurg - Direktor

Dr Goran Seničar hirurg

Dr Goran Seničar
Hirurg

Klasična operacija žuči (žučne kese), Laparoskopska operacija žučne kese, Klasična operacija hernije (kila, bruh), Laparoskopska o...

Zakažite pregled
Dr Boris Zagorčnik hirurg

Dr sci. med. Boris Zagorčnik
Hirurg

Klasična operacija žuči (žučne kese), Laparoskopska operacija žučne kese, Klasična operacija hernije (kila, bruh), Laparoskopska o...

Zakažite pregled
Dr Radovan Cvijanović, abdomenalni hirurg

Prof. dr sci. med. Radovan Cvijanović
Abdomenalni hirurg

Abdominalna hirurgija, klasične i laparoskopske operacije svih trbušnih organa, proktologija

Zakažite pregled
Prof dr sci med Zoran Radovanović, Specijalista opste hirurgije subspecijalista onkolog

Prof. dr sci med.Zoran Radovanović
Hirurg

Operacija oboljenja štitaste žlezde, operacija oboljenja paraštitaste žlezde, operacija oboljenja dojke

Zakažite pregled
Dr Dejan Ivanov, hirurg

Prof. dr Dejan Ivanov
Hirurg

Specijalistički pregled hirurga, Skidanje manjih promena sa kože, Kolonoskopija, Sudsko-medicinsko veštačenje iz oblasti opšte hir...

Zakažite pregled
Doc. dr Milan Korica, hirurg

Docent dr Milan Korica
Specijalista opšte hirurgije

Laparoskopska hirurgija, hernijacije prednjeg trbušnog zida, hirurški tretman kod perforacije ulkusa želuca, lečenje karcinoma kol...

Zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

Specijalna hirurška bolnica Parks - Dr Dragi je u sistemu Wiener Städtische, UNIQA , Generali i Triglav zdravstvenog osiguranja.

SPECIJALNA HIRURŠKA BOLNICA PARKS - Dr Dragi, osnovana je 1993. godine u Novom Sadu.

AMBULANTNO - DIJAGNOSTIČKA JEDINICA - u čijem sastavu se nalaze prijemni deo, ordinacije za specijalističke preglede sa kompletnom opremom i dva kabineta za dijagnostiku – endoskopski kabinet i kabinet za ultrazvučnu dijagnostiku.

STACIONAR – sprat na kojem su smeštene bolesničke sobe, kapaciteta 10 pacijenata, previjalište, čajma kuhinja i prateće prostorije u kojima se obavlja preoperativna priprema i postoperativna nega pacijenata.

OPERACIONI BLOK - opremljen najsavremenijim monitoringom, laparoskopskom aparaturom i drugim neophodnim aparatima, a u kojem se nalaze 2 operacione sale sa posebnim prostorom za sterilizaciju i pripremu instrumenata.

Sve prostorije su klimatizovane, bolnica ima sopstveni parking i besplatni Wi-Fi.

U bolnici se obavljaju:

 • Klasične operacije svih trbušnih organa – kamen u žučnoj kesici, preponske kile i kile prednjeg trbušnog zida, slepo crevo, hemoroidi, fisure, fistule, pilonidalni sinus, hiatus hernia,
 • Laparoskopske operacije,
 • Operacije malignih i benignih tumora, digestivnog trakta, dojke, štitne žlezde tumor pankreasa.

Hirurzi koji izvode operativno lečenja: dr Goran Seničar i dr med. sci. Boris Zagoričnik.

Konsultanti su:  Prof. dr Radovan Cvijanović, hirurg; Prof. dr Dejan Ivanov, hirurg; Prof.dr Zoran Radovanović, hirurg; dr med. sci. Milan Korica, hirurg; dr Rastislav Filko, hirurg; prof. dr Milan Breberina, hirurg; doc. dr Ferenc Vicko, hirurg; prim. dr Ivan Majdevac, hirurg; Prof. dr Zoltan Horvat, hirurg.

Laparoskopske operacije

Nakon pregleda hirurga i detaljnog objašnjenja i odgovora na sva Vaša pitanja u vezi sa operacijom, određuje se dan operacije, prema Vašem i bolničkom planu ili naspram vremena dobijanja neophodnih dodatnih analiza koje su potrebne da biste bili bezbedno uvedeni u opštu anasteziju. Ukoliko svakodnevno uzimate lekove za hronične bolesti, razgovaraćete sa anesteziologom o istim, jer je moguće da će on zahtevati od Vas da određeni lek, uz gutljaj vode, uzmete jutro pred operaciju. Na dan prijema u bolnicu vrši se kompletna preoperativna priprema (lab. analiza, EKG, ukoliko postoji potreba organizuju se konsultacije interniste-kardiologa, medikamentozna priprema itd.), hematološka priprema (hematološki status, određivanje krvne grupe, Rh faktora), razgovor sa anesteziologom (neophodno je poneti svu raniju medicinsku dokumentaciju). Operacija se vrši u opštoj anesteziji, koju vodi odabrani anesteziološki tim uz pomoć savremenih aparata za anesteziju i intraoperativni monitoring. Operaciju izvodi kompletan hirurški tim, na čelu sa hirurgom koji Vas je pregledao, neposredni postoperativni tok se odvija uz intenzivnu negu medicinskih sestara uz nadzor specijaliste anesteziologa-reanimatologa i hirurga.

Kako se izvodi laparoskopsko vađenje žučne kese?

Laparoskopsko vađenje žučne kese izvodi se u opštoj anesteziji, tako da pacijent prespava operativni zahvat. Laparoskop (tanki teleskop), spojen sa specijalizovanom kamerom, uvodi se kroz kanilu u trbuh i na taj način se dobija uvećana slika unutrašnjih organa pacijenta na monitoru (ekran slican TV-u). Nakon odstranjenja žucne kese i njenog sadržaja, mali rezovi se zatvaraju šavom.
Većina pacijenata se vraća poslu u narednih sedam dana nakon laparoskopske operacije. Naravno ovo zavisi od prirode posla.
Nakon operacije, nećete imati velik ožiljak. Izvođenjem laparoskopske procedure, hirurg je u mogućnosti da izbegne velike incizije, ostavljajući na trbuhu pacijenta četiri mala ožiljka – crtice.

Operacija žučne kese (kamenčića, polipa)

Žučna kesa je organ kruškolikog oblika, položen ispod desne strane jetre. Glavna uloga je prikupljanje i koncentrovanju digestivnog soka (žuči) koja se stvara u jetri. Koncentrovana žuč se oslobađa iz žučne kese nakon jela i pomaže varenje. Žuč prolazi kroz uzanu cev (žucni put) i izlučuje se u tanko crevo. Problemi sa žučnom kesom uobičajeno su udruženi sa prisustvom kalkulusa (kamena) u istoj, sastavljeni u osnovi od holesterola i žučnih soli i stvoreni u žučnoj kesi ili žučnim putevima. Nije sasvim razjašnjeno zašto pojedinci stvaraju kalkuluse u žučnoj kesi. Za sada ne postoji način prevencije stvaranja kalkulusa. Ovi kalkulusi mogu da zaustave protok žuči iz žučne kese dovodeći do njenog oticanja, što rezultuje oštrim bolom ispod desnog rebarnog luka koji se širi ispod lopatice, praćen mučninom, povraćanjem, poremećajem varenja i povremeno povišenom telesnom temperaturom.

Ukoliko kalkulus onemogući protok žuči kroz zajednički žučni put (holedoh),  javlja se žutica (žuta prebojenost kože).

Ultrazvučni pregled, koji možete obaviti u ovoj bolnici, najčešće se koristi u traganju za žučnim kamencima. Žučni kalkulusi neće nestati sami po sebi. Hirurško odstranjenje žučne kese je vremenski najkraće i najsigurnije lečenje obolele žučne kese. U opštoj anesteziji, tako da pacijent prespava operativni zahvat. Laparoskop (tanki teleskop) spojen sa specijalizovanom kamerom se uvodi kroz kanilu u trbuh i na taj način se dobija uvećana slika unutrašnjih organa pacijenta na monitoru (ekran sličan TV-u). Nakon odstranjenja žucne kese i njenog sadržaja, mali rezovi se zatvaraju šavom. Detaljne informacije ćete dobiti od svog hirurga na pregledu.

Operacija preponskih i bedrenih kila

Hernije se, najčešće, opisuju kao otekline ili izbočenja koja nastaju od prodora dela trbušne maramice pod kožu, kroz urođene ili stečene otvore na trbušnom zidu. Postoji nekoliko slabih tačaka na trbušnom zidu, na kojima se najčešće javljaju defekti zida koji uslovljavaju nastanak hernije. Ta, takozvana, tipična mesta, su preponska regija, bedrena regija i pupak. Postoje i kile koje nastaju na mestima oštećenja trbušnog zida nakon povreda ili hirurških intervencija (kile u ožiljku). Danas postoji tridesetak vrsta operacija hernije i njihovih modifikacija. Za koju će se operaciju hirurg odlučiti, zavisi od vrste, veličine, lokalizacije bruha, prisustva eventualnih komplikacija, starosti, pola, radne aktivnosti i zdravstvenog stanja pacijenta. Poslednjih godina, pravu revoluciju u hirurgiji kila donela je upotreba mrežica, kako u klasičnoj tako i u laparoskopskoj hirurgiji.

Operacija unutrašnjih kila (hijatus hernija)

Jednjak normalno prolazi kroz prečagu - dijafragmu (poprečno postavljen mišić koji odvaja grudnu od trbušne duplje) i ulazi u želudac. Kada dođe do razmicanja otvora na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak, želudac može da se potiskuje u grudnu duplju. Tegobe pacijenata sa hijatus hernijom u početku su blage i obuhvataju osećaj nelagodnosti u trbuhu, nadutosti i pritiska u višim delovima trbuha, neodređenih bolova, pa sve do bola po tipu žarenja, lokalizovanog iza grudne kosti. Ponekad postoje i teškoće u disanju, osećaj ubrzanog rada srca ili njegovo preskakanje, što je posledica pritiska hernije na organe grudnog koša. Podrigivanje je najčešća tegoba kod obolelih od hijatus hernije i javlja se naročito nakon konzumacije svežeg hleba, kajgane, a pogotovo gaziranih pića. Gorušica se ispoljava kao osećaj kiselo-gorkog ukusa u ždrelu, praćenog bolom iza grudne kosti, naročito nakon obilnog obroka. Možda najsigurniji znak postojanja ovog oboljenja je simptom vezivanja pertle: prilikom pregibanja tela u pokušaju vezivanja pertle ima se osećaj vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u grudnu duplju, što je praćeno bolom po tipu pečenja iza grudne kosti ili čak osećajem trnjenja zuba. Kod blažih i lakših oblika sprovodi se terapija lekovima i savetima o načinu ishrane. Kod težih oblika, napretkom tehnologije i uvođenjem laparoskopije, operativno lečenje hijatus hernije je za bolesnike znatno olakšano. Postoperativno bolovi su daleko manji i traju svega par dana. Rad creva posle operacije ne prestaje, te bolesnici uzimaju tečnost nakon nekoliko sati od operacije. Bolesnici isti dan ustaju iz postelje, a veoma brzo se vraćaju svojim životnim i radnim obavezama. Nije zanemarljiv ni estetski efekat, jer ostaju samo mali (5-12mm) ožiljci na koži, a mišići se ne presecaju.

Operacija tankog i debelog creva (zapetljaj creva, tumori)

Po definiciji, ileus (zapetljaj creva) predstavlja potpuni ili delimični prekid prolaska crevnog sadržaja kroz creva, izazvan raznim uzrocima. Osnovna dva tipa ileusa su mehanički ileus i paralitički ileus. Uzroci ileusa su mogu biti:

 • postojanje priraslica u trbušnoj duplji /ranije upale, prethodne operacije
 • ukleštenje kila
 • tumori /bilo tumori creva, bilo tumori okolnih organa koji vrše pritisak na zid creva
 • uvrtanje creva
 • upalne bolesti organa trbušne duplje, uključujući i upalu trbušne maramice
 • žučni kamenci, strana tela u crevima, pantljičare
 • tromboembolija krvnih sudova crevaNajčešći simptomi ileusa su:
 • Bol u trbuhu - najpre u vidu grčeva i u zamasima, uz pojavu pojačanog i čujnog krčanja creva, a zatim bol postaje stalan
 • Povraćanje - u početku je refleksno i sadrži nesvarenu hranu, u daljem razvoju povraćeni sadržaj čini žuč, zatim zamućena žuč, a dalje je sadržaj crnkaste boje
 • Prekid pražnjenja stolice i prekid vetrova
 • Nadutost u trbuhu
 • U daljem toku dolazi otežanog disanja, ubrzanog rada srca, gubitka apetita, slabosti, lošeg opšteg stanja, šoka

Ako na konzervativnu terapiju ne dođe do poboljšanja, tj. do pojave vetrova i stolice, te smirenja bolova u stomaku, bolesnika treba operisati.

Ciljevi hirurške terapije su: uklanjanje prepreke u prolasku crevnog sadržaja, evakuacija sadržaja iz creva i ukoliko je potrebno uklanjanje oštećenog dela creva, uz obezbeđenje pasaže creva. Više detalja ćete dobiti od hirurga!

Operacija slepog creva

Upala crvuljka je česta i obično hitna hirurška bolest, koja može biti opasna po život. Upala je uzrokovana bakterijskom infekcijom, ali njenom nastanku doprinose i drugi činioci. Najprihvaćenija je teorija prema kojoj se infekcija razvija kao posledica začepljenja crvuljka, komadićem stolice, stranim telom, parazitima/dečja glista, uvećanim limfnim čvorom, tumorom. Nakupljena sluz i bakterije unutar te zatvorene šupljine povećavaju pritisak, razaraju zid crvuljka, te dolazi do odumiranja njegovog zida, što može da napreduje sve do prskanja, sa razvojem opšte upale trbušne maramice, sepse i pa i umiranja bolesnika. Tipična klinička slika akutne upale slepog creva počinje grčevitim bolovima u središnjem delu trbuha, odnosno u okolini pupka. Nakon početnog bola javlja se mučnina, a kod nekih i povraćanje. Posle četiri do šest sati, bolovi se premeštaju u desni donji deo trbuha, gde se slepo crevo najčešće i nalazi. Povećana telesna temperatura se javlja kod većine pacijenta i retko prelazi 38,5 C. Akutna upala crvuljka se leči hirurški. Radi se hitno operativno odstranjenje crvuljka – laparoskopski, ako upala nije u odmaklom stadijumu, kada se mora klasično pristupiti, ali to hirurg odlučuje spram kliničke slike i laboratorijskih  nalaza sa kojima pacijent dolazi. Što se ranije postavi dijangoza i što ranije se slepo crevo odstrani, prognoza je bolja.

Proktologija

Operacije iz oblasti proktologije obavljaju dr Goran Seničar i dr Boris Zagoričnik.

Lečenje i operacije hemoroida

Hemoroidalna bolest (HB) je uvećanje hemoroidalnih čvorića i slabljenje mehanizma koji ih drži na njihovom mestu. Dok su hemoroidi normalni, oni su mali i bez ikakvih simptoma, tokom stolice su ispražnjeni i priljubljeni uz mišićni zid kraja debelog creva. Kad stolica prođe, oni se malo napune krvlju i opet zatvore kanal, tako da imamo potpunu kontrolu. Kada se taj mehanizam pumpanja i pražnjenja poremeti, oni tokom stolice štrče u crevo i bivaju gurani na dole. Dan za danom, ako se to ponavlja, dolazi do krvarenja sa površine,  jer se sluznica koja ih pokriva ošteti, i polagano klize na dole. U jednom momentu se pri stolici, pa i posle stolice, pojavljuju na otvoru, ili kako bolest napreduje, zadržavaju se napolju. To dovodi do raznih znakova - simptoma: od oskudnog do masivnijeg krvarenja i do povremenog ili stalnog ispadanja pri stolici. U najizraženijim oblicima su skoro stalno napolju, u kanal se više i ne vraćaju.

Ne treba sam postavljati dijagnozu,  jer neke druge, opasnije bolesti mogu imati slične tegobe (npr. krvarenje pri stolici može biti i znak tumora debelog creva). Ne treba uzimati lekove bez prethodnog pregleda od strane lekara.

Pošto budete pregledani od strane hirurga, biće Vam određen stepen bolesti i potom terapija. Što se tiče režima života, ishrane i pražnjenja creva, biće Vam dati lekovi (u obliku masti - krema ili supozitorija - čepića) za konzervativno lečenje HB. Međutim, u odmaklim stadijumima bolesti mora se pristupiti nekoj od interventnih, instrumentalnih metoda lečenja ili operativnom lečenju. Zavisno od stepena bolesti, može da se vrši instrumentalno ili interventno lečenje.

Najbolja od svih metoda se pokazala ligatura hemoroidalnih čvorića, koja je nešto kao bezbolna operacija i kada se primeni u pravim stepenima bolesti, vrlo je moćna. Ona se može ponavljati više puta i ne ostavlja posledice.

U poslednjim stadijumima bolesti, samo operativno lečenje dovodi do izlečenja. Operacija se vrši u bolnici PARKS - Dr Dragi, u opštoj ili regionalnoj anesteziji. Operacijom se oboleli hemoroidi odstranjuju u celini. Ostaje se u bolnici dva - tri dana. Ceo oporavak traje oko dve do tri nedelje, sa tim da pacijent nije vezan za postelju u tom periodu, tj. sasvim je pokretan, samo nije sposoban za duže sedenje ili putovanje.

Kontrole se vrše na svakih nedelju dana, do potpunog zarastanja. Operativno lečenje je više ili manje bolno u postoperativnom periodu, ali to je prvih nekoliko dana, kada se pacijent i nalazi u bolnici, a potom su tegobe sve manje i manje, do potpunog prestanka.

Lečenje i operacije fistule

Fistula predstavlja novonastali kanal obložen epitelnim ćelijama, identičnim ćelijama analnih žlezda. Postoji podela fistula na kompletne (verifikovan otvor na koži i analnom kanalu) i inkompletne (verifikovan samo kožni otvor). U zavisnosti od oblika fistuloznog kanala, delimo ih na proste (sastavljene od jednog kanala) i kompleksne(mogu biti razgranate i podkovičaste).

Komplikacije fistule su apsces, sistemska infekcija i karcinom. Pregledom hiruga osim anamnestičkih podataka koji dopunjuju kliničku sliku fistule dopunjujemo inspekcijom, anoskopom i digitorektalnim preglednom uz sondiranje kanala. Dijagnoza se može dopuniti i fistulografijom u našem radiološkom kabinetu ako naš hirurg smatra za potrebnim.

Lečenje je isključivo operativno. Vrši se fistulotomija-metoda pri kojoj se preseca čitavo tkivo iznad fistuloznog kanala ili elastična ligatura fistule-Seton-metoda uvlačenja konca ili kumice kroz fistulozni kanal i postepenim pritezanjem preseca se sve tkivo koje je uhvaćeno u omču. Koju će metodu izabrati naš hirurg zavisi od Vašeg stanja bolesti. Sva dodatna objašnjenja dobićete na pregledu kod našeg hirurga.

Lečenje i operacije fisura

Analna fisura je površni rascep sluzokože u vidu linije, u predelu čmara. Uzrok bolesti nije u potpunosti jasan, ali je danas prihvaćeno mišljenje da je bolest posledica grča mišića u predelu čmara, posebno kada je stolica tvrda, te prilikom njenog pražnjenja dolazi do povrede sluzokože. Bolest se ispoljava u dva oblika: akutna analna fisura i hronična analna fisura. Neoperativno - konzervativno lečenje podrazumeva pregled i dijagnozu hirurga, savet o daljoj higijeni analne regije, preporuku za upotrebu masti (poznatije kao antihemoroidalne), kao i korekciju ishrane, da bi stolica bila mekša.

U hroničnoj fazi, operativno lečenje se primenjuje kada se iscrpe prethodne mogućnosti. U ovoj ustanovi se primenjuje metoda koja je danas zlatni standard u svetu za lečenje fisura, kojom se više od polovine pacijenata trenutno oslobođa tegoba, dok se ostatak oslobađa tegoba u toku 3 nedelje od operacije. Nakon pregleda, od hirurga dobijate detaljne informacije o Vašem slučaju.

Lečenje i operacije pilonidalnog sinusa

Pod ovim pojmom podrazumeva se bolest koja nastaje urastanjem u predelu trtice, tačnije, u međusedalnoj brazdi iznad trtične kosti. Pojavu bolesti pospešuje bavljenje poslom vezanim za dugo sedenje (profesionalni vozači, programeri itd.). Prvi simptomi bolesti se obično javljaju kada nastanu komplikacije u vidu nakupljanja gnoja oko urasle dlake (pilonidalni absces), što je praćeno svim znacima akutne gnojne upale (otok, bol, crvenilo u sedalnoj regiji, otežano sedenje, ponekad povišena telesna temperatura). Ponekad se pojavljuje i gnojni - sukrvičav iscedak na mestu nastanka otoka.

Kod hroničnih slučajeva pilonidalne bolesti, obično postoji jedan ili više otvora na koži međusedalne brazde ili u okolini, kroz koje se povremeno cedi gnojni sadržaj neprijatnog mirisa. Lečenje: U akunoj fazi bolesi, kada postoji akutna gnojna upala, obično se radi prosecanje (incizija) gnojne šupljine i odstranjivanje gnoja. Ovaj postupak traje nekoliko minuta, obavlja se u lokalnoj anesteziji i dovodi do značajnog olakšanja i prestanka tegoba u narednih par dana.

Kod prisustva hroničnog oblika pilonidalne bolesti, neophodno je uraditi veći opeativni zahvat, kako bi se uklonili svi kanali koji povezuju kožu i ishodište bolesti, tj.urasle dlake i gnoj oko njih. Ovaj zahvat se radi u opstoj (totalnoj) anesteziji i zahteva nekoliko dana boravka u bolnici. Obim operacije koja se mora izvesti i dužina postoperativnog toka zavisi od uznapredovalosti bolesti i njenih komplikacija, zbog čega je neophodno da se pacijent hirurgu javi što pre i da se započne lečenje.

U Specijalnoj hirurškoj bolnici PARKS - Dr Dragi vodi se izuzetna briga o pacijentima od momenta kada kroče u bolnicu na konsultaciju ili pregled, pa sve do njihovog potpunog oporavka. Zbog toga iza njihovog rada stoje hiljade zadovoljnih pacijenata.

Izaberite doktora i zakažite pregled

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna hirurška bolnica PARKS - Dr Dragi

Subotička 41
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna hirurška bolnica PARKS - Dr Dragi

Subotička 41
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Specijalna hirurška bolnica PARKS – Dr Dragi na usluzi Vam je za kompletnu dijagnostiku, konzervativno i operativno lečenje bolesti svih organa našeg tela. Najsavremeniji instrumenti, brižljiva i pomna postoperativna nega, vizite koje se obavljaju svakodnevno i kontrola pacijenata 24 časa dnevno omogućavaju da oporavak nakon operacije bude brz, bezbolan i bez komplikacija.

Specijalna hirurška bolnica PARKS - Dr Dragi
Subotička 41
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Izaberite doktora i zakažite pregled

Preporuka strane: ,