Bolovi u vratu i ramenima

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Studio za održavanje tela Motus

Bulevar Evrope 20
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Studio za održavanje tela Motus

Bulevar Evrope 20
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Bolovi u vratu i ramenima često su posledica dugotrajnog držanja tela u istom položaju prilikom vožnje, dugog sedenja za računarom, spavanja na neudobnom jastuku, nedovoljne fizičke aktivnosti.

Uzroci bolova u vratu i ramenima

Bolovi u vratu i ramenima nastaju usled grčenja mišića, koji postaju kruti, što sprečava normalno kretanje zglobova. Ovakvi bolovi su česti i mogu imati razne uzroke koji uglavnom nisu opasni. Potrebno je razlikovati blagu i uglavnom bezopasnu bol od akutne koja može biti opasna. Ukoliko imate neizdrživu bol, potražite pomoć doktora ili ako imate jedan od ovih simptoma:

  • Pulsirajuća bol koja se širi od ramena na ruke
  • Utrnulost i nedostatak snage u dlanovima i ruci
  • Promene u mokrenju i probavi
  • Trajna nemogućnost da bradom dotaknete prsa
  • Ako imate glavobolju, temperaturu, vrtoglavicu, osećate slabost ili ste osetljivi na svetlost
  • Ako su vam natečeni limfni čvorovi i teško gutate

Osećj knedle u grlu često dovodi u sumnju rad hormona štitaste žlezde, kao i zamagljenost vida.

Ukočeni mišići vrata

Dugotrajno opterećivanje vratnih mišića sedenjem s nagnutom glavom ili tokom vožnje može izazvati ukočenost vrata. Mišići vrata, posebno oni u zadnjem delu, dugotrajnim opterećenjem prvo se preterano umore, a zatim i ukoče.

Istrošenii zglobovi

Vratni zglobovi kao i svi drugu zglobovi u telu se troše s godinama. Pravilnom ishranom i unošenjem potrebnih vitamina i minerala ovaj proces se može usporiti.

Koje su tegobe bola u vratu i ramenima

Po mestu gde se promene nalaze i nastalim tegobama, razlikuju se četiri sindroma:

Cervikalni sindrom

Bolesnici osećaju bol u srednjem delu vrata, ramenima, lopaticama i prednjem delu grudnog koša. Bol nastaje postepeno ili naglo posle nezgodnog pokreta, promaje ili izlaganja hladnoći.

Cervikocefalični sindrom

Osnovni simptom je potiljačna glavobolja, koja se širi u gornji zadnji deo vrata, ramena, prema čelu, očima i slepoočnicama. Pored bola javlja se šum u ušima ili poremećaj ravnoteže, zamagljen vid, duple slike ili bol u predelu lica.

Cervikobrahijalni sindrom

Bolesnici imaju bol u vratu, ramenima i rukama. Nekada se uz bol javlja trnjenje ruku, najviše u prstima. Ovakve tegobe najčešće se javljaju noću te izazivaju nesanicu kod bolesnika.

Vertebrobazilarni sindrom

Uglavnom se karakteriše glavoboljom praćenom mučninom i povraćenjem, vrtoglavicom, smetnjama sa sluhom, vidom i gutanjem. Mogu da budu prisutni bolovii u predelu srca.

Fizikalna terapija

Vežbe istezanja vrata i ramena pod kontrolom fizioterapeuta pomažu pacijentu da smanji pritisak na vratne mišiće, ali ga i uče kako da te vežbe izvodi ispravno i samostalno kod kuće. Fizikalna terapija često uključuje tretiranje bolnog područja strujom i laserom što dubinski masira i olakšava pritisak bolnog područja.

Studio za održavanje tela Motus
Bulevar Evrope 20
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: ,