Cerebralna oduzetost

Šta je cerebralna oduzetost?

To nije samo jedna bolest već grupa neuroloških poremećaja koja napada decu i počinje pri rođenju. Deca koja imaju cerebralnu oduzetost teško hodaju i imaju mnoge nevoljne pokrete udova i mišića lica. Bolest često utiče na govor; govor je usled toga nejasan i slabo razumljiv. Mentalni poremećaji ne moraju postojati, dok u nekim slučajevima mogu biti vrlo veliki. Stanje mišića se karakteriše ukočenošću i grčenjem udova što prouzrokuje teško hramanje ukočenim nogama.

Šta prouzrokuje cerebralnu oduzetost?

Smatra se da težak porođaj, vrlo dug porođaj ili nedostatak kiseonika nerođenom detetu u toku porođaja može u nekim slučajevima biti uzrok ove bolesti. Neki slučajevi nastaju zbog povrede mozga u toku porođaja; drugi pak zbog prenošenja izvesnih ćelija detetu, što će reći na naslednoj osnovi. U nekim se slučajevima smatra da je bolest rezultat oboljenja majke u toku prvih dvanaest nedelja trudnoće. Pored toga, u nekim se slučajevima misli da bolest prouzrokuje cista u mozgu s kojom je dete rođeno.

Postoji li neko efikasno lečenje cerebralne uzetosti?

Da. Deci koja imaju cerebralnu oduzetost može mnogo koristiti specijalno obučavanje i druge fizičke mere za rehabilitaciju i bolje korišćenje mišića.

Ima li za cerebralnu oduzetost nekog efikasnog hirurškog lečenja?

Da. Ima veliki broj hirurških postupaka koji se izvode na mišićima, tetivama i kostima koji mogu mnogo pomoći u
omogućavanju samostalnog kretanja pacijenta koji ima cerebralnu oduzetost. Neke od ovih operacija smanjuju spazam mišića; druge pak kontrakcije zglobova koje su tako karakteristične kod ove bolesti. Modernom rekonstruktivnom i rehabilitacionom hirurgijom mnoga deca koja ranije nisu bila u stanju da hodaju sada mogu da se kreću na prilično zadovoljavajući način. Nedavno je otkriveno da neki nervni putevi u osnovi mozga mogu izazvati neka spastična stanja vezana za cerebralnu oduzetost, pa su razvijene izvesne neurološke hirurške procedure za presecanje ovih puteva i smanjenje nekih od spazama koji se u ovakvim slučajevima javljaju.

Treba li decu koja imaju cerebralnu uzetost slati u posebne škole ako je to moguće?

Da. Metodi rehabilitacije koji se danas koriste mnogo su napredovali u poslednjih nekoliko godina. Posebnom nastavom postižu se odlični rezultati na ovom polju rehabilitacije.

Da li se cerebralna oduzetost povećava kako dete raste i da li dovodi do prerane smrti?

Ne. Stanje dece se poboljšava kad dođu u zrelo doba i mnogi od ovih ljudi vode normalan, zdrav život.