Četiri činjenice o soji koje bi trebali da znate

Soja je poznata kao svestrana hrana koja može lako da se transformiše u zamenu za sladoled ili recimo meso. Soja je relativno jeftin proizvod, kao takav može se posmatrati kao način da se pomogne u eliminisanju gladi u svetu. Međutim, postoje mnoge zablude o zdravstvenim prednostima soje, vreme je da saznate istinu. Nabrojaćemo samo par činjenica o soji.

Soja povećava nivo toksičnosti u vašem telu. Sojine biljke u kultivaciji se prskaju sa hemikalijama koje sadrže velike količine pesticida i doprinose većom toksičnom opterećenju u telu. Osim toga, obrada soje proizvodi lysinoalanine, što može izazvati oštećenje bubrega, kao i određenih supstanci, koje su kancerogeni.

Soja može da izazove hipotiroidizam. Soja sadrži goitrogens, što su jedinjenja koja mogu dovesti do hipotiroidizma i povećanja rizika od raka tiroidne žlezde. Ova jedinjenja se odnose na autoimune bolesti štitne žlezde kod ljudi koji progutaju sojino mleko kao bebe. Soja dovodi do inhibicije tiroidne peroksidaze, enzim koji je od suštinskog značaja za sintezu T3 i T4 hormona. Neželjena dejstva ove bolesti obuhvataju gojaznost, efekat smanjenja niskog krvnog pritiska i sporost.

Soja blokira mineralnu apsorpciju. Soja ima visok sadržaj jedinjenja pod nazivom phitates antioksidantini, za koje je poznato da inhibira apsorpciju oba makra-minerala (kao što su kalcijum i magnezijum) i minerala (kao što su cink i gvožđe). Više konzumiranja phitates u ishrani deteta, znači i veću učestalost problema sa rastom.

Soja povećava kardiovaskularni stres. Hemaglutinin je deo soje. Ovo jedinjenje je poznato po tome što zgrušava jedinice crvenih krvnih zrnaca, što znači da su zajedno vezani u veću masu. Agregacija smanjuje protok protoka krvi i povećava kardiovaskularni stres.

Ovo su sve dobri razlozi da eliminišete ili bar smanjite konzumiranje soje u ishrani. Međutim, očigledno je da nikada ne možete biti nasigurno, jer je soja sastojak koji se nalazi u mnogim prehrambenim proizvodima, kao što su sladoled, testenina, hleb, margarin, brza hrana poput pljeskavica, pa čak i biljnog ulja.