Cimet – Lekovito bilje

Cimet - Cinnamomum Zeyla nicum Bluma

Latinsko ime: Cinnamomum Zeyla nicum Bluma

Lekoviti delovi biljke: Lekovite i delotvorne tvari: Cimet ima 1-2% eteričnog ulja u kojem prevladava cimetni aldehid (65-75%), treslovine i šećer pa se zato primenjuje i kao lek protiv krvavih proliva.

Pripremanje leka, primena i delovanje: Cimet je aromatik, korigens, hemostatik, stomahik, adstringens i dezinficijens probavnih organa. Jača srce i želudac, snaži živce. Pomaže kod slabe probave, stvaranja previše kiseline i sluzi u želucu, kod grčevitog povraćanja, krvavih proliva, krvarenja iz materice od prejake i preduge menstruacije ili posle poroda, ako su ta krvarenja posledica opšte slabosti i slabokrvnosti; stimulira mokrenje i deluje protiv gihta; jača telesnu snagu posle prebolelih teških bolesti.

Recept 1: Vino od cimeta dobija se od 30g cimetove usitnjene kore, namočene šest dana u 1/2l slatkog crnog vina. Pije se po mala čašica, (0,5dl) triput dnevno, pre jela.

Recept 2: Tinktura od cimeta priprema se tako da se 100g usitnjene kore cimeta namoči u 1/2 litre 80% alkohola, ostavi stajati 15 dana, a onda se procedi i uzima 20-30 kapi, triput dnevno, pre jela.

Recept 3: Još je bolje cimetova vino kakvo se upotrebljava u pariskim bolnicama: sastoji se od 100g crnog vina, 8g cimetove tinkture, 6g tinkture matičnjaka (Melissa officinalis) i 30g šećernog sirupa. Svakih 1-2 sata uzima se po 1 velika kašika (0,2dl).
Ako se pomeša jedan deo cimetove tinkture s 2 dela konjaka i 2 dela vode, pa pije triput dnevno, posle jela, s vodom, uspešno deluje protiv prethodno spomenutih bolesti.

Recept 3: Cimetova tinktura, napravljena od jednog težinskog dela kore i pet delova konjaka (20% cimeta) – uzima se 15-20 kapi triput dnevno, nakon jela, radi lečenja slabokrvnosti i slabih živaca.