Cistoskopija

Šta je to cistoskopski pregled?

To je pregled pri kom se unutrašnjost bešike posmatra direktno kroz cevasti metalni instnument koji je poznat kao cistoskop. Cistoskopi su opremljeni svetlom i sočivima što omogućuje odličnu vidljivost unutrašnjosti bešike. Pored toga što se može ispitati bešika, kroz ovaj instrument se mogu posmatrati i izlazi uretera (mokraćovoda) iz bubrega, kao i veličina i konfiguracija prostate.

Da li je cistoskopija bolna?

Ženama je praktično bezbolna. Muškarcima uvođenje cistoskopa kroz uretru (mokraćni kanal) prouzrokuje određenu nelagodnost, ali se ona može smanjiti korišćenjem lokalnih anestetičkih sredstava koja se tom prilikom daju. Deci se cistoskopija vrši pod opštom anestezijom.

Kakve su naknadne posledice cistoskopije?

Izvesna privremena nelagodnost pri mokrenju i verovatno nešto krvi u mokraći. Pored toga, u naredna dva dana može doći do povišenja telesne temperature.

Da li je zbog cistoskopskog pregleda potreban boravak u bolnici?

Obično nije. Većinu cistoskopskih pregleda moguće je obaviti u ordinaciji urologa. Kada kroz cistoskop treba uvući katetere do uretera i bubrega, boravak u bolnici se često preporučuje. Kada takve katetere treba ostaviti da stoje nekoliko dana, boravak u bolnici je neophodan.