Crevna (intestinalna) opstrukcija (ileus) – Zavezana creva

Šta je to akutna intestinalna opstrukcija?

To je prekid prolaza kroz creva, jedno od najozbiljnijih hirurških oboljenja abdomena. Intestinalna opstrukcija je prouzrokovana ometanjem napredovanja crevnog sadržaja kroz crevni kanal put analnog otvora. Često se ovo oboljenje naziva zavezana creva.

Šta je ileus (zavezana creva)?

To je isto što i opstrukcija.

Koja su najčešća stanja koja dovode do intestinalne opstrukcije (zavezanih creva)?

a. Neki tumor, bilo unutar creva bilo spolja, koji stvara pritisak i blokira prolaz (pasažu).
Intestinalna opstrukcija. Ovaj rendgenogram pokazuje znatno rastegnute vijuge creva što je posledica opstrukcije creva (prekinut prolaz stolice). Intestinalna opstrukcija je veoma ozbiljno oboljenje i zahteva hitno lečenje, obično hirurško.
b. Priraslice (athezije) koje prouzrokuju suženje creva.
c. Uvrtanje debelog creva, kao što se događa kod volvulusa.
d. Vijuga creva pretrpi uklještenje i opstrukciju unutar hemijalne vreće (strangulirana hernija).

Koji su simptomi intestinalne opstrukcije?

a. Distenzija abdomena (natečenost trbuha).
b. Nemogućnost pražnjenja creva i potpuna nemogućnost puštanja vetrova.
c. Ponovljene epizode povraćanja.
d. Trbušni bolovi tipa kolika.
e. Tipičan rendgenski nalaz koji govori za opstrukciju.

Da li je intestinalna opstrukcija (zavezana creva) uvek potpuna?

Ne. Najpre dolazi do delimične opstrukcije. To će se ispoljiti povećanom opstipacijom i abdominalnom rastegnutošću u toku nekoliko dana.

Šta se događa ukoliko se ne otkloni intestinalna opstrukcija?

Abdomen postaje prekomerno distendiran (napet), a povraćanje progresivno, te bolesnik najzad može povraćati fekalne mase. Dolazi do poremećaja hemijske ravnoteže organizma zbog gubitka crvenih sokova, pa može doći do smrti zbog izražene toksemije. U drugim slučajevima preterano distendirano crevo može prsnuti prouzrokujući brzi i fatalni peritonitis.

Da li ovo oboljenje ikada prolazi bez hirurške intervencije?

Da, ponekada, ukoliko je prouzrokovano uvrtanjem, savijanjem ili uvlačenjem jednog segmenta creva u drugi, ili zapaljenjem sluzokože creva. Ova stanja mogu ponekada da se stišaju spontano, te dolazi do prestanka opstrukcije.

U čemu se sastoji lečenje delimične intestinalne opstrukcije?

Gumene sonde se kroz nos, a zatim kroz želudac uvlače u tanko crevo. Priključivanjem sonde na aparat za sukciju crevo se ispumpava te se na taj način uklanja znatna količina tečnosti i gasova. Osim toga se pacijentu, radi korekcije nastalih poremećaja, intravenskim putem daje šećer, tečnost i druge neophodne hemijske materije.

Kako se postavlja definitivna dijagnoza intestinalne opstrukcije?

Uočavanjem karakterističnih simptoma i rendgenskim snimanjem. Na intestinalnu opstrukciju mehaničkog porekla treba posumnjati ukoliko se primeti ožiljak na trbušnom zidu od neke ranije operacije. Taj nalaz može sugerisati da je došlo do opstrukcije neke vijuge creva usled pregiba koji se stvorio kao posledica athezije.

Koja vrsta operacije se primenjuje da bi se izlečila intestinalna opstrukcija?

Ukoliko je crevna opstrukcija nas la kao posledica athezija ili pregiba creva, tkivo koje je dovelo do opstrukcije raseca se makazama. Ukoliko je opstrukcija posledica tumora, taj segment creva se mora ukloniti.

Da li je katkada potrebno obaviti više od jedne operacije zbog akutne intestinalne opstrukcije?

Da. Međutim, najvažnije je ukloniti opstrukciju što je pre moguće. Zato je često potrebna preliminarna kolostomija, a to je postupak kojim se crevo izvodi na prednji trbušni zid, na crevu se zatim načini mali otvor te se kroz njega dreniraju fekalne mase.

Da li je trajna kolostoma neophodna mera posle intestinalne opstrukcije?

Obično ne. Pošto je opstrukcija otklonjena, hirurg će pristupiti detaljnijem ispitivanju pacijenta da bi otkrio tačan uzrok i precizno mesto opstrukcije. Zatim će pristupiti ponovnoj operaciji, otkloniti osnovni uzrok opstrukcije, da bi zatim, posle izvesnog vremena, zatvorio kolostomu i ponovo uspostavio normalan kontinuitet creva.

Kakvi su izgledi za oporavak posle kompletne intestinalne opstrukcije?

Velika većina osoba koje su operisane od dvadeset četiri do četrdeset osam časova od nastanka opstrukcije će se oporaviti. Ukoliko je, međutim, patološko stanje trajalo nekoliko dana, mnogi pacijenti će umreti bez obzira šta se preduzimalo u cilju njihovog izlečenja.