Da li vaše dete boli glava?

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Pedijatrijska ordinacija Dr Mirjana Lukić

Branka Bajića 34
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Pedijatrijska ordinacija Dr Mirjana Lukić

Branka Bajića 34
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Smatra se da je glavobolja jedna od najčešćih tegoba kako kod odraslih tako i kod dece. Najčešće se javlja u kasnoj predškolskoj i ranoj školskoj dobi. Podjednako se javlja kod oba pola dece. U pubertetu i adoloscenciji devojčice su više izložene ovim tegobama, dok kod dečaka se češće javlja u predpubertetu.

Glavobolje se dele na primarne i sekundarne, akutne i hronične. Primarne glavobolje nemaju, a sekundarne imaju organsku podlogu. Akutne glavobolje se brzo razvijaju i traju kratko, za razliku od hroničnih koje su dugotrajne ili se uporno ponavljaju.

Uzrok akutnih glavobolja najčešće je jednostavan – akutna febrilna bolest, umor, glad, dehidracija, duži boravak na suncu, duže putovanje, duže glednje televizije ili rad na računaru, udarac u glavu, ekspozicija duvanskom dimu, intoksikacija. Ukoliko su praćene simptomima kao što je povraćanje, zategnut vrat ili poremećaj svesti može biti znak ozbiljne infekcije mozga.

Hronične glavobolje mogu biti bez organske podloge (tenzione glavobolje, migrene) ili imati organsku podlogu (anemije, smetnje vida, sinusitis, tmori mozga).

Primarne (neorganske, funkcionalne) glavobolje se najčešće javljaju kod dece. Pojavljuju  se u dva oblika:

  • tenzione glavobolje
  • migrene

Tenzione glavobolje su najčešći oblik glavobolje kod dece.Gotovo uvek su uzrokovane stresnim situacijama u porodici, školi ili u odnosu s vršnjacima. Kod tenzione glavobolje, bol ima karakter obostanog, simetričnog, slepoočnog, čeonog ili potiljačnog pritiska u trajanju od nekoliko destina minuta do nekoliko dana. Kod ovakvog tipa, glavobolje nisu praćene osećajem mučnine ili povraćanjem i ne zavise od fizičkog napora ali deca mogu da se žale da im smeta svetlo ili jak zvuk. Javljaju se povremeno, nekada i do 15 puta mesečno. Obzirom da je stres glavni pokretač, upućuje činjenica da ove tegobe izostaju tokom leta i za vreme školskog raspusta.

Migrene, druge po učestalosti primarne glavobolje, se javljaju od uzrasta 5 godina pa nadalje. Tokom puberteta i adolescencije tri puta češće se javljaju kod devojčica. Karakteriše ih intenzivan pulsirajući simetričan bol u čeonoj ili slepoočnoj regiji. Deci sa migrenom izuzetno smeta svetlo ili zvuk. Tegobe se pogoršavaju kod fizičke aktivnosti, praćene su i bolovima u trbuhu, mučninom, povraćanjem, uznemirenošću, pospanošću ili promenama ponašanja. Kod manje dece migrena se manifestuje lošim raspoloženjem, smanjenom aktivnošću, povraćanjem, bledilom, plačem. Nakon povraćanja tegobe su manjeg intenziteta, a nakon spavanja u trajanju od nekoliko sati  tegobe obično prestaju.

Epizodne migrene uobičajeno traju 1-6 sati i ponavljaju se do 3 puta mesečno. Neki oblici praćeni su i svetlucanjem pred očima, ispadima u vidnom polju. Migrene često imaju ambiciozna deca ili deca sklona perfekcionizmu. Stres, depresija, promena ritma spavanja, neredovna i loša ishrana, teški treninzi, mestruacija… sve to može pokrenuti i migrenozni bol.

Sekundarne glavobolje imaju organsku podlogu. One su češće i izraženije, bude dete noću ili se javljaju ujutro odmah nakon buđenja. Mogu biti praćene povraćanjem. Među uzrocima najčeće su povrede, tumori i bolesti krvnih sudova glave.

Glavobolje nakon povrede se javljaju unutar 24 sata do 2 nedelje od povrede i traju od 2 do 6 meseci. Mogu biti praćene smetnjama koncentacije i pamćenja, vrtoglavicom, promenama u ponašanju deteta, isprekidanim snom ili nesanicom.

Glavobolje zbog tumora mozga nastaju najčeće zbog pritiska tumora ili poremećaja protoka likvora. Odlikuju se dugotajnim, sve izraženijim bolovima koji mogu biti praćeni povraćanjem, konvulizijama, smetnjama vida, vrtoglavicama, poremećajima ponašanja ili poremećajima stanja svesti.

Bolesti krvnih sudova mozga mogu se klinički manifestirati glavoboljom, najčešće po tipu migrenozne glavobolje.

Ukoliko vase dete ima učestale glavobolje, migrenu ili niste sasvim sigurni koji tip glavobolje vase dete ima, posavetujte se sa pedijatrom. Pedijatrijska ordinacija dr Mirjana Lukić mesto je gde u svakom trenutku možete dobiti adekvatan savet i pregled.

 

Sajt: http://www.drmirjanalukic.rs/nas-tim-3/

Pedijatrijska ordinacija Dr Mirjana Lukić
Branka Bajića 34
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: