Debelo crevo – glavne funkcije debelog creva

Šta je to debelo crevo?

Debelo crevo je deo crevnog trakta koji počinje na njegovom spoju sa tankim crevom na ileocekalnoj valvuli koja je smeštena u desnom donjem delu abdomena, a završava se analnim otvorom — čmarom

Da li postoje i druga imena za debelo crevo?

Da. Debelo crevo se još naziva i kolon.

Koliko je dugo debelo crevo?

Debelo crevo je otprilike dugačko između 150—220 cm.

U čemu se sastoji glavna funkcija debelog creva?

Nasuprot uobičajenom verovanju, veliki deo stolice sačinjen je od bakterija, a ne od hrane koja se više ne može iskoristiti ili preostale nesvarene hrane. Funkcija debelog creva se sastoji u tome da apsorbuje vodu iz fekalne mase koja dospeva u njega iz tankog creva i da zatim tu fekalnu masu dalje pokrene napred radi krajnjeg izbacivanja kroz analni otvor.

Da li debelo crevo igra glavnu ulogu u varenju i apsorpciji hrane?

Ne. Glavna funkcija debelog creva je upijanje vode, mada se ipak neke bitne hemijske materije apsorbuju kroz zid prvog dela debelog creva.

Da li je debelo crevo neophodno za život?

Ne. U slučajevima uznapredovalog ulceroznog kolitisa, nekada je neophodno ukloniti čitavo debelo crevo, uključujući i rektum i anus. Ovakvo stanje je kompatibilno s aktivnim životom.

Šta preuzima funkciju debelog creva kada se ono ukloni?

Njegovu funkciju preuzima nekoliko santimetara završnog dela tankog creva. Kraj tankog creva se hirurški izvodi na prednji trbušni zid i tako služi umesto analnog otvora. Ova operacija se naziva ileostomija.