Dečije alergije – atopijski ekcem i astma

Sve veći broj dece, već u najranijem uzrastu, ima problema sa nekom od alergijskih bolesti. Zašto se to dešava i kako pomoći mališanima da se izbore sa alergijom?

Postoji genetska sklonost, uz koju se lakše razvija alergijska preosetljivost kod dece– to je atopija. Međutim, ona se ne mora klinički manifestovati. Klinička manifestacija atopije je alergija. Najčešće alergijske kliničke manifestacije kod dece su su astma i dečiji ekcem/atopijski dermatitis.

Astma je najčešća hronična bolest kod dece. Njena učestalost je tolika da obuhvata čak 10% dece i u stalnom je porastu. Takođe se povećava i učestalost teških oblika astme. Osim genetskih  faktora, na pojavu astme utiču i faktori sredine, kao i infekcije.

Ukoliko dete već ima simptome ovih stanja ili u porodici postoje alergijska oboljenja, neophodno je što pre započeti alergološko ispitivanje, kako bi se predupredio dalji razvoj alergijske bolesti.

Pedijatrijska ordinacija Velisavljev, pored lečenja ostalih dečijih bolesti, bavi se i prevencijom i lečenjem alergije. U ordinaciji se obavljaju alergološki pregledi dece,testiranje na alergene hrane i inhalatorne alergene (polenigrinje), a dobijaju se i preporuke za prevenciju i lečenje atopijskih ekcemaastme i drugih alergijskih oboljenja, kao što su alergijska kijavica ili alergija na lekove.

Pomozite detetu u borbi protiv alergija, zakažite pregled u pedijatrijskoj ordinaciji Velisavljev.

Preporuka strane: