Dermoskopija – pregled mladeža i otklanjanje melanoma

Mladeži su uvek bili znaci raspoznavanja, poput obeležja koja koži daju lični karakter. Neki mladeži su privlačni, sastavni su deo šarma ili zavodljivosti. Kao na primer, šarmantni mladež čuvenog top modela Sindi Kraford. Mladeži su danas tema koja predstavlja predmet interesovanja skoro svake osobe. Razlozi za to su saznanje da je opasni melanom, najteži oblik raka kože, nekada vrlo sličan bezopasnim mladežima. To nekad izaziva pojavu neopravdanog straha od svake izrasline na koži koja i malo podseća na mladež.

Faktori sredine (hemikalije), visok nivo ultraljubičastog zračenja, te velika kumulativna doza tog zračenja koja se primi tokom života značajni su faktori koji dovode do pojave različitih formi tumora kože. Modni trend da koža bude preplanula tokom cele godine dovodi do hroničnog i nekontrolisanog izlaganja sunčevom zračenju i/ili drugim UV izvorima (solarijumi), što značajno doprinosi povećanju broja obolelih od malignih tumora kože.

Zbog sve veće učestalosti pojave tumora kože, savetuju se preventivni pregledi kože putem dermoskopije. Dermoskopija predstavlja metodu kojom se, uz pomoć specijalnog aparata (dermoskopa), uveličavajućim staklom i hladnim izvorom svetla, posmatraju promene na koži.

Ovom metodom će lekar proceniti da li je promena na koži dobroćudna, sumnjiva (u tim slučajevima savetuje se otklanjanje mladeža koje je vrlo jednostavno i potpuno bezbolno) ili spada u one koje je potrebno što pre ukloniti (evidentan melanom).

U našem narodu postoji i stara dogma u vezi sa diranjem mladeža, odnosno da li se oni prilikom uklanjanja povređuju i dobijaju zloćudan karakter.

Treba znati da savremeni način hirurškog otklanjanja mladeža ne predstavlja diranje mladeža, jer se oni otklanjaju u celini, sa zaštitnim rubom zdravog tkiva i po dubini i po širini. Na ovaj način ne postoji mogućnost da mladež proradi ili da se ponovo pojavi.

Period nakon letnjeg godišnjeg odmora, kada ste bili izloženi velikoj količini sunčevog zračenja, predstavlja idealno vreme da se posvetite sebi, i obavite preventivni pregled.

To se naročito odnosi na  osobe sa velikim brojem promena na telu kada nam ova medota pomaže u donošenju odluke koji mladeži su potencijalno opasni. Uz jednostavno izvođenje pregleda promene se analiziraju i izvodi se zaključak o daljim merama. Veliki problem predstavljaju mladeži koji su proradili, odnosno postali zloćudni. Kod ovako promenjenih mladeža rano operativno lečenje daje dobre rezultate.

Veoma je bitno da se svaka promena na mladežu (rast, promena boje, svrab, povreda…) odmah registruje i izvrši analiza. Ukoliko na telu imate mladež koji stalno povređujete (vešom, kaišem…), treba ga operativno ukloniti. Dermoskopija je korisna i kod dece u razvoju kada često nismo sigurni da li je porast mladeža posledica nekih promena ili posledica normalnog rasta i razvoja. Ukoliko neko želi da ukloni mladež bez obzira što on nema gore navedene rizične kriterijume to može da učini i čisto iz estetskih razloga. Bez obzira da li se radi o estetskom ili uklanjanju zbog nekog faktrora rizika, obavezno je da se odstranjeni mladež šalje na patohistološku analizu.

Pravovremeni pregled i eventualno hirurško otklanjanje mladeža, ukoliko je to potrebno, eliminisaće svaku mogućnost da obolite od zloćudnog tumora kože.

Ukratko:

  • Strah od mladeža nije bezrazložan, ali ne smete dozvoliti da vas on parališe, učinite nešto za svoje zdravlje
  • Pravovremeni pregled i eventualno hirurško otklanjanje mladeža eliminisaće svaku mogućnost da obolite od zloćudnog tumora kože.
  • Ne plašite se da uklonite mladež ukoliko predstavlja estetski problem ili je na mestu sa nezgodnom lokalizacijom, pa ga povređujete
  • Sunce i genetske predispozicije su jedini pravi faktor rizika za mladež, zato ga uklonite da ne biste brinuli
  • Raniji stav da je uklanjanje mladeža opasno, savremene metode i iskustvo demantuju

Obzirom da se zloćudni tumor kože pojavljuje najčešće na delovima tela koji su najviše izloženi suncu (glava i vrat) najbolje je da specijalista maksilofacijalne hirurgije obavi preventivni pregled.

Dermoskopiju – pregled mladeža i otklanjanje melanoma, možete obaviti u Poliklinici Nada Diva.