Dijagnostika – Diskus hernija i EMNG pregled

Diskus hernija, poznata i kao lumbalni sindrom, lumbago, išijalgija i radikulopatija, oboljenje je koje je praćeno vrlo neprijatnim bolovima u kičmi, koji se šire i na ostale delove tela, kao što su kukovi, noge i nožni prsti. Da bi se bolest dijagnostifikovala i adekvatno lečila, od izuzetne važnosti je EMNG snimanje, odnosno elektromiografija.

Simptomi diskus hernije

Diskus hernija je stanje koje se ispoljava iznenadnim jakim bolom u krsnom delu kičme i širi se prema kuku, spušta se niz celu nogu, sve do nožnih prstiju. Bol se intenzivira pri kijanju, smejanju, pomeranju i podizanju noge. Pošto dolazi do hipotonije mišića, javlja se nemogućnost stajanja na prstima i peti.

Kako nastaje sama hernija? Diskus hernija nastaje usled degenerativnih promena na kičmi. Najčešće se javlja na najopterećenijem delu kičme (95%slučajeva), između L4 i L5 ( 4. i 5. lumbalnog pršljena) i između L5 i S1 (5. lumbalnog pršljena i sakralne kosti). Ne moraju samo degenerativne promene kičme biti uzrok pritiska na nerve, već to mogu biti i neki zapaljenski procesi, povrede i tumori.

Ako imate ovakve ili slične tegobe, možete se javiti na pregled ili konsultaciju u neurološku ordinaciju Neuropraxis, gde će Vam stručni saradnici, sa najvišim akademskim zvanjima i kliničkim iskustvom, sigurno pomoći.

Uzroci diskus hernije

Ovo stanje nastaje usled izlaska međupršljenskog diskusa. što ima za posledicu oštećenje korenova kičmenih nerava. Odnosno, disk se sastoji iz središnjeg dela, tj. jezgra, koje služi kao amortizer i perifernog prstena, koji daje čvrstinu disku. Kada dođe do  degeneracije, središnji deo gubi vodu, periferni prsten puca, tada jezgro iscuri i izvrši pritisak na koren nerva koji izlazi iz kičmene moždine ili vrši pritisak na samu moždinu.

Faktori koji pospešuju nastanak diskus hernije su: starosna dob, osteoporoza, slabost leđnih mišića (usled dugotrajnog sedenja i fizičke neaktivnosti), podizanje teških predmeta, iznenadni nezgodni pokreti, prekomerna telesna težina i sl.

Dijagnostika diskus hernije – elektromiografija

Za dijagnozu, pored kliničke slike, veoma je značajan EMNG pregled, koji identifikuje i određuje stepen oštećenja korena nerva, zatim se radi Rtg kičme, CT (kompjuterizovana tomografija) ili MRI (nuklearna magnetna rezonanca).

Lečenje diskus hernije

Obzirom da se javlja intenzivan akutan bol, lečenje lumbalnog sindroma počinje ublažavanjem tih bolova analgeticima i kortikosteroidima, uz dodatak vitamina B i miorelaksantnih sredstava.

Nemojte trpeti bol, već se suočite sa problemomi i počnite sa lečenjem. Najpre, otkrijte da li je u pitanju diskus hernija i u kojem je stepenu. Prvi korak ka tome, EMNG pregled, obaviće Vam neurološka ordinacija Neuropraxis.