Divertikulum jednjaka

Šta je divertikulum jednjaka?

Divertikulum jednaka jeste utiskivanje ili hernija (kila) sluzne membrane (sluzokože) kroz mišićni zid jednjaka, što stvara kesastu oteklinu u inače glatkom sluzavom membranskom kanalu.

Gde se obično stvara divertikulum?

Divertikulum se najčešće stvara u delu jednjaka koji prolazi kroz vrat. Može se takođe javiti i u grudnom delu, u srednjem delu jednjaka, ili u njegovom najnižem delu, u blizini dijafragme.

Da li divertikuli obično stvaraju simptome?

Divertikuli u grlu obično izazivaju simptome jer se često ispunjavaju tečnošću i narastaju, što dovodi do zatvaranja jednjaka. Pored toga, tečnost ili hrana što se prikupljaju u divertikulumu mogu biti izbačeni u glavni prolaz jednjaka i na taj način izazvati vraćanje hrane ili povraćanje. Povremeno, dolazi do krvarenja iz divertikuluma, a, u retkim slučajevima, u nekoj od ovih kesica može da se stvori maligni izraštaj.

Da li svi divertikulumi izazivaju simptome?

Ne. Samo oni koji se stvaraju u vratu ili u najnižem delu jednjaka daju simptome. Oni koji se javljaju u srednjem delu jednjaka obično ne prouzrokuju simptome, ali često dovode do zapaljenja limfnih žlezda u grudnom košu.

Kakvo se lečenje preporučuje za divertikulume jednjaka?

Hirurško uklanjanje – operacija onih divertikuluma koji stvaraju simptome. Ako se divertikulum nalazi u vratnom delu, vrši se prorezivanje u vratu. Ukoliko se divertikulum nalazi u najnižem delu jednjaka, operacija se obavlja kroz grudni koš.