Dodeljena bespovratna sredstva EU

EU_Srbija
Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i projekat „Otvoreni zagrljaj“ organizovali su danas svečanu dodelu bespovratnih sredstva u okviru konkursa „Podrška deinstitucionalizaciji i socijalnom uključivanju osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama“ u Palati „Srbija“.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar tom prilikom ukazao je da su od 19 projekata korisnici bespovratne pomoći i dve zdravstvene ustanove: Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ u Vršcu i Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Sveti Vračevi“ u Novom Kneževcu. U obe ove ustanove planirano je osnivanje Centara za mentalno zdravlje, kao organizacionih jedinica na predbolničkom nivou zaštite.

Ministar Lončar je ocenio da će ova pomoć u velikoj meri doprineti deinstitucionalizaciji osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama i zahvalio ambasadoru Davenportu na kontinuiranoj podršci zdravstvenom sistemu Republike Srbije.

Proces pristupanja Evropskoj uniji podrazumeva da negujemo sistem vrednosti koji će štititi ljudsko dostojanstvo, jednakost i poštovanje ljudskih prava u svim oblastima zdravstvene zaštite, sa posebnim naglaskom na unapređenje položaja vulnerabilnih grupa, u koje svakako spadaju i osobe sa intelektualnim i mentalnim smetnjama, istakao je ministar zdravlja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin je naveo da je Evropska unija odobrila više od 2,3 miliona evra bespovratnih sredstava na ime projekata podrške uključivanja osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama u društvo.

Ministar Vulin je objasnio da ovi projekti imaju za cilj unapređenje položaja osoba koje su smeštene u psihijatrijskim bolnicama i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i stvaranje uslova za njihovo uključivanje u društvo.

Šef Delegacije Evropske unuje u Srbiji, Nj.E. g. Majkl Devenport istakao je da osobe sa intelektualnim i mentalnim smetnjama spadaju u najosetljivije društvene grupe i dodao da oblast mentalnog zdravlja često nije predmet debate u društvu, ali je od ključnog značaja za ostvarenje blagostanja čitavog društva.

Ambasador Devenport je naveo da se procenjuje da u Srbiji više od 300.000 ljudi ima mentalnih poteškoća, uz napomenu da je proces reformi u zdravstvu u oblasti mentalnog zdravlja neophodno nastaviti, pri čemu je EU spremna da pruži pomoć.

Projekat, koji je finansirala EU iz IPA fondova, realizovan je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.