Dr Aleksandra Jakonić Stomatolog – Stomatološka ordinacija City-dent

Dr Aleksandra Jakonić Stomatolog – Stomatološka ordinacija City-dent

Stomatološka ordinacija City-dent
Ovaj oglas je isteko!
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dr Aleksandra Jakonić Stomatolog
Dr Aleksandra Jakonić stomatolog

Medicinske usluge

Biografija doktora

Stomatološka ordinacija City-dent

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Stomatološki pregled i konsultacije
Stomatološki pregled  je najbolja prevencija u borbi protiv karijesa. Preporučuje se dva puta godišnje, a u uslovima saniranih zuba i uspostavljene dobre oralne higijene, obavezan je pregled jednom godišnje. Redovan stomatološki pregled neophodan da bi se sprečili ili rano otkrili odredjeni poremećaji.

Kompozitne (bele) plombe, plombiranje kompozitnim plombama
Prilikom standardne popravke zuba koristimo kompozitne, odnosno bele plombe. One su bolje od starih, crnih, amalgamskih plombi u tom smislu što se vezuju za zub putem velikog broja veza u mikropukotinama gleđi i dentina povećavajući površinu kojom se za njega vezuju. Pored toga, hermetički se zatvara kavitet, odnosno prostor unutar zuba koji ostaje kada se ukloni inficirano tkivo. Na taj način se sprečava prodor mikroorganizama u manje otporna zubna tkiva.

Amalgam plombe
Amalgam plombe se koriste samo za izuzetno velike kvarove i za „zadnje zube“ koji treba da podnesu jak pritisak. One se samo mehanički uglavljuju u kavitet koji se pravi tako da je širi na dnu nego na površini, kako bi se sprečilo njegovo ispadanje. Kada se amalgam stvrdne dolazi do njegove mikronske kontrakcije, odnosno skupljanja. Ono je sasvim dovoljno da kroz nastalu pukotinu prođe pljuvačka. Vremenom se  rastvara podloga koja se nalazi ispod plombe i razvija se karijes ispod nje.

GJC plombe (glas-jonomer cementi)
GJC plombe koristimo za direktnu restauraciju zuba. Oni ostvaruju sa gleđi i dentinom veoma dugotrajne hemijske veze čime se obezbeđuje njihova trajnost. Ove plombe imaju posebnu primenu u dečijoj stomatologiji.

Metalokeramičke krunice (ili navlake)
Izrađujemo ih kao zamenu za nedostajuće zubne površine jednog zuba. Izrađujemo ga ukoliko je potrebno korigovati oblik, veličinu, boju ili položaj zuba, a najčešće se prave kada je u najvećoj meri zub oštećen karijesom i nemoguće ga je sanirati belom plombom. One u potpunosti imitiraju prirodne zube, kako estetski, tako i funkcionalno.

Metalokeramički mostovi
Izrađujemo ih ukoliko nedostaje nekoliko zuba, a da je pritom bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koji će se koristiti kao nosači mosta. Ukoliko pak ne postoje zdravi zubi, most se može zakačiti za implantat. Oni imaju, ne samo estetsku, nego i zdravstvenu funkciju, jer sprečavaju povlačenje zubnog mesa, a samim tim i kretanje susednih zuba.

Bezmetalne krunice i mostovi
Izrađuju se kada kod pacijenata postoji veća potreba za prirodnjim izgledom zuba. Oni su približno istog kvaliteta i čvrstine kao i metalokeramičke krunice i mostovi. U njihovoj izradi se koriste cirkonijum-dioksid i litijum-disilikat koji obezbeđuju izuzetnu mehaničku otpornost, ali i prelamanje svetlosti koje je slično kao i kod prirodnog zuba.

Livena nadogradnja zuba
Koristi se u slučajevima kada je krunica zuba uništena, ali je koren zuba dovoljno dobar da se može iskoristiti. Ona predstavlja metalni kočić, koji se jednim delom zakači u koren zuba, a njegov drugi deo je tako oblikovan da nosi navlaku, odnosno krunicu veštačkog zuba.

Kompozitna nadogradnja (kompozitni kočići)
Kompozitna nadogradnje se kao i livena koristi u slučaju da pacijent ima očuvan koren zuba iako je krunica u potpunosti uništena. Ona predstavlja metalni kočić koji se sa jedne strane zalepi u koren zuba, a na njegov drugi deo, koji nosi navlaku,  tj. veštačku krunicu, se nadoknađuje kompozitnim ispunom.

Fasetirane krunice, fasete ili zubne navlake
Fasete koristimo kako bismo popravili izgled istrošene zubne gleđi, izmenjene boje zuba u smislu potamnelih ili obezbojenih zuba, u slučaju postojanja razmaka između zuba, pukotine ili naprsline. To su posebno napravljene “ljuspice” koje se postavljaju na površinu zuba ulepšavajući njihov izgled. Najčešće se izrađuju od porcelana i kompozitnih materijala.

Izrada totalnih proteza
Totalnom protezom rešavamo problem potpune bezubosti. Izrađivanje totalnih proteza je u potpunosti bezbolno. Uzimamo otisak čeljusti i na osnovu njega izrađujemo totalnu protezu. Potrebno je izvesno vreme kako biste se navikli na novo strano telo u ustima.

Izrada parcijalne i akrilatne proteze
Ukoliko pacijent nema svoje zube ili ih ima veoma malo, izrađujemo parcijalne ili akrilatne proteze. Akrilatne proteze najčešće koristimo kao privremeno rešenje kada se planira rad na implantima, posle režanj operacije itd.

Izrada valplast proteza
Ova vrsta proteza se izrađuje ukoliko pacijent ima veoma malo svojih zuba ili kao privremeno rešenje kada se planira rad na implantima. One pružaju bolji estetski ugođaj od klasičnih, parcijalnih proteza, savitljive su i nemaju žičane elemente.

Izrada skeletirane (vizil ili wironit) parcijalne proteze
Skeletirane proteze su izuzetno trajne i predstavljaju najbolje proteze u konvencionalnoj protetici. Mnogo su čvršće, manje i estetski privlačnije. Zahvaljujući smanjenju njihove veličine znatno je olakšano prilagođavanje na postojanje stranog tela u ustima.

Skeletirana proteza sa atečmenima
Postavlja se kod pacijenata koji imaju želju za manjom upadljivošću protetske nadoknade, jer se atečmeni kojima se ova vrsta proteza kači za preostale zube uopšte ne vide, za razliku od kukica koje se postavljaju na običnu skeletiranu protezu.

Redovan stomatološki pregled za decu
Redovan stomatološki pregled se za decu do 12. godine preporučuje na svaka 4 meseca i omogućava proveru kvaliteta pranja zuba, eventuelne kariozne lezije i na vreme primate ortodoksni poremećaji. Pored toga, pružaju se saveti za pravilno pranje zuba.

Zalivanje fisura
Zalivanje fisura je metoda kojom sprečavamo stvaranje karijesa, a predstavlja premazivanje najdubljih brazda na zubima, gde se obično skupljaju ostatci hrane, kiselinom koja u gleđi stvara mnoštvo sitnih, odnosno mikropukotina. Zatim se ona dobro ispere, a na tretirano mesto se stavlja tečni preparat sa fluorom. Taj preparat prodire u sve pukotine, zaravnjuje sva udubljenja na zubu, pa i ona najveća i na taj način sprečava prodor mikroorganizama.

Ekstrakcija mlečnog zuba
Ekstrakcija mlečnog zuba se obavlja kada se oni klate (pred redovnu smenu zuba), u situacijama kada oni ometaju nicanje stalnih zuba ili ukoliko daju česte infekcije praćene bolom, temperaturom i otokom u predelu zuba. Ekstrakcija predstavlja laku hiruršku intervenciju gde stomatolog brzo, uz lokalnu anesteziju izvadi mlečni zub.

Lečenje kanala korena zuba (endodoncija), endodontska terapija ili vađenje zubnog živca (pulpe)
Tokom ovog postupka iz kanala korena vadimo zubni živac, nakon čega ga širimo i punimo odgovarajućim stomatološkim materijalima. Intervencija je u potpunosti bezbolna.

Vađenje zuba (ekstrakcija)
Samo u slučaju da zub ne možemo nikako da izlečimo ili on ometa izrastanje drugog, važnijeg zuba pristupamo njegovom vađenju. Prethodno pravimo rentgenski snimak kako bismo napravili plan za najbolji način uklanjanja zuba. Obavlja se uz lokalnu anesteziju, mehaničkim putem, a pre procedure ne bi trebalo jesti ni piti pet ili šest sati.

Obrada (čišćenje) parodontalnog džepa
Obavlja se kada su hronično oboljenje desni (parodontopatija), kao i kamenac, prisutni dug vremenski period, te se ispod krune zuba napravio džep u kojem je nagomilan gnoj. Ona se izvodi hirurški ili nehirurškim zahvatima. U okviru tih zahvata danas se koriste veštački koštani implantati, odnosno veštačka kost. Obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Hirurško lečenje parodontopatije (režanj operacija)
Hirurško lečenje parodontopatije je intervencija tokom koje odižemo gingivu, pravimo režanj, te vidljivi koren zuba i procesima izmenjenu gingivu sa druge strane čistimo direktnom metodom. Nju najčešće izvodimo na grupi zuba koji su obuhvaćeni uznapredovalom parodontopatijom, a kod kojih je zbog dubine parodontolnog džepa bilo nemoguće očistiti ga.

Ultrazvučno skidanje kamenca
Ultrazvukom se znatno preciznije, brže i u potpunosti bezbolno uklanjaju sve zubne naslage, a koje mogu biti uzročnik parodontopatije. Ultrazvučne vibracije, koje se tom prilikom koriste pomažu u smanjenju broja oralnih bakterija tako što u kontaktu sa pomenutim zracima dolazi do njihovog oštećivanja.

Poliranje zuba
Poliranje zuba je veoma važan terapijski i kozmetički postupak gde rotirajućom četkicom i odgovarajućom pastom uklanjamo meke naslage sa zubne gleđi. Često je koristimo i nakon ultrazvučnog uklanjanja tvrdih zubnih naslaga, kako se na tako hrapavim površinama ne bi lako zadržavale meke naslage i ponovo stvarale kamenac. Poliranjem se ne oštećuje zubna gleđ.

Beljenje zuba
Beljenje zuba predstavlja estetsku intervenciju koju primenjujemo kada zubi usled dugotrajnog konzumiranja kafe, duvana, slatkiša itd. promene boju i izgube svoj prirodni sjaj. Tokom ove metoode boju zuba nakon samojedne terapije posvetlimo za šest do osam nijansi. Efekat izbeljivanja zuba traje tri do četiri godine, kada se može ponoviti postupak. Nakon ovog postupka, često ostaje blag bol na zubima tokom nedelju do dve dana i primetna je osetljivost na toplo i hladno.

Beljenje zuba laserom
Beljenje zuba laserom, odnosno beljenje fotonskim gelom, koristimo kada zbog prekomerne upotrebe duvana, kafe, čajeva, slatkiša itd. zubi izgube svoj sjaj i belinu. Ova metoda je manje agresivna i ne oštećuje zube kao druge metode. Pored toga, ono ne ostavlja bol zuba i njihovu osetljivost na toplo i hladno i daje i do 44% bolje rezultate nego neke druge metode.

Postavljanje zubnog nakita
Zubni nakit se postavlja u potpunosti neinvazivnom metodom. On se za zub vezuje lepkom.  U zavisnosti od želje pacijenata, može se ugraditi nakit od zlata, veštačkog dijamanta, cirkon ili pravi dijamant. Ugrađen nakit može, ukoliko se vodi računa, da stoji i do godinu dana, a po potrebi se može i samostalno skinuti i da pritom ne ostane nikakav trag niti oštećenje na zubu.

Biografija doktora: Dr Aleksandra Jakonić Stomatolog

Dr Aleksandra Jakonić stomatolog

Stomatološki fakultet je završila u Novom Sadu 1986. godine, gde je završila i specijalističke studije iz oblasti parodontologije i oralne medicine. Od 2003. godine dr Aleksandra Jakonić radi i usavršava se kao specijalista.

Svoje bogato dvadesetpetogodišnje radno iskustvo stekla je u radu sa raznim grupama pacijenata. Dug niz godina radila je sa trudnicama, kao i u polju oralne medicine i parodontologije laserom.

Pored toga, radila je i na podizanju oralnog zdravlja kod osoba obolelih od dijabeta i štitne žlezde, kardiovaskularnih pacijenata po dugogodišnjom terapijom (beta blokatori).

Edukuje se na svim dostupnim edukacijama na Klinici za stomatologiju Vojvodine, Stomatološkom fakultetu u Beogradu, Akademiji medicinskih nauka, Paradontološkom institutu u Parizu itd.

Zakazivanje pregleda

Dr Aleksandra Jakonić

StomatologMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija City-dent

Ovaj oglas je isteko!
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija City-dent

Ovaj oglas je isteko!
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Dr Aleksandra Jakonić, specijalista parodontologije i oralne medicine, pružiće Vam sve vrste usluga iz oblasti konzervative i lečenja. Već dug niz godina ona radi u Stomatološkoj ordinaciji City-dent i obavlja Stomatološki pregled i konsultacije, Plombiranje belim plombama, Plombiranje amalgam plombama, Plombiranje GJC plombama, Metalokeramičke krunice, Metalokeramički mostovi, Bezmetalne krunice, Bezmetalni mostovi, Livena nadogradnja zuba, Kompozitna nadogradnja, Fasete, Izrada totalnih proteza, Izrada valplast proteza, Izrada skeletirane (vizil ili wironit) parcijalne proteze, Skeletirana proteza sa atečmenima, Redovan stomatološki pregled za decu, Zalivanje fisura, Ekstrakcija mlečnog zuba, Vađenje zubnog živca, Vađenje zuba, Obrada parodontalnog džepa, Hirurško lečenje parodontopatije, Ultrazvučno skidanje kamenca, Poliranje zuba, Beljenje zuba, Beljenje zuba laserom, Postavljanje zubnog nakita

Stomatološka ordinacija City-dent
Ovaj oglas je isteko!
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: