Dr Daniela Donat Radiolog – Poliklinika Atina

Dr Daniela Donat Radiolog – Poliklinika Atina

Poliklinika Atina
Bulevar Evrope 22
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dr Daniela Donat Radiolog
Dr Daniela Donat, Radiolog

Medicinske usluge

Biografija doktora

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Ultrazvuk dojke
Ultrazvuk dojke se preporučuje svim ženama starijim od 30 godina, minimalno jednom godišnje, kao prevencija oboljenja dojke. Neškodljiv je, bezbolan i efikasan. Za ovaj pregled nije potrebna posebna priprema. Kod žena u reproduktivnom periodu ultrazvuk dojke se obavlja 7 dana nakon završetka menstrualnog ciklusa. Ultrazvukom se dobija uvid u stanje tkiva dojke i otkrivaju se eventualne patološke promene. Pacijentkinja je u ležećem položaju, sa jedom rukom nagore, kako bi se pregledale i pazušne jame. Dojke se pre pregleda premazuju gelom, kako bi sonda ultrazvučnog aparata imala lakši kontakt sa kožom.

CORE biopsija
Ovo je vrsta biopsije za koju se koristi nešto deblja igla, kojom se uzima deo tkiva iz dojke. Metoda je bezbolna, jer se radi u lokalnoj anesteziji.

Ultrazvuk štitne žlezde
Ultrazvuk štitne žlezde obavlja se u slučajevima svih oblika strume (gušavosti), Hašimoto tireoiditisa (hronične zapaljenske bolesti štitne žlezde nastale zbog autoimunog procesa), benignih i malignih promena (čvorova) i cisti štitaste žlezde. Pacijent se namešta u ležeći položaj, nakon čega mu se vratni deo premazuje gelom, kako bi sonda ultrazvučnog aparata imala lakši kontakt sa kožom. Sonda se prislanja na vrat pacijenta i njome se obavlja detaljan pregled, gde se uočavaju promene u veličini, građi i prokrvljenosti štitne žlezde. Pregled je bezbolan, brz i jednostavan, bez jonizujućeg zračenja i traje 10-30 minuta nakon čega pacijent dobija izveštaj, sa dijagnozom ili zaključkom i uputstva za dalje isptivanje i lečenje.

Ultrazvuk abdomena
Ultrazvuk gornjeg abdomena je izuzetno važna metoda pri pregledu organa gastrointestinalnog i genitourinarnog trakta, obzirom da se njime dobija detaljan uvid u stanje abdominalnih organa. Ovim ultrazvukom pregleda se jetra, žučne kesica, žučni kanali, pankreas, slezina i bubrezi. Za pregled organa gornjeg abdomena pacijent je pripremljen na tašte, bez konzumiranja bilo kog sadržaja, zbog čega je bolje da je u jutarnjim časovima. Metoda je jednostavna, bezbolna i brza. Pacijent je u ležećem položaju, gornji deo abdomena se namaže gelom, zatim sledi pregled u trajanju od 10-30 minuta. Ultrazvukom se dobija informacija o veličini organa, obliku, položaju, strukturi i eventualnom postojanju patoloških promena.

Biografija doktora: Dr Daniela Donat Radiolog

Dr Daniela Donat, Radiolog

Rak dojke danas predstavlja najčešći maligni tumor kod žena u svetu. U Srbiji se godišnje registruje oko 4500 novih slučajeva, od toga oko 1000 u Vojvodini. Sve češće se nalazi u osoba ispod 50.godina. Stopa smrtnosti je u Srbiji veoma visoka, pre svega jer se promena ne otkrije na vreme.

U cilju sto ranijeg otkrivanja, upravo u toj grupi žena, ultrazvučni pregled predstavlja značajan doprinos ranom otkrivanju maligne bolesti. Ne treba zaboraviti da rano otkriveni rak dojke predstavlja potencijalno izlečivu bolest.

Ultrazvučni pregled dojki i pazušnih regija je neinvazivna, potpuno neškodljiva, efikasna i bezbolna dijagnostička procedura koja traje oko 20 minuta.

U slučaju otkrivanja suspektne promene u dojci, indikovano je načiniti ultrazvukom vođenu biopsiju iste (CORE biopsija), kako bi se odredila priroda promene. Ona podrazumeva uzimanje uzoraka tkiva dojke za patohistološku analizu. Pre započinjanja intervencije, daje se lokalna anestizija da bi se procedura maksimalno obezbolila.

Ovaj pregled se preporučuje svim mladim osobama, pogotovo onima koje primete neku promenu u dojci, ili na koži, ili koji u porodici imaju obolele od maligniteta dojke, ginekološkog tumora ili tumora debelog creva.

Zakazivanje pregleda

Dr Daniela Donat

RadiologMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Atina

Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Atina

Bulevar Evrope 22
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Dr Daniela Donat, radiolog, u Poliklinici Atina obavlja ultrazvuk i pregled dojke, biopsuju dojke, ultrazvuk gornjeg i donjeg abdomena i ultrazvuk štitne žlezde.

Poliklinika Atina
Bulevar Evrope 22
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: