Dr Gordana Jović – Cvetanović Doktor stomatologije – Stomatološka ordinacija Gorddent

Dr Gordana Jović – Cvetanović Doktor stomatologije – Stomatološka ordinacija Gorddent

Stomatološka ordinacija Gorddent
Bore Prodanovića 4/2
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dr Gordana Jović - Cvetanović Doktor stomatologije
Dr Gordana Jović Cvetanović stomatolog

Medicinske usluge

Biografija doktora

Stomatološka ordinacija Gorddent Novi Sad

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Stomatološki pregled
Stomatološki pregled je najbolja prevencija u borbi protiv karijesa. Preporučuje se dva puta godišnje, a u uslovima saniranih zuba i uspostavljene dobre oralne higijene, obavezan je pregled jednom godišnje. Redovan stomatološki pregled neophodan da bi se sprečili ili rano otkrili odredjeni poremećaji.

Totalne proteze
Totalnom protezom rešavamo problem potpune bezubosti. Izrađivanje totalnih proteza je u potpunosti bezbolno. Uzima se otisak čeljusti i na osnovu njega se izrađuje totalna proteza. Potrebno je izvesno vreme kako biste se navikli na novo strano telo u ustima.

Parcijalne i akrilatne proteze
Ukoliko pacijent nema svoje zube ili ih ima veoma malo, izrađuju se parcijalne ili akrilatne proteze. Akrilatne proteze najčešće se koriste kao privremeno rešenje kada se planira rad na implantima, posle režanj operacije itd.

Skeletirane (vizil ili wironit) parcijalne proteze
Skeletirane proteze su izuzetno trajne i predstavljaju najbolje proteze u konvencionalnoj protetici. Mnogo su čvršće, manje i estetski privlačnije. Zahvaljujući smanjenju njihove veličine znatno je olakšano prilagođavanje na postojanje stranog tela u ustima.

Skeletirana proteza sa atečmenima
Skeletirana proteza sa atečmenima se postavlja kod pacijenata koji imaju želju za manjom upadljivošću protetske nadoknade, jer se atečmeni kojima se ova vrsta proteza kači za preostale zube uopšte ne vide, za razliku od kukica koje se postavljaju na običnu skeletiranu protezu.

Metalokeramičke krune (ili navlake)
Metalokeramičke krunice (navlake) se izrađuju kao zamena za nedostajuće zubne površine jednog zuba. Izrađuju se i ukoliko je potrebno korigovati oblik, veličinu, boju ili položaj zuba, a najčešće se prave kada je u najvećoj meri zub oštećen karijesom i nemoguće ga je sanirati belom plombom. One u potpunosti imitiraju prirodne zube, kako estetski, tako i funkcionalno.

Metalokeramički mostovi
Metalokeramički mostovi se izrađuju ukoliko nedostaje nekoliko zuba, a da je pritom bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koji će se koristiti kao nosači mosta. Ukoliko pak ne postoje zdravi zubi, most se može zakačiti za implantat. Oni imaju, ne samo estetsku, nego i zdravstvenu funkciju, jer sprečavaju povlačenje zubnog mesa, a samim tim i kretanje susednih zuba.

Bezmetalne krunice i mostovi
Bezmetalne krunice i mostovi se izrađuju kada kod pacijenata postoji veća potreba za prirodnjim izgledom zuba. Oni su približno istog kvaliteta i čvrstine kao i metalokeramičke krunice i mostovi. U njihovoj izradi se koriste cirkonijum-dioksid i litijum-disilikat koji obezbeđuju izuzetnu mehaničku otpornost, ali i prelamanje svetlosti koje je slično kao i kod prirodnog zuba.

Livena nadogradnja zuba
Livena nadogradnja zuba se koristi u slučajevima kada je krunica zuba uništena, ali je koren zuba dovoljno dobar da se može iskoristiti. Ona predstavlja metalni kočić, koji se jednim delom zakači u koren zuba, a njegov drugi deo je tako oblikovan da nosi navlaku, odnosno krunicu veštačkog zuba.

Kompozitna nadogradnja (kompozitni kočići)
Kompozitna nadogradnja se koristi u slučaju da pacijent ima očuvan koren zuba iako je krunica u potpunosti uništena. Ona predstavlja metalni kočić koji se sa jedne strane zalepi u koren zuba, a na njegov drugi deo, koji nosi navlaku, tj. veštačku krunicu, se nadoknađuje kompozitnim ispunom.

Fasetirane krunice ili zubne navlake
Fasete (fasetirane krunice ili zubne navlake) se koriste kako bi se popravio izgled istrošene zubne gleđi, izmenjene boje zuba u smislu potamnelih ili obezbojenih zuba, u slučaju postojanja razmaka između zuba, pukotine ili naprsline. To su posebno napravljene ljuspice koje se postavljaju na površinu zuba ulepšavajući njihov izgled. Najčešće se izrađuju od kompozitnih materijala.

Kompozitne (bele) plombe
Prilikom standardne popravke zuba koriste se kompozitne, odnosno bele plombe. One su bolje od starih, crnih, amalgamskih plombi u tom smislu što se vezuju za zub putem velikog broja veza u mikropukotinama gleđi i dentina povećavajući površinu kojom se za njega vezuju. Pored toga, hermetički se zatvara kavitet, odnosno prostor unutar zuba koji ostaje kada se ukloni inficirano tkivo. Na taj način se sprečava prodor mikroorganizama u manje otporna zubna tkiva.

Amalgam plombe
Amalgam plombe se koriste samo za izuzetno velike kvarove i za zadnje zube koji treba da podnesu jak pritisak. One se samo mehanički uglavljuju u kavitet koji se pravi tako da je širi na dnu nego na površini, kako bi se sprečilo njegovo ispadanje. Kada se amalgam stvrdne dolazi do njegove mikronske kontrakcije, odnosno skupljanja. Ono je sasvim dovoljno da kroz nastalu pukotinu prođe pljuvačka. Vremenom se rastvara podloga koja se nalazi ispod plombe i razvija se karijes ispod nje.

GJC plombe (glas-jonomer cementi)
GJC plombe se koriste za direktnu restauraciju zuba. Oni ostvaruju sa gleđi i dentinom veoma dugotrajne hemijske veze čime se obezbeđuje njihova trajnost. Ove plombe imaju posebnu primenu u dečijoj stomatologiji.

Lečenje kanala korena zuba (endodoncija) ili vađenje zubnog živca (pulpe)
Tokom lečenja kanala korena zuba iz kanala korena vadi se zubni živac, nakon čega se širi i puni odgovarajućim stomatološkim materijalima. Intervencija je u potpunosti bezbolna.

Vađenje zuba (ekstrakcija)
Samo u slučaju da zub ne može nikako da se izleči ili on ometa izrastanje drugog, važnijeg zuba, pristupa se njegovom vađenju. Prethodno se pravi rentgenski snimak kako bi se napravio plan za najbolji način uklanjanja zuba. Obavlja se uz lokalnu anesteziju, mehaničkim putem, a pre procedure ne bi trebalo jesti ni piti pet ili šest sati.

Redovan stomatološki pregled za decu
Za decu do 12. godine redovan stomatološki pregled preporučuje se na svaka 4 meseca i omogućava proveru kvaliteta pranja zuba, eventuelne kariozne lezije i na vreme primate ortodoksni poremećaji. Pored toga, pružaju se saveti za pravilno pranje zuba.

Zalivanje fisura
Metoda kojom se  sprečava stvaranje karijesa, a predstavlja premazivanje najdubljih brazda na zubima, gde se obično skupljaju ostatci hrane, kiselinom koja u gleđi stvara mnoštvo sitnih, odnosno mikropukotina naziva se zalivanje fisura. Zatim se ona dobro ispere, a na tretirano mesto se stavlja tečni preparat sa fluorom. Taj preparat prodire u sve pukotine, zaravnjuje sva udubljenja na zubu, pa i ona najveća i na taj način sprečava prodor mikroorganizama.

Ekstrakcija mlečnog zuba
Ekstrakcija mlečnog zuba se obavlja kada se oni klate (pred redovnu smenu zuba), u situacijama kada oni ometaju nicanje stalnih zuba ili ukoliko daju česte infekcije praćene bolom, temperaturom i otokom u predelu zuba. Ekstrakcija predstavlja laku hiruršku intervenciju gde stomatolog brzo, uz lokalnu anesteziju izvadi mlečni zub.

Obrada (čišćenje) paradontalnog džepa
Obavlja se kada su hronično oboljenje desni (paradontopatija), kao i kamenac, prisutni dug vremenski period, te se ispod krune zuba napravio džep u kojem je nagomilan gnoj. Ona se izvodi hirurški ili nehirurškim zahvatima. U okviru tih zahvata danas se koriste veštački koštani implantati, odnosno veštačka kost. Obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Mehaničko skidanje zubnog kamenca
Predstavlja metodu kojom se uklanjaju potencijalni uzročnici parodontopatije. Predstavlja skidanje nataloženih minerala iz pljuvačke koji su se zalepili za zubni plak i omogućili mu da očvrsne. Njega je nemoguće skinuti redovnim pranjem zuba, te se njegovo skidanje obavlja u stomatološkoj ordinaciji.

Ultrazvučno skidanje kamenca
Ultrazvukom se znatno preciznije, brže i u potpunosti bezbolno uklanjaju sve zubne naslage, a koje mogu biti uzročnik parodontopatije. Ultrazvučne vibracije, koje se tom prilikom koriste pomažu u smanjenju broja oralnih bakterija tako što u kontaktu sa pomenutim zracima dolazi do njihovog oštećivanja.

Beljenje zuba
Predstavlja estetsku intervenciju koja se primenjuje kada zubi usled dugotrajnog konzumiranja kafe, duvana, slatkiša itd. promene boju i izgube svoj prirodni sjaj. Tokom ove metoode boja zuba nakon samo jedne terapije biva posvetljena za šest do osam nijansi. Efekat izbeljivanja zuba traje tri do četiri godine, kada se može ponoviti postupak. Nakon ovog postupka, često ostaje blag bol na zubima tokom nedelju do dve dana i primetna je osetljivost na toplo i hladno.

Poliranje zuba
Veoma važan terapijski i kozmetički postupak, gde se rotirajućom četkicom i odgovarajućom pastom uklanjaju meke naslage sa zubne gleđi. Često se koristi i nakon ultrazvučnog uklanjanja tvrdih zubnih naslaga, kako se na tako hrapavim površinama ne bi lako zadržavale meke naslage i ponovo stvarale kamenac. Poliranjem se ne oštećuje zubna gleđ.

Biografija doktora: Dr Gordana Jović - Cvetanović Doktor stomatologije

Dr Gordana Jović Cvetanović stomatolog

Dr Gordana Jović - Cvetanović rođena je u Rijeci, a studije stomatologije završila je u Novom Sadu, 1994. godine. Specijalističke studije iz oblasti lečenja zuba i endodoncije uspešno je završila 2004. godine. Privatnom praksom se bavi od 1992. godine.

Zakazivanje pregleda

Dr Gordana Jović - Cvetanović

Doktor stomatologijeMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija Gorddent

Bore Prodanovića 4/2
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija Gorddent

Bore Prodanovića 4/2
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Dr Gordana Jović – Cvetanović, doktor stomatologije, vlasnica je stomatološke ordinacije Gorddent, u Novom Sadu. Njene usluge su stomatološki pregled za decu i odrasle, plombiranje kompozitnim plombama, zalivanje fisura, totalne i parcijalne proteze, metalokeramičke krune i mostovi, bezmetalne krunice, skidanje zubnog kamenca itd.

Stomatološka ordinacija Gorddent
Bore Prodanovića 4/2
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: