Dr Melinda Marković Stomatolog – Stomatološka ordinacija NS Dental Studio

Dr Melinda Marković Stomatolog – Stomatološka ordinacija NS Dental Studio

Stomatološka ordinacija NS Dental studio
Zorana Radmilovića 10
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dr Melinda Marković Stomatolog
Dr Melinda Marković stomatolog

Medicinske usluge

Biografija doktora

Stomatološka ordinacija NS Dental Studio Novi Sad

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Stomatološki pregled i konsultacije
Stomatološki pregled  je najbolja prevencija u borbi protiv karijesa I drugih oralnih oboljenja. Preporučuje se dva puta godišnje. Redovan stomatološki pregled neophodan je za sprečavanje i rano otkrivanje bolesti usta i zuba. Svi stomatološki pregledi kod nas su besplatni.  U toku pregleda dobićete sve potrebne informacije o stanju i zdravlju vaših zuba i oralnih tkiva kao i predlog terapije i njihovu cenu.

Plombiranje zuba kompozitnim (belim) plombama
Bele (kompozitne) plombe predstavljaju estetske plombe koje zahvaljujući razvoju tehnologije materijala danas uspešno mogu da se koriste kako na prednjim zubima tako i na bočnim zubima.

Amalgamske plombe
Amalgamske plombe se koriste za plombiranje bočnih zuba.

GJC plombe (glas-jonomer cementi)
GJC plombe koristimo za direktnu restauraciju zuba. Oni ostvaruju sa gleđi i dentinom veoma dugotrajne hemijske veze čime se obezbeđuje njihova trajnost. Ove plombe imaju posebnu primenu u dečijoj stomatologiji.

Lečenje kanala korena zuba, endodontska terapija
Lečenje kanala korena zuba predstavlja postupak vađenja zubnog živca iz kanala korena zuba, nakon čega se kanal obrađuje mehaničko-medikamentoznim metodama i na kraju puni odgovarajućim stomatološkim materijalima.

Vađenje zuba (ekstrakcija)
Vađenje zba se obavlja u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolno. Prethodno pravimo rentgenski snimak kako bismo napravili plan za najbolji način uklanjanja zuba. U zavisnosti od položaja i stanja zuba, kao i njegovog odnosa sa okolnim anatomskim strukturama, vađenje može da bude nekomplikovano, komplikovano ili hirurško.

Hirurško vađenje zuba
Hirurškom vađenju zuba pristupamo ukoliko dođe do ankiloze, ukoliko je takva anatomija korena zuba da je nemoguće izvaditi ga mehanički ili je položaj zuba takav da će doći do povređivanja anatomskih struktura. Intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji i obuhvata pravljenje hirurškog reza kako bi se zub izvadio.

Hirurško uklanjanje viličnih cista (cistektomija)
Hirurško uklanjanje viličnih cista vršimo kako bismo u potpunosti uklonili cistični sakus. Sama intervencija se vrši pod lokalnom anestezijom i bezbolna je.

Resekcija korena zuba (apikotomija)
Tokom ove intervencije uklanja se deo korena zuba uz istovremenu  kiretažu (čišćenje) i potpuno odstranjenje  patološkog procesa iz kosti. Prethodno obavljamo mehaničku i hemijsku pripremu kanala korena zuba iz kojeg se infekcija i proširila. Obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Disekcija zuba
Disekcija zuba jeste zahvat tokom kojeg odstranjujemo jedan ili dva korena koje je nemoguće izlečiti konzervativnim putem. Njega obavljamo i u slučaju da je došlo do frakcije (preloma) zuba u predelu račvanja korenja, a bitno nam je da sačuvamo bar jedan koren kako bismo mogli da izvršimo protetsku nadogradnju nedostajućeg zuba. Obavlja se u lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolno.

Gingivektomija ili opsecanje gingive
Gingivektomija je hirurška intervencija tokom koje odstranjujemo deo desni koji predstavlja višak i remeti normalnu funkciju, kao npr. opsecanje gingive u predelu poluizniklih umnjaka kako bi se oslobodila cela kruna zuba.  Njome se mogu korigovati i neke nepravilnosti u pogledu gingive koje predstavljaju estetski problem.

Zubni implanti
Zubi implanti se ugrađuju kao nadoknada jednog ili više nedostajućih zuba. Oni imaju oblik šrafa koji ima zadatak da imitira koren zuba koji nedostaje i ugrađujemo ih u viličnu kost. Predstavljaju najbolju zamenu za izgubljeni zub, jer se njihovom ugradnjom izbegava brušenje susednih zuba. Izrađuju se od titanijuma, materijala na koji naš organizam dobro reaguje. Obavlja se u lokalnoj anesteziji. Nakon ugradnje potrebno je tri do šest meseci da se implant učvrsti u kosti, nakon čega se stomatološka intervencija nastavlja izradom mostova i krunica.

Totalne i parcijalne akrilatne proteze
Totalnonim i parcijalnim protezama rešavamo problem potpunog ili delimičnog nedostatka zuba. Izrađivanje proteza je u potpunosti bezbolno. Uzimamo otisak i na osnovu njega izrađujemo protezu. Potrebno je izvesno vreme kako biste se navikli na novo strano telo u ustima.

Totalne proteze sa metalnom bazom
Totalne proteze sa metalnom bazom predstavljaju ojačane totalne proteze koje zahvaljujući metalnoj bazi imaju veću čvrstinu i trajnost.

Skeletirane (vizil ili vironit) parcijalne proteze
Skeletirane proteze su izuzetno trajne i predstavljaju najbolje proteze u konvencionalnoj protetici. Mnogo su čvršće, manje i estetski privlačnije. Zahvaljujući smanjenju njihove veličine znatno je olakšano prilagođavanje na postojanje stranog tela u ustima.

Skeletirana proteza sa atečmenima
Skeletirana proteza sa atščmenima se postavlja kod pacijenata koji imaju želju za manjom upadljivošću protetske nadoknade, jer se atečmeni kojima se ova vrsta proteza kači za preostale zube uopšte ne vide, za razliku od kukica koje se postavljaju na običnu skeletiranu protezu.

Valplast proteza
Valplast proteza se ugrađuje ukoliko pacijent ima veoma malo svojih zuba ili kao privremeno rešenje kada se planira rad na implantima. One pružaju bolji estetski ugođaj od klasičnih, parcijalnih proteza, savitljive su i nemaju žičane elemente.

Metalokeramičke krune (navlake)
Metalokeramičke krunice izrađujemo kao zamenu za nedostajuće zubne površine jednog zuba. Izrađujemo ih ukoliko je potrebno korigovati oblik, veličinu, boju ili položaj zuba, a najčešće se prave kada je u najvećoj meri zub oštećen karijesom i nemoguće ga je sanirati belom plombom. One u potpunosti imitiraju prirodne zube, kako estetski, tako i funkcionalno.

Metalokeramički mostovi
Metalokeramički mostovi se izrađuju ukoliko nedostaje jedan ili više zuba, a da je pritom bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koji će se koristiti kao nosači mosta. Ukoliko pak ne postoje zdravi zubi nosači mosta, most se može izraditi  na  implantatima.

Bezmetalne krunice i mostovi
Bezmetalne krunice i mostove izrađujemo kada kod pacijenata postoji veća potreba za prirodnjim izgledom zuba. Oni su kvalitetniji od metalokeramičkih krunica i mostova. Prelamanje svetlosti je slično kao i kod prirodnog zuba te su iz tog razloga estetski efekti najzadovoljavajući.

Livena nadogradnja zuba
Livena nadogradnja zuba se koristi u slučajevima kada je krunica zuba uništena, ali je koren zuba dovoljno dobar da se može iskoristiti. Ona predstavlja metalni kočić, koji se jednim delom fiksira u koren zuba, a njegov drugi deo je tako oblikovan da nosi navlaku, odnosno krunicu veštačkog zuba.

Kompozitna nadogradnja  
Kompozitna nadogradnja se, kao i livena nadogradnja, koristi u slučaju da pacijent ima očuvan koren zuba iako je krunica u potpunosti uništena.

Kompozitne i keramičke fasete
Kompozitne i keramičke fasete koristimo kako bismo popravili izgled istrošene zubne gleđi, izmenjene boje zuba u smislu potamnelih ili obezbojenih zuba, u slučaju postojanja razmaka između zuba, pukotine ili naprsline. To su posebno napravljene ljuspice koje se postavljaju na površinu zuba ulepšavajući njihov izgled.

Mobilni ortodontski aprat
Mobilni ortodontski aparat koristimo za lečenje nepravilnosti položaja zuba, nepovoljnog odnosa vilica i asimetričnosti lica kod dece i odraslih. Mobilni aparat pacijent može sam da skida i vraća u usta po potrebi (npr. tokom jela, održavanja higijene usta itd). On proizvodi blagu silu koja utiče na pomeranje zuba u željeni položaj.

Funkionalni ortodontski aparat  
Funkcionalni ortodontski aparat predstavlja vrstu mobilnog ortodontskog aparata koja služi za odvikavanje od loših navika i ispravljanje zagrižaja.

Fiksni ortodontski aparat
Fiksni ortodontski aparat postavljamo na stalne zube kako bismo popravili njihov položaj ili pak izvukli neiznikle (impaktirane) zube. Niz bravica od kojih se on sastoji, posebnim lepkom se postavljaju na zube pritom ne oštećujući zubnu gleđ. Luk, koji povezuje sve bravice sistemom zatezanja pomera zube u željeni položaj. Oni se mogu postavljati bez obzira na starost pacijenta. Nakon završene terapije fiksnim ortodonskim aparatom, pacijentu se izrađuje retiner (mobilni aparat ili folija), kojim se zubi stabilizuju i zadržavaju na mestu. U zavisnosti od materijala od kojeg se izrađuju fiksni ortodontski aparati mogu da budu metalni ili estetski.

Redovan stomatološki pregled za decu
Redovan stomatološki pregled se za decu do 12. godine preporučuje na svaka 4 meseca i omogućava proveru kvaliteta pranja zuba, eventualne kariozne lezije, prati nicanje stalnih zuba i pravovremeno otkrivanje ortodoksnih poremećaja.

Zalivanje fisura
Zalivanje fisura je metoda kojom sprečavamo stvaranje karijesa, a predstavlja premazivanje najdubljih brazda na bočnim zubima, gde se obično skupljaju ostaci hrane, materijalima koji sadrže fluor. Materijal prodire u sve pukotine, zaravnjuje sva udubljenja na zubu,  i na taj način sprečava zadržavanje hrane i dentalnog plaka, a prisutan fluor povećava otpornost zuba na karijes.

Popravka mlečnog zuba
Popravka mlečnog zuba obavlja se u lokalnoj anesteziji i  potpuno je bezbolna.

Ekstrakcija mlečnih zuba
Ekstrakcija mlečnih zuba se obavlja kada se oni klate (pred redovnu smenu zuba), u situacijama kada oni ometaju nicanje stalnih zuba ili ukoliko daju česte infekcije praćene bolom, temperaturom i otokom u predelu zuba. Ekstrakcija predstavlja laku hiruršku intervenciju gde stomatolog brzo, uz lokalnu anesteziju izvadi mlečni zub.

Kiretaža (čišćenje) parodontalnog džepa
Čišćenje parodontalnog džepa omogućava uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, kao i inflamiranog tkiva iz nastalog parodontalnog džepa. Obavlja se u lokalnoj anesteziji čime se postiže potpuna bezbolnost .

Ultrazvučno skidanje kamenca
Ultrazvukom se znatno preciznije, brže i u potpunosti bezbolno uklanjaju sve zubne naslage, a koje mogu biti uzročnik parodontopatije. Ultrazvučne vibracije, koje se tom prilikom koriste pomažu u smanjenju broja oralnih bakterija tako što u kontaktu sa pomenutim zracima dolazi do njihovog oštećivanja.

Hiruško lečenje paradontopatije (režanj operacija)
Režanj operacija je intervencija tokom koje odižemo gingivu, pravimo režanj, te vidljivi koren zuba i procesima izmenjenu gingivu sa druge strane čistimo direktnom metodom. Nju najčešće izvodimo na grupi zuba koji su obuhvaćeni uznapredovalom parodontopatijom, a kod kojih je zbog dubine parodontolnog džepa bilo nemoguće očistiti ga. Ovom intervencijom čisti se inflamirano tkivo i usporava se proces napredovanja parodontopatije. U toku intervencije moguće je ugraditi veštačku kost i bioresorptivne kolagene membrane koje poboljšavaju učinak ove hirurške intervencije.

Beljenje zuba
Beljenje zuba predstavlja estetsku intervenciju koju primenjujemo kada zubi usled dugotrajnog konzumiranja kafe, duvana, slatkiša itd. promene boju i izgube svoj prirodni sjaj. U zavisnosti od nijanse koju želimo da postignemo, postupak se ponavlja nekoliko puta. Trajnost postignutog efekata zavisi od načina života (higijene zuba, ishrane, konzumiranja obojenih pića...).

Zubni nakit
Zubni nakit se postavlja  neinvazivnom metodom. On se za zub vezuje lepkom. U zavisnosti od želje pacijenata, može se ugraditi nakit od zlata, veštačkog dijamanta, cirkon ili pravi dijamant. Ugrađen nakit može, ukoliko se vodi računa, da stoji i do godinu dana, a po potrebi se može i samostalno skinuti pritom neostavljajući nikakav trag niti oštećenje na zubu.

Zubna tetovaža
Prilikom izrade keramičke krunice možemo da oslikamo mali crtež – zubnu tetovažu na vidljivoj strani zuba. Potrebno je da Vi skicirate crtež, a mi ćemo tetovažu napraviti prema Vašoj skici.

Poliranje zuba
Poliranje zuba je veoma važan terapijski i kozmetički postupak gde rotirajućom četkicom i odgovarajućom pastom uklanjamo meke naslage sa zuba. Često je koristimo i nakon ultrazvučnog uklanjanja tvrdih zubnih naslaga, kako se na tako hrapavim površinama ne bi lako zadržavale meke naslage i ponovo stvarale kamenac. Poliranjem se ne oštećuje zubna gleđ.

Biografija doktora: Dr Melinda Marković Stomatolog

Dr Melinda Marković stomatolog

Dr Danica Šijački, doktor stomatologije, diplomirala je na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Zakazivanje pregleda

Dr Melinda Marković

StomatologMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija NS Dental studio

Zorana Radmilovića 10
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija NS Dental studio

Zorana Radmilovića 10
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Dr Melinda Marković, stomatolog, obaviće sve potrebne stomatološke intervencije kako bi Vaš osmeh postao privlačan i zadivljujuć. Kompletne usluge od popravke, lečenja i vađenja zuba, do izrade implanata, totalnih i parcijalnih proteza, apikotomije, gingivektomije itd. obaviće sa pažnjom i maksimalno profesionalno. Stručnost, preciznost i posvećenost kojom pristupa u rešavanju svih dentalnih problema čine pacijente kojima se bavi dr Melinda Marković zadovoljnim i vernim  klijentima.

Stomatološka ordinacija NS Dental studio
Zorana Radmilovića 10
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: