Dr Mirko Bošković Stomatolog – Stomatološka ordinacija Bošković

Dr Mirko Bošković Stomatolog – Stomatološka ordinacija Bošković

Stomatološka ordinacija Bošković
Bulevar oslobođenja 107/I
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dr Mirko Bošković Stomatolog
Dr Mirko Bošković, stomatolog

Medicinske usluge

Biografija doktora

Stomatološka ordinacija Bošković, Novi Sad

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Stomatološki pregled
Stomatološki pregled je najbolja prevencija u borbi protiv karijesa. Preporučuje se dva puta godišnje, a u uslovima saniranih zuba i uspostavljene dobre oralne higijene, obavezan je pregled jednom godišnje. Redovan stomatološki pregled neophodan da bi se sprečili ili rano otkrili odredjeni poremećaji.

Zalivanje fisura
Zalivanje fisura jeste metoda kojom sprečavamo stvaranje karijesa, a predstavlja premazivanje najdubljih brazda na zubima, gde se obično skupljaju ostatci hrane, kiselinom koja u gleđi stvara mnoštvo sitnih, odnosno mikropukotina. Zatim se ona dobro ispere, a na tretirano mesto se stavlja tečni preparat sa fluorom. Taj preparat prodire u sve pukotine, zaravnjuje sva udubljenja na zubu, pa i ona najveća i na taj način sprečava prodor mikroorganizama.

Ekstrakcija mlečnog zuba
Ekstrakcija mlečnog zuba se obavlja kada se oni klate (pred redovnu smenu zuba), u situacijama kada oni ometaju nicanje stalnih zuba ili ukoliko daju česte infekcije praćene bolom, temperaturom i otokom u predelu zuba. Ekstrakcija predstavlja laku hiruršku intervenciju gde stomatolog brzo, uz lokalnu anesteziju izvadi mlečni zub.

Kompozitne (bele) plombe, plombiranje zuba kompozitnim plombama
Prilikom standardne popravke zuba koristimo kompozitne, odnosno bele plombe. One su bolje od starih, crnih, amalgamskih plombi u tom smislu što se vezuju za zub putem velikog broja veza u mikropukotinama gleđi i dentina povećavajući površinu kojom se za njega vezuju. Pored toga, hermetički se zatvara kavitet, odnosno prostor unutar zuba koji ostaje kada se ukloni inficirano tkivo. Na taj način se sprečava prodor mikroorganizama u manje otporna zubna tkiva.

Plombiranje zuba amalgam plombama
Amalgam plombe se koriste samo za izuzetno velike kvarove i za „zadnje zube“ koji treba da podnesu jak pritisak. One se samo mehanički uglavljuju u kavitet koji se pravi tako da je širi na dnu nego na površini, kako bi se sprečilo njegovo ispadanje. Kada se amalgam stvrdne dolazi do njegove mikronske kontrakcije, odnosno skupljanja. Ono je sasvim dovoljno da kroz nastalu pukotinu prođe pljuvačka. Vremenom se  rastvara podloga koja se nalazi ispod plombe i razvija se karijes ispod nje.

GJC plombe (glas-jonomer cementi)
GJC plombe koristimo za direktnu restauraciju zuba. Oni ostvaruju sa gleđi i dentinom veoma dugotrajne hemijske veze čime se obezbeđuje njihova trajnost. Ove plombe imaju posebnu primenu u dečijoj stomatologiji.

Obrada (čišćenje) parodontalnog džepa
Obrada parodontalnog džepa obavlja se kada su hronično oboljenje desni (parodontopatija), kao i kamenac, prisutni dug vremenski period, te se ispod krune zuba napravio džep u kojem je nagomilan gnoj. Ona se izvodi hirurški ili nehirurškim zahvatima. U okviru tih zahvata danas se koriste veštački koštani implantati, odnosno veštačka kost. Obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Režanj operacija
Režanj operacija se radi kada su zubi već osetno rasklaćeni, a kao posledica zapaljenja parodoncijuma. Hirurškim putem desni (režanj) se odvajaju od kosti, čisti zapaljensko tkivo, a izgubljena kost nadoknađuje sa veštačkom kosti u vidu granulata, kroz koje kost zarasta. Zatim se režanj ušiva, a konci se skidaju nakon sedam dana. Značajno učvršćivanje zuba se očekuje nakon 3-4 nedelje, a potpuno zarastanje kosti oko 4-6 meseci.

Lečenje kanala korena zuba (endodoncija), endodontska terapija ili vađenje zubnog živca (pulpe)
Tokom ovog postupka iz kanala korena vadimo zubni živac, nakon čega ga širimo i punimo odgovarajućim stomatološkim materijalima. Intervencija je u potpunosti bezbolna.

Vađenje zuba (ekstrakcija)
Samo u slučaju da zub ne možemo nikako da izlečimo ili on ometa izrastanje drugog, važnijeg zuba pristupamo njegovom vađenju. Prethodno pravimo rentgenski snimak kako bismo napravili plan za najbolji način uklanjanja zuba. Obavlja se uz lokalnu anesteziju, mehaničkim putem, a pre procedure ne bi trebalo jesti ni piti pet ili šest sati.

Metalokeramičke krune (krunice ili navlake)
Metalokerami[ke krune izrađujemo kao zamenu za nedostajuće zubne površine jednog zuba. Izrađujemo ga ukoliko je potrebno korigovati oblik, veličinu, boju ili položaj zuba, a najčešće se prave kada je u najvećoj meri zub oštećen karijesom i nemoguće ga je sanirati belom plombom. One u potpunosti imitiraju prirodne zube, kako estetski, tako i funkcionalno.

Metalokeramički mostovi
Izrađujemo ih ukoliko nedostaje nekoliko zuba, a da je pritom bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koji će se koristiti kao nosači mosta. Ukoliko pak ne postoje zdravi zubi, most se može zakačiti za implantat. Oni imaju, ne samo estetsku, nego i zdravstvenu funkciju, jer sprečavaju povlačenje zubnog mesa, a samim tim i kretanje susednih zuba.

Bezmetalne krunice i mostovi
Bezmetalne krunice i mostove izrađujemo kada kod pacijenata postoji veća potreba za prirodnjim izgledom zuba. Oni su približno istog kvaliteta i čvrstine kao i metalokeramičke krunice i mostovi. U njihovoj izradi se koriste cirkonijum-dioksid i litijum-disilikat koji obezbeđuju izuzetnu mehaničku otpornost, ali i prelamanje svetlosti koje je slično kao i kod prirodnog zuba.

Livena nadogradnja zuba
Livena nadogradnja zuba se koristi u slučajevima kada je krunica zuba uništena, ali je koren zuba dovoljno dobar da se može iskoristiti. Ona predstavlja metalni kočić, koji se jednim delom zakači u koren zuba, a njegov drugi deo je tako oblikovan da nosi navlaku, odnosno krunicu veštačkog zuba.

Kompozitna nadogradnja (kompozitni kočići)
Kompozitna nadogradnja se, kao i livena nadogradnja koristi u slučaju da pacijent ima očuvan koren zuba iako je krunica u potpunosti uništena. Ona predstavlja metalni kočić koji se sa jedne strane zalepi u koren zuba, a na njegov drugi deo, koji nosi navlaku,  tj. veštačku krunicu, se nadoknađuje kompozitnim ispunom.

Fasetirane krunice, fasete ili zubne navlake
Fasetirane krunice koristimo kako bismo popravili izgled istrošene zubne gleđi, izmenjene boje zuba u smislu potamnelih ili obezbojenih zuba, u slučaju postojanja razmaka između zuba, pukotine ili naprsline. To su posebno napravljene “ljuspice” koje se postavljaju na površinu zuba ulepšavajući njihov izgled. Najčešće se izrađuju od porcelana i kompozitnih materijala.

Totalne proteze
Totalnom protezom rešavamo problem potpune bezubosti. Izrađivanje totalnih proteza je u potpunosti bezbolno. Uzimamo otisak čeljusti i na osnovu njega izrađujemo totalnu protezu. Potrebno je izvesno vreme kako biste se navikli na novo strano telo u ustima.

Parcijalne i akrilatne proteze
Ukoliko pacijent nema svoje zube ili ih ima veoma malo, izrađujemo parcijalne ili akrilatne proteze. Akrilatne proteze najčešće koristimo kao privremeno rešenje kada se planira rad na implantima, posle režanj operacije itd.

Valplast proteza
Ugrađuje se ukoliko pacijent ima veoma malo svojih zuba ili kao privremeno rešenje kada se planira rad na implantima. One pružaju bolji estetski ugođaj od klasičnih, parcijalnih proteza, savitljive su i nemaju žičane elemente.

Skeletirane (vizil ili wironit) parcijalne proteze
Skeletirane proteze su izuzetno trajne i predstavljaju najbolje proteze u konvencionalnoj protetici. Mnogo su čvršće, manje i estetski privlačnije. Zahvaljujući smanjenju njihove veličine znatno je olakšano prilagođavanje na postojanje stranog tela u ustima.

Skeletirana proteza sa atečmenima
Postavlja se kod pacijenata koji imaju želju za manjom upadljivošću protetske nadoknade, jer se atečmeni kojima se ova vrsta proteza kači za preostale zube uopšte ne vide, za razliku od kukica koje se postavljaju na običnu skeletiranu protezu.

Mobilni ortodontski aprat
Mobilni ortodontski aprat koristimo za lečenje nepravilnosti položaja zuba, nepovoljnog odnosa vilica i asimetričnosti lica kod dece i odraslih. Mobilni aparat pacijent može sam da skida i vraća u usta po potrebi (npr. tokom jela, održavanja higijene usta itd). On proizvodi blagu silu koja utiče na pomeranje zuba u željeni položaj.

Funkionalni ortodontski aparat
Funkcionalni ortodontski aparat predstavlja vrstu mobilnog ortodontskog aparata koja služi za odvikavanje od loših navika i ispravljanje zagrižaja. Tokom nošenja ovog aparata, deca ne mogu da jedu, piju niti pričaju.

Fiksni ortodontski aparati
Fiksni ortodontski aparat postavljamo na stalne zube kako bismo popravili njihov položaj ili pak izvukli neiznikle (impaktirane) zube. Niz bravica od kojih se on sastoji, posebnim lepkom se postavljaju na zube pritom ne oštećujući zubnu gleđ. Luk, koji povezuje sve bravice sistemom zatezanja pomera zube u željeni položaj. Oni se mogu postavljati bez obzira na starost pacijenta. Nakon završene terapije fiksnim ortodonskim aparatom, pacijentu se izrađuje retiner (mobilni aparat ili folija), kojim se zubi stabilizuju i zadržavaju na mestu. Retiner se koristi oko godinu dana.

Fiksni samoligirajući aparat
Fiksni samoligirajući aparati omogućavaju bržu terapiju od običnih fiksnih aparata. Kako se skraćuje vreme nošenja, tako se smanjuje i broj potrebnih kontrolnih pregleda. Pored kraćeg nošenja, ovi aparati pružiće Vam i veću udobnost.

Estetska fiksna proteza
Estetska fiksna proteza se izrađuje ukoliko postoji potreba za popravkom položaja zuba ili vađenjem neizniklih zuba, a da pritom pacijent želi da proteza bude što manje upadljiva. Njene su bravice – delovi proteze koji se lepe za zubnu gleđ – napravljeni od estetskih materijala kao što su safir ili keramika. Mogu biti providne ili izrađene u boji koju odaberete. Luk koji ih povezuje može biti metalni, ali možete odabrati i luk bele boje te će proteza biti u potpunosti neupadljiva.

Zubni implanti
Zubne implante ugrađujemo kao nadoknadu jednog ili više nedostajućih zuba. Oni imaju oblik šrafa koji ima zadatak da imitira koren zuba koji nedostaje i ugrađujemo ih u viličnu kost. Predstavljaju najbolju zamenu za izgubljeni zub, jer se njihovom ugradnjom izbegava brušenje susednih zuba. Izrađuju se od titanijuma, materijala na koji naš organizam dobro reaguje. Obavlja se u lokalnoj anesteziji. Nakon ugradnje potrebno je tri do šest meseci da se implant učvrsti u kosti, nakon čega se stomatološka intervencija nastavlja izradom mostova i krunica.

Hirurška ekstrakcija impaktiranih (neizraslih) zuba
Hirurška ekstrakcija impaktiranih zuba predstavlja intervenciju koju sprovodimo prilikom postavljanja fiksnog aparata radi nameštanja zuba na njegovo mesto. Tokom te intervencije prilazimo impaktiranom zubu, oslobađamo ga od kosti i na taj način omogućavamo ortodontu prilaz. Ortodont tom prilikom zalepi breket na zub i žičanom vučom ga kasnije polako, pažljivo spušta i dovodi na pravilno mesto u zubnom luku.

Hirurško uklanjanje viličnih cista (cistektomija)
Hirur[ko uklanjanje viličnih cista vršimo kako bismo u potpunosti uklonili cistični sakus, a koji nastaje kao posledica dugotrajno nelečenog zuba i infekcije njegovog živca. Nekoliko dana pre operacije neophodno je da počnete da pijete antibiotike koje Vam stomatolog prepiše, a sa antibioticima nastavljate i nakon operacije. Sama intervencija se vrši pod lokalnom anestezijom.

Resekcija korena zuba (apikotomija)
Tokom ove intervencije sečemo inficirani deo korena zuba. Istovremeno radimo i kiretažu (čišćenje) i potpuno odstranjenje  patološkog procesa iz kosti. Prethodno obavljamo mehaničku i hemijsku pripremu kanala korena zuba iz kojeg se infekcija i proširila, odnosno kanal sprethodno obradimo i napunimo. Obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Disekcija zuba
Disekcija zuba jeste zahvat tokom kojeg odstranjujemo jedan ili dva korena koje je nemoguće izlečiti konzervativnim putem. Njega obavljamo i u slučaju da je došlo do frakcije (preloma) zuba u predelu račvanja korenja, a bitno nam je da sačuvamo bar jedan koren kako bismo mogli da izvršimo protetsku nadogradnju nedostajućeg zuba. Obavlja se u lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolno.

Gingivektomija ili opsecanje gingive
Gingivektomija je hirurška intervencija tokom koje odstranjujemo parodontalne džepove. Tom prilikom odsecamo delove gingive koji čine meki zid parodontalnog džepa. Njome se mogu korigovati i neke nepravilnosti u pogledu gingive, kao npr. opsecanje gingive u predelu poluizniklih umnjaka kako bi se oslobodila cela kruna zuba.

Saniranje nedislociranih preloma korena zuba ažuriranim šinama
Saniranje nedislociranih preloma korena zuba ažuriranim šinama se radi kod preloma korena zuba, do kojih dolazi najčešće kao posledica pada, udarca u zube/vilicu, saobraćajnih i drugih nezgoda, ukoliko je krunica zuba nedislocirana (ostala u vilici). Očekuje se očuvanje vitaliteta zuba i potpuno učvršćivanje fragmenata za 4-6 meseci.

Odstranjivanje kamena iz izvodnih kanala pljuvačnih žlezda
Kamen (konkrement) u izvodnim kanalima pljuvačne žlezde (sijalolitijaza, sijalokalkuloza) dovodi do bolnog oticanja pljuvačne žlezde, a intenzivira se u toku jela (zbog nemogućnosti oticanja pljuvačke, čije je lučenje pojačano u toku jela). Kamen se odstranjuje hirurškim putem, a zarastanje rane se očekuje veoma brzo (potpuna regeneracija za 2 nedelje).

Hirurško vađenje zuba
Hirurškom vađenju zuba pristupamo ukoliko dođe do ankiloze, ukoliko je takva anatomija korena zuba da je nemoguće izvaditi ga mehanički, ukoliko je položaj zuba takav da će doći do povređivanja anatomskih struktura ili ukoliko je zub lečen ili karijesno destruiran (uništen). Intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji i obuhvata pravljenje hirurškog reza kako bi se zub izvadio.

Ultrazvučno skidanje kamenca
Ultrazvukom se znatno preciznije, brže i u potpunosti bezbolno uklanjaju sve zubne naslage, a koje mogu biti uzročnik parodontopatije. Ultrazvučne vibracije, koje se tom prilikom koriste pomažu u smanjenju broja oralnih bakterija tako što u kontaktu sa pomenutim zracima dolazi do njihovog oštećivanja.

Beljenje zuba
Beljenje zuba predstavlja estetsku intervenciju koju primenjujemo kada zubi usled dugotrajnog konzumiranja kafe, duvana, slatkiša itd. promene boju i izgube svoj prirodni sjaj. Tokom ove metoode boju zuba nakon samojedne terapije posvetlimo za šest do osam nijansi. Efekat izbeljivanja zuba traje tri do četiri godine, kada se može ponoviti postupak. Nakon ovog postupka, često ostaje blag bol na zubima tokom nedelju do dve dana i primetna je osetljivost na toplo i hladno.

Beljenje zuba laserom (beljenje fotonskim gelom)
Beljenje zuba laserom koristimo kada zbog prekomerne upotrebe duvana, kafe, čajeva, slatkiša itd. zubi izgube svoj sjaj i belinu. Ova metoda je manje agresivna i ne oštećuje zube kao druge metode. Pored toga, ono ne ostavlja bol zuba i njihovu osetljivost na toplo i hladno i daje i do 44% bolje rezultate nego neke druge metode.

Postavljanje zubnog nakita
Zubni nakit se postavlja u potpunosti neinvazivnom metodom. On se za zub vezuje lepkom.  U zavisnosti od želje pacijenata, može se ugraditi nakit od zlata, veštačkog dijamanta, cirkon ili pravi dijamant. Ugrađen nakit može, ukoliko se vodi računa, da stoji i do godinu dana, a po potrebi se može i samostalno skinuti i da pritom ne ostane nikakav trag niti oštećenje na zubu.

Poliranje zuba
Poliranje zuba je veoma važan terapijski i kozmetički postupak gde rotirajućom četkicom i odgovarajućom pastom uklanjamo meke naslage sa zubne gleđi. Često je koristimo i nakon ultrazvučnog uklanjanja tvrdih zubnih naslaga, kako se na tako hrapavim površinama ne bi lako zadržavale meke naslage i ponovo stvarale kamenac. Poliranjem se ne oštećuje zubna gleđ.

Biografija doktora: Dr Mirko Bošković Stomatolog

Dr Mirko Bošković, stomatolog

Dr Mirko Bošković je rođen 27.01.1984. godine u Novom Sadu. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju sa odličnim uspehom. Godine 2003. upisao je Medicinski fakultet u Novom Sadu, odsek stomatologija. Diplomirao je 2010. godine. Tokom studija bio je aktivan član stručnih i sportskih sekcija.

Od 2010. godine radi u porodičnoj stomatološkoj ordinaciji Bošković.

Nasledio je veliko porodično iskustvo i usavršava se na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima i workshopovima, sa akcentom na oralnu hirurgiju i implantologiju, kao i estetsku stomatologiju.

Dr Mirko Bošković - stomatolog se stručno usavršava sa akcentom na ortodonciju (ispravljanjem zuba), pri čemu se ortodontski tretman vrši najsavremenijim američkim individualnim sistemom ortodontskih aparata, gde se pomoću specijalizovanog softvera odredjuje najbolji i najbrži tretman za svakog pojedinačnog pacijenta. Za više informacija zakazati besplatan ortodontski pregled kod doktora.

Zakazivanje pregleda

Dr Mirko Bošković

StomatologMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija Bošković

Bulevar oslobođenja 107/I
Novi Sad

Telefoni:

Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija Bošković

Bulevar oslobođenja 107/I
Novi Sad

Telefoni:

Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Dr Mirko Bošković – stomatolog, u stomatološkoj ordinaciji Bošković obavlja niz usluga iz oblasti stomatologije. Njegovo znanje i stručnost pokrivaju veoma široke oblasti kao što su parodontologija i estetska stomatologija. Popravka zuba, izrada metalokeramičkih i bezmetalnih krunica i mostova i dr. takođe su usluge koje će na veoma visokom nivu pružiti stomatolog dr Mirko Bošković.

Stomatološka ordinacija Bošković
Bulevar oslobođenja 107/I
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: