Dr Nikolina Žiža Stomatolog – Stomatološka ordinacija Žiža Popović Dent

Dr Nikolina Žiža Stomatolog – Stomatološka ordinacija Žiža Popović Dent

Stomatološka ordinacija Žiža Popović Dent
Bulevar Patrijarha Pavla 1a (Somborska 1a)
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dr Nikolina Žiža Stomatolog
Dr Nikolina Žiža, stomatolog

Medicinske usluge

Biografija doktora

Stomatološka ordinacija Žiža Popović Dent

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Stomatološki pregled
Stomatološki pregled  je najbolja prevencija u borbi protiv karijesa. Preporučuje se dva puta godišnje, a u uslovima saniranih zuba i uspostavljene dobre oralne higijene, obavezan je pregled jednom godišnje. Redovan stomatološki pregled neophodan da bi se sprečili ili rano otkrili odredjeni poremećaji.

Totalne proteze
Totalne proteze izrađuju se kod pacijenata koji nemaju više ni jedan svoj zub u vilici. Ove proteze nadoknađuju pored izgubljenih zuba i deo izgubljene kosti i pokrivajuće sluzokože. Totalne proteze u ustima omogućavaju sve funkcije koje je pacijent obavljao pre gubitka zuba (žvakanje, govor). Izrađuju se kao gornje i donje totalne proteze.

Parcijalne i akrilatne proteze
Parcijalna akrilatna proteza izrađuje se kod pacijenata koji imaju po neki svoj zub na koji se proteza oslanja uz pomoć žičane kukice.

Valplast proteza
Valplast proteze izrađuju se kada pacijentu nedostaje više zuba (ali ne svi) u jednoj vilici a da pri tome nije moguće iz bilo kog razloga ugraditi implantat ili uraditi most. Ove proteze su biokompatibilne, znači da se odlično podnose u ustima i ne izazivaju nikakve neželjenje reakcije.

Skeletirane (vizil ili wironit) parcijalne proteze
Skeletirane proteze su izuzetno trajne i predstavljaju najbolje proteze u konvencionalnoj protetici. Mnogo su čvršće, manje i estetski privlačnije. Zahvaljujući smanjenju njihove veličine znatno je olakšano prilagođavanje na postojanje stranog tela u ustima.

Skeletirana proteza sa atečmenim
Postavlja se kod pacijenata koji imaju želju za manjom upadljivošću protetske nadoknade, jer se atečmeni kojima se ova vrsta proteza kači za preostale zube uopšte ne vide, za razliku od kukica koje se postavljaju na običnu skeletiranu protezu.

Metalokeramičke krune
Metalokeramičke krune (ili navlake) izrađujemo kao zamenu za nedostajuće zubne površine jednog zuba. Izrađujemo ga ukoliko je potrebno korigovati oblik, veličinu, boju ili položaj zuba, a najčešće se prave kada je u najvećoj meri zub oštećen karijesom i nemoguće ga je sanirati belom plombom. One u potpunosti imitiraju prirodne zube, kako estetski, tako i funkcionalno.

Metalokeramički mostovi
Metalokeramički mostovi – izrađujemo ih ukoliko nedostaje nekoliko zuba, a da je pritom bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koji će se koristiti kao nosači mosta. Ukoliko pak ne postoje zdravi zubi, most se može zakačiti za implantat. Oni imaju, ne samo estetsku, nego i zdravstvenu funkciju, jer sprečavaju povlačenje zubnog mesa, a samim tim i kretanje susednih zuba.

Bezmetalne krunice i mostovi
Bezmetalne krunice i mostove izrađujemo kada kod pacijenata postoji veća potreba za prirodnjim izgledom zuba. Oni su približno istog kvaliteta i čvrstine kao i metalokeramičke krunice i mostovi. U njihovoj izradi se koriste cirkonijum-dioksid i litijum-disilikat koji obezbeđuju izuzetnu mehaničku otpornost, ali i prelamanje svetlosti koje je slično kao i kod prirodnog zuba.

Livena nadogradnja zuba
Livena nadogradnja zuba se koristi u slučajevima kada je krunica zuba uništena, ali je koren zuba dovoljno dobar da se može iskoristiti. Ona predstavlja metalni kočić, koji se jednim delom zakači u koren zuba, a njegov drugi deo je tako oblikovan da nosi navlaku, odnosno krunicu veštačkog zuba.

Kompozitna nadogradnja
Kompozitna nadogradnja u većini slučajeva radi se kada je došlo do preloma zuba, endodontski lečenog zuba ili kada se radi ojačanje zuba kao nosača mosta. U kombinaciji sa zubnim ispunom ili sa zubnom krunom, kompozitnim kočićem zub se ojačava i na taj način dugoročno čuva.

Kompozitne (bele) plombe
Kompozitne (bele) plombe, plombiranje kompozitnim plombama  - Prilikom standardne popravke zuba koristimo kompozitne, odnosno bele plombe. One su bolje od starih, crnih, amalgamskih plombi u tom smislu što se vezuju za zub putem velikog broja veza u mikropukotinama gleđi i dentina povećavajući površinu kojom se za njega vezuju. Pored toga, hermetički se zatvara kavitet, odnosno prostor unutar zuba koji ostaje kada se ukloni inficirano tkivo. Na taj način se sprečava prodor mikroorganizama u manje otporna zubna tkiva.

Amalgam plombe
Amalgamske plombe odnosno crne plombe, predstavljaju legure srebra, kalaja, bakra i žive. Smatra se da su izdržljivije i jače od belih plombi, te se stavljaju na bočne zube gde je zagrižaj jači. Prilikom intervencije potrebno je zub dobro očistiti od nastalog karijesa pa ga napuniti materijalom za ispune odnosno plombom.

GJC plombe
GJC plombe (glas-jonomer cementi) koristimo za direktnu restauraciju zuba. Oni ostvaruju sa gleđi i dentinom veoma dugotrajne hemijske veze čime se obezbeđuje njihova trajnost. Ove plombe imaju posebnu primenu u dečijoj stomatologiji.

Lečenje kanala korena zuba
Lečenje kanala korena zuba (endodoncija), endodontska terapija ili vađenje zubnog živca (pulpe), Tokom ovog postupka iz kanala korena vadimo zubni živac, nakon čega ga širimo i punimo odgovarajućim stomatološkim materijalima. Intervencija je u potpunosti bezbolna.

Vađenje zuba
Kada je zub toliko oštećen da ga je nemoguće popraviti niti izlečiti, neophodno je njegovo vađenje. Vađenje zuba je postupak kojim se uklanja zub iz njegovog ležišta u viličnoj kosti. Razlozi za vađenje zuba mogu biti različiti, pa su to često polu-iznikli ili ne iznikli umnjaci koji guraju ceo zubni niz i nanose štetu, ili iz ortodontskih razloga. Vađenje zuba radi se u lokalnoj anasteziji i potpuno je bezbolna.

Mobilni ortodontski aprat
Mobilni ortodontski aprat koristimo za lečenje nepravilnosti položaja zuba, nepovoljnog odnosa vilica i asimetričnosti lica kod dece i odraslih. Mobilni aparat pacijent može sam da skida i vraća u usta po potrebi (npr. tokom jela, održavanja higijene usta itd). On proizvodi blagu silu koja utiče na pomeranje zuba u željeni položaj.

Funkionalni ortodontski aparat
Funkionalni ortodontski aparat – Funkcionalni ortodontski aparat predstavlja vrstu mobilnog ortodontskog aparata koja služi za odvikavanje od loših navika i ispravljanje zagrižaja. Tokom nošenja ovog aparata, deca ne mogu da jedu, piju niti pričaju.

Fiksni ortodontski aparati
Fiksni ortodontski aparati postavljamo na stalne zube kako bismo popravili njihov položaj ili pak izvukli neiznikle (impaktirane) zube. Niz bravica od kojih se on sastoji, posebnim lepkom se postavljaju na zube pritom ne oštećujući zubnu gleđ. Luk, koji povezuje sve bravice sistemom zatezanja pomera zube u željeni položaj. Oni se mogu postavljati bez obzira na starost pacijenta. Nakon završene terapije fiksnim ortodonskim aparatom, pacijentu se izrađuje retiner (mobilni aparat ili folija), kojim se zubi stabilizuju i zadržavaju na mestu. Retiner se koristi oko godinu dana.

Fiksni samoligirajući aparat
Fiksni samoligirajući aparat – Fiksni samoligirajući aparati omogućavaju bržu terapiju od običnih fiksnih aparata. Kako se skraćuje vreme nošenja, tako se smanjuje i broj potrebnih kontrolnih pregleda. Pored kraćeg nošenja, ovi aparati pružiće Vam i veću udobnost.

Fiksni samoligirajući Damon
Fiksni samoligirajući Damon – Predstavlja ortodontski aparat za korekciju nepravilnog položaja zuba. On zbog kombinacije pasivnog samoligirajućeg breketa i primene blagih kontinuiranih sila omogućava znatno ređe kontrole, uz veći komfor zbog toga što ne sadrži Headgere i Delere, a pritom je kraće trajanje terapije.

Fiksni estetski samoligirajuci aparat
Fiksni estetski samoligirajuci aparat – Fiksni samoligirajući aparat postavlja se kod pacijenata koji pored brže terapije nepravilnog položaja zuba žele i što manju upadljivost aparata. U njegovoj izradi koriste se akrilat, plastika, keramika, polikristal aluminijum oksida itd. Uz njega se skraćuje vreme nošenja, broj potrebnih kontrolnih pregleda, a pruža veća udobnost.

Lingvalni ortodontski aparat
Lingvalni ortodontski aparat – Lingvalni ortodontski aparat se ugrađuje kod osoba kojima je potrebna korekcija zubnog odnosa, a da im pritom je estetski aspekt od presudne važnosti. On se postavlja sa unutrašnje strane zuba, te je u potpunosti skriven zubima. Ovakva terapija je znatno sporija od terapije klasičnim fiksnim aparatom.

Estetska fiksna proteza
Estetska fiksna proteza se izrađuje ukoliko postoji potreba za popravkom položaja zuba ili vađenjem neizniklih zuba, a da pritom pacijent želi da proteza bude što manje upadljiva. Njene su bravice – delovi proteze koji se lepe za zubnu gleđ – napravljeni od estetskih materijala kao što su safir ili keramika. Mogu biti providne ili izrađene u boji koju odaberete. Luk koji ih povezuje može biti metalni, ali možete odabrati i luk bele boje te će proteza biti u potpunosti neupadljiva.

Redovan stomatološki pregled za decu do 12. godine
Preporučuje se na svaka 4 meseca i omogućava proveru kvaliteta pranja zuba, eventualne kariozne lezije i na vreme primete ortodonski poremećaji. Pored toga, pružaju se saveti za pravilno pranje zuba.

Zalivanje fisura
Zalivanje fisura jeste metoda kojom sprečavamo stvaranje karijesa, a predstavlja premazivanje najdubljih brazda na zubima, gde se obično skupljaju ostatci hrane, kiselinom koja u gleđi stvara mnoštvo sitnih, odnosno mikropukotina. Zatim se ona dobro ispere, a na tretirano mesto se stavlja tečni preparat sa fluorom. Taj preparat prodire u sve pukotine, zaravnjuje sva udubljenja na zubu, pa i ona najveća i na taj način sprečava prodor mikroorganizama.

Ekstrakcija mlečnog zuba
Ekstrakcija mlečnog zuba se obavlja kada se oni klate (pred redovnu smenu zuba), u situacijama kada oni ometaju nicanje stalnih zuba ili ukoliko daju česte infekcije praćene bolom, temperaturom i otokom u predelu zuba. Ekstrakcija predstavlja laku hiruršku intervenciju gde stomatolog brzo, uz lokalnu anesteziju izvadi mlečni zub.

Obrada (čišćenje) paradontalnog džepa
Obrada (čišćenje) paradontalnog džepa obavlja se kada su hronično oboljenje desni (paradontopatija), kao i kamenac, prisutni dug vremenski period, te se ispod krune zuba napravio džep u kojem je nagomilan gnoj. Ona se izvodi hirurški ili nehirurškim zahvatima. U okviru tih zahvata danas se koriste veštački koštani implantati, odnosno veštačka kost. Obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Ultrazvučno skidanje kamenca
Ultrazvukom se znatno preciznije, brže i u potpunosti bezbolno uklanjaju sve zubne naslage, a koje mogu biti uzročnik parodontopatije. Ultrazvučne vibracije, koje se tom prilikom koriste pomažu u smanjenju broja oralnih bakterija tako što u kontaktu sa pomenutim zracima dolazi do njihovog oštećivanja.

Poliranje zuba
Poliranje zuba je veoma važan terapijski i kozmetički postupak gde rotirajućom četkicom i odgovarajućom pastom uklanjamo meke naslage sa zubne gleđi. Često je koristimo i nakon ultrazvučnog uklanjanja tvrdih zubnih naslaga, kako se na tako hrapavim površinama ne bi lako zadržavale meke naslage i ponovo stvarale kamenac. Poliranjem se ne oštećuje zubna gleđ.

Biografija doktora: Dr Nikolina Žiža Stomatolog

Dr Nikolina Žiža, stomatolog

Dr Nikolina Žiža, stomatolog, osnivač stomatološke ordinacije Žiža Popović Dent u Novom Sadu u kojoj se pružaju stomatološke usluge iz oblasti konzervativne stomatologije – popravke i lečenje zuba najsavremenijim metodama i materijalima, protetike – mobilna i fiksna protetika, dečije i preventivne stomatologije, parodontologije, oralne hirurgije – vađenje zuba kao i estetske stomatologije.

Zakazivanje pregleda

Dr Nikolina Žiža

StomatologMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija Žiža Popović Dent

Bulevar Patrijarha Pavla 1a (Somborska 1a)
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija Žiža Popović Dent

Bulevar Patrijarha Pavla 1a (Somborska 1a)
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Konzervativna stomatologija, popravak i lečenje zuba, protetika mobilna i fiksna, dečija i preventivna stomatologija, parodontologija, oralna hirurgija-vađenje zuba i estetska stomatologija.

Stomatološka ordinacija Žiža Popović Dent
Bulevar Patrijarha Pavla 1a (Somborska 1a)
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: